Haberler > Akaryakıt Başlıkları
PETDER, bugüne kadar 105 bin 82 ton atık motor yağı topladı Güncelleme :30.01.2012Petrol Sanayi Derneği, Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde 2004 yılından beri yürüttüğü “atık motor yağı toplama” çalışmaları kapsamında son yedi yılda toplam 81 ildeki, 11 bin 199 farklı atık motor yağı üreticisinden 82 bin 50 seferde 105 bin 82 ton atık motor yağı toplayarak lisanslı işletmelerde hammadde, enerji olarak ülkemize geri kazandırdı veya bertaraf ettirdi.
Petrol Sanayi Derneği, 2011’i rekorla kapadı
Petrol Sanayi Derneği, topladığı atık motor yağında, 2011 yılında, ilk kez 20.000 tonu geçti ve atık motor yağı üreticilerine 16 bin 137 sefer yapılarak toplanan ve T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisanslı işletmelere teslim edilen atık motor yağı miktarı 20 bin 576 ton olarak gerçekleşti.
Toplanan atık motor yağının % 9’u hammadde olarak geri kazanılmak üzere Lisanslı Rafinasyon Rejenerasyon tesislerinde, %83’ si enerji olarak geri kazanılmak üzere çimento, kireç veya demir çelik fabrikalarında, %8’si ise tehlikeli atık olarak bertaraf tesisinde değerlendirildi.
2011 yılında atık motor yağlarının %54’ü Araç Servislerinden, %9’u Endüstri Araç Parkından, % 6’sı Kamu Kuruluşlarından, % 4’ü Belediyelerden, %6’sı İnşaat ve Madencilik Sektöründen, %2’si Yağ Üretim Tesislerinden, %16’si Askeri Kurumlardan, %1’i ise Nakliye Firmaları, geriye kalan %1’i de Yıkama Yağlama ve diğer kuruluşlardan toplandı.
Ülkemizin Enerji Verimliliğine Katkıya Devam
PETDER, 7 yılda 106.000 tona yakın, kıymetli bir enerji kaynağı olan atık motor yağını çevre ve insan sağlığına zarar vermeksizin lisanslı işletmelerde enerji veya hammadde olarak geri kazandırarak Türkiye’nin enerji verimliliğine de 420 milyon kWh. katkıda bulundu. Bu yaklaşık 180 bin kişilik bir nüfusun bir yıllık elektrik enerjisine eşdeğer bir enerji tasarrufu anlamına gelmekte.
Çevre ve İnsan Sağlığı için Atık Yağları Toplamaya Devam
Yasadışı yollarla yakıtlara karıştırılan, kontrolsüz ortamlarda yakılan ve çevreye bırakılan atık motor yağları çevre ve insan sağlığını tehdit ederken suya karıştığında 1 litre atık yağ 800 bin litre suyu kirletmekte, akaryakıta katıldığında ise neden olduğu kirletici emisyonlar sebebiyle insan sağlığına zarar vermekte.
PETDER tarafından 2011 yılında toplanan 20 bin 576 ton atık motor yağı, 20,576 milyar metreküp suyu kirletecek büyüklüktedir, 96 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık gelen miktarda suyu kirletir, ülkemizin tüketilebilir tüm yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin % 18’sını kirletebilir büyüklüktedir.
Son yedi yılda Atık Yağların Yönetimi Projesi için PETDER tarafından 19,6 milyon TL. kaynak kullanıldı.
Atık yağların toplanması projesi için bugüne kadar toplam 19,6 milyon TL. bütçe harcanırken bu tutarın yaklaşık %50’si bu projeye katılan şirketler tarafından doğrudan finanse edilerek karşılandı. Atık motor yağlarının yönetmelik kurallarına uygun olarak toplanması, taşınması ve lisanslı işletmeler tarafından çevre ve insan sağlığına uygun koşullarda geri kazanımı veya bertarafı için gerekli tüm maliyetleri karşılayan PETDER, atık motor yağı üreten işletmelere bu işlemleri bedelsiz olarak yerine getirmekte.
PETDER, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından “Yetkilendirilmiş Kuruluş” ‘.
Yönetmelikle atık motor yağlarını toplama yetkisi “Motor Yağı Üreticisi” veya “Yetkilendirilmiş Kuruluşlar”’a verilmiş olup bunlar dışında kişi ve kuruluşlarca toplanması yasaklanmıştır. Petrol Sanayi Derneği (PETDER), T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde Atık Motor Yağlarının toplanması ve lisanslı tesislerde ürün/enerji olarak geri kazanımı veya bertarafının sağlanması konularında “Yetkilendirilmiş Kuruluş”’dur.
PETDER’e İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan Destek
T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı ve İstanbul Kalkınma Ajansı, PETDER’e, atık madeni yağların geri kazanımında en uygun teknoloji ne olmalıdır konusunda yürüteceği proje için doğrudan faaliyet desteği veriyor.
PETDER, yapılacak çalışma ile atık madeni yağların ileri teknoloji yöntemleri kullanarak tekrar baz yağ olarak elde edilmesi ve böylece hem kaynak tasarrufu ve hemde çevrenin korunmasına katkıda bulunması için en uygun rafinasyon teknolojisinin belirlenmesini hedefliyor. Bu haber 3908 kere okunmuştur.
|
|