Haber Ekonomi


Haberler > Madeni Yağ Başlıkları

Kimya sektörüne Ar-Ge desteği

Güncelleme :27.07.2019

 11. Kalkınma Planı'na göre, kimya sektörünün Ar-Ge ve sürdürülebilirlik kabiliyetini artıracak uygulamalar hayata geçirilecek.

Kimya sektörünün Ar-Ge ve sürdürülebilirlik kabiliyetini artıracak uygulamalar hayata geçirilecek.

11. Kalkınma Planı'ndan (2019-2023) derlenen bilgilere göre, kimya sektöründe katma değeri yüksek, çevre dostu ve rekabetçi ürünlerin üretilmesi, ileri teknoloji kullanılması ve koordineli yatırımlar yapılması amaçlanıyor. Böylece Türkiye'nin bu sektörde ithalat bağımlılığının azaltılması, üretim ve ihracattaki payının artırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, gelecek 5 yıl içinde kimya sektöründe ara girdi ithalatı azaltılarak, yüksek katma değerli, insan ve çevre sağlığına duyarlı ürünlerin üretim ve ihracatı artırılacak. Çukurova bölgesinde büyük ölçekli petrokimya tesisi kurulacak. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde başlayacak büyük ölçekli yatırımlar tamamlanarak, temel petrokimyasallar da dahil olmak üzere entegre üretim yapısı oluşturulacak.

Nükleer santrallerin kurulumunda ihtiyaç duyulacak çok yüksek ısıya dayanıklı kompozit malzemeleri yerli üretimle tedarik edebilen firmalar desteklenecek. Ferrobor, bor nitrür ve bor karbür üretecek tesislerin tamamlanarak faaliyete geçmesi sağlanacak.

Rafine bor ürünleri üretim miktarı, Ar-Ge kapasitesi ve yetkinliği güçlendirilerek, geliştirilen ürünlerin satış ve pazarlama faaliyetleri artırılacak. Biyokütle ve atıklar verimli kullanılarak kimyasal üretiminde alternatif girdi olarak değerlendirilecek.

Kenevir için yatırım desteği

Teknolojik ürünlerin bileşenlerinde kullanılan ileri malzemelere yönelik ihtiyaç öngörüleri belirlenecek, bu malzemelerin yerli Ar-Ge ve üretimleri için destek verilecek. Kimya sektörünün Ar-Ge ve sürdürülebilirlik kabiliyetini artıracak uygulamalar hayata geçirilecek.

Başta kenevir ve mısır olmak üzere birçok doğal üründen üretilebilen ve doğada tamamıyla çözünen biyoplastiklerin kullanımını özendirecek mevzuat düzenlemesi yapılarak Ar-Ge ve yatırım desteği sağlanacak.

Türkiye'deki linyit rezervleri değerlendirilecek. Böylece amonyak, metanol, monomer, sentetik doğal gaz, hidrojen, sentetik sıvı dizel yakıt gibi kömür kaynaklı kimyasalların üretilebilmesine olanak veren gazlaştırma reaktörlerinin kurulabilmesi amacıyla fizibilite çalışmaları gerçekleştirilecek.

Bu haber 11192 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
CW Enerji’den Tekirdağ’a 9863,6 kWp’lik Arazi GES ... 30.08.2025
ZF, Steer-by-Wire Teknolojisi ile İnovasyona Yön Veriyor... 30.08.2025
Falken, elektrikli araçlara özel geliştirdiği e.ZIEX lastiği ile sınıfında fark yaratıyor... 30.08.2025
Castrol, TransAnatolia 2025’te Bir Kez Daha Limitleri Zorlayan Performansın Yanında ... 30.08.2025
Türkiye'nin petrol ithalatı haziranda yüzde 5,9 arttı... 29.08.2025
Aras Kargo’da Üst Düzey Atama... 29.08.2025
Talay Logistics, Davies Turner ile iş birliğine gitti... 29.08.2025
Enerjisa Üretim’e Stevie Awards’tan Sürdürülebilirlikte Çifte Ödül... 29.08.2025
Toroslar EDAŞ, Gaziantep ve Mersin'de enerji altyapısına yönelik yatırımlarını sürdürüyor... 29.08.2025
Yapay zekayla petrol ve gaz aramalarında yeni dönem... 29.08.2025
Hastalya Antalya ve Hastalya Denizli Bayileri Mercedes-Benz Türk Standartlarında Yenilendi... 29.08.2025
TREDER üyeleri, Kayalar Kimya’yı ziyaret etti... 29.08.2025
En Yakıt, Kullanıcılarına Mil Kazandırmaya Devam Ediyor... 29.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.