Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Elektrik faturalarının yüzde 19´u vergi

Güncelleme :07.08.2019

 Elektrik fatura kalemleri, özellikle de elektrik dağıtım bedeli son günlerde sıkça tartışılan bir konu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan kararla birlikte artık elektrik faturaları sadeleşerek birim fiyat toplam maliyet olarak tüketicilere gösterilecek.

Elektrik faturası kalemleri üzerine tartışmalar özellikle son günlerde gündemde. Elektrik enerjisinin satış fiyatına; üretilmesinden tüketilmesine kadar olan süreçteki hammadde giderlerinden işletme giderlerine kadar birçok kalem dahil ediliyor. Faturalarda maliyetler ise diğer ürünlere kıyasla daha detaylı gösteriliyor. Ancak tedarikçiler, tüketicileri yeterince bilgilendiremediği için faturadaki detaylar sıkça tartışma konusu haline geliyor. Zaman zaman da faturadaki kalemler yanlış anlaşılabiliyor.

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan son değişiklikle artık elektrik faturaları üzerinde dağıtım bedeli ayrı olarak değil, elektrik birim fiyatı ile gösterilecek. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip bu konuda tüketicileri doğru bilgilendirmeyi ve fatura kalemlerinin tüketiciye zarar vermediği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. EnCazip´in derlediği bilgilere göre Türkiye´deki elektrik faturası kalemleri hesaplama metodolojisi, gelişmiş Avrupa ülkeleri ile aynı standartlarda.

 Elektrik dağıtım bedeli enerjinin kargo bedelidir

Güncel fiyatlara göre ortalama bir ev tüketicisinin toplam elektrik faturasının yüzde 51´ini enerji bedeli oluştururken, yüzde 30´unu dağıtım bedeli oluşturuyor. TRT Payı, Enerji Fonu ve BTV kesintileri toplam faturaların yüzde 4´ünü oluştururken, yüzde 15´i KDV olarak ortaya çıkıyor. Buna göre 100 Liralık bir faturanın 81 Lirası elektrik enerjisi için ödenirken, vergi olarak yalnızca 19 Lira ödeniyor.

 Elektrik faturalarında dağıtım bedeli tüketiciler tarafından çoğunlukla vergi olarak algılanıyor, ancak tıpkı diğer ürünlerin fiyatının içinde nakliye bedeli olduğu gibi bu bedel de direkt olarak bir maliyet kalemidir. Elektrik enerjisi ülkemizin farklı noktalarında üretiliyor ancak çoğunlukla üretildiği yerden kilometrelerce uzakta tüketiliyor. Elektrik enerjisinin üretildiği yerden tüketildiği yere ulaşması için ise dağıtım ve iletim şebekeleri kullanılıyor. Şebekenin kullanım bedeli ile enerjinin transferi esnasında verilen firenin maliyeti de dağıtım bedeli kalemi adı altında tüketiciye fatura ediliyor. Elektrik dağıtım bedeli daha önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu´nun da açıkladığı gibi ülkemize has bir bedel değil, tüm dünyada tüketicilerin elektrik faturalarına yansıtılan bir bedel.

 Bakkaldan aldığımız sakızda da dağıtım bedeli vardır

Elektrik fatura kalemleri tartışmaları ile ilgili görüşünü ifade eden EnCazip kurucusu Çağada Kırım, "Ülkemizdeki elektrik faturaları kalemlerinin Avrupa ülkeleri ile aynı doğrultuda olduğunu söyleyebilirim. Ancak ülkemizde dağıtım bedeli ile ilgili sürekli olarak yanlış bilgiler paylaşılıyordu. EPDK aldığı son kararla aslında işleri kolaylaştırmış ve elektriğin de diğer ürünlerde olduğu gibi tek bir fiyat kalemiyle satılmasını sağlamış oldu. Tüm ürünlerde olduğu gibi elektriğin de üretildiği yerden tüketildiği yere ulaşması için nakliye bedeli ortaya çıkıyor. Örneğin bakkaldan aldığımız sakızın satış fiyatının içine üretim ve nakliye maliyetleri de dahil ediliyor. Elektrikte de artık tıpkı sakız örneğinde olduğu gibi tüketicilerin daha alışık olduğu fiyatlandırma modeline geçilmiş oldu" şeklinde konuştu.

Bu haber 5641 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.