Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

SOCAR Türkiye’nin depolama kapasitesi artacak

Güncelleme :25.09.2019

SOCAR Türkiye, Aliağa’daki Özel Endüstri Bölgesi statüsü bulunan arazisindeki iki yeni tesis için bir tören düzenledi. STAR Rafineri’nin hammadde ve bitmiş ürün depolama kapasitesini artıracak tesislerden birinin açılışı yapılırken diğerinin de temeli atıldı
 

SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan ve yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri’nin depolama kapasitesinin artırılması için yeni yatırımlar devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen iki projeden biri olan SOCAR Depolama Terminali Tank Genişleme Projesi’nin açılışı yapılırken, STAR Rafineri Ham Petrol ve Petrol Ara Ürün Tankları Projesi’nin de temeli atıldı. Yapılan törene SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ile proje yüklenicilerinin yöneticileri katıldı. Yeni yatırımlarla SOCAR Türkiye’nin ve müşterilerinin kullanabileceği depolama kapasitesi 2,5 milyon metreküpe ulaşacak.

Törende bir konuşma yapan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR’ın petrol, doğalgaz ve petrokimya alanlarında yatırımlarını sürdürdüğünü dile getirerek, “Geçen yıl ekim ayında, STAR Rafineri’nin açılışı için buradaydık. Üzerinden daha bir yıl geçmeden yeni projelerimiz için yeniden Aliağa’da olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Faaliyetlerimizin önemli bir ayağını teşkil eden petrokimya yatırımlarımız Azerbaycan ekonomisi için katma değer yaratarak uzun dönemli gelir kaynağı oluşturmakta; aynı zamanda bölgeye ve Türkiye’ye büyük katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda Petkim, son 10 yılda 47,2 milyar liralık toplam ciroya ve 4 milyar liradan fazla toplam kâra ulaştı. STAR Rafineri’de ise 4 milyon ton ham petrol işlendi. Bu rakam, yıl sonunda 8 milyon tona ulaşacak” diye konuştu. Depolama tesislerindeki kapasite artışının STAR Rafineri’nin verimliliğine önemli katkı sağlayacağının da altını çizen Abdullayev, sözlerini şöyle tamamladı: “Azerbaycan ve Türkiye arasında yüzyıllardır süregelen dostluk, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının iradesi ve büyük desteğiyle ekonomik anlamda da büyük aşama kat etti. Gelecekte iki ülkenin birlikteliğini ve buna bağlı olarak ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz.”

TÜRKİYE’NİN 5 BÜYÜK DEPOLAMA TERMİNALİNDEN BİRİ


Törenle açılışı yapılan SOCAR Depolama Terminali Tank Genişleme Projesi, toplam 335 bin metreküplük 12 tanktan oluşuyor. Halihazırda Ege Bölgesi’nin en büyüğü olan terminalin kapasitesi, yeni genişleme projesiyle 535 bin metreküpe ulaşacak ve böylece Türkiye’nin 5 büyük depolama terminalinden biri olacak. Eylül 2017’de yapımına başlanan tesiste dizel, benzin, jet yakıtı ve reformat ürünleri depolanabilecek.

Temeli atılan STAR Rafineri Ham Petrol ve Petrol Ara Ürün Tankları Projesi ise rafinerinin depolama kapasitesini artırmanın yanı sıra operasyonel esneklik de sağlayacak. 2 adet 134 bin 500 metreküplük ham petrol tankı ve 2 adet 36 bin 500 metreküplük petrol ara ürün tankı olarak planlanan; toplam 342 bin metreküp depolama imkanı sağlayacak projenin, 2021 yılında tamamlanması hedefleniyor.

 

Bu haber 8374 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Takımı, adidas ile Uzun Süreli Ortaklığa İmza Attı... 13.01.2025
Ali Kındap yeniden Jeotermal Enerji Derneği Başkanı oldu... 13.01.2025
YASED: 2024’ün İlk 11 Ayında 9,6 Milyar Dolar Doğrudan Yatırım Geldi... 13.01.2025
Enerji verimliliği yatırımları, ekonomik ve çevresel faydalar sağlıyor... 13.01.2025
Eksim Genç Enerji Programı’na Başvurular Açıldı... 13.01.2025
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Mobil Eğitim Tırı 2025’te Deprem Bölgesini Ziyaret Edecek... 13.01.2025
Kontek Enerji 30. yılında globalleşme yolunda büyük adım atıyor... 13.01.2025
Bakan Bayraktar TÜREB İstişare Toplantısı’nda sektör temsilcileri ile bir araya geldi... 13.01.2025
Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak... 13.01.2025
Gazprom merkez ofisindeki personeli yaklaşık yüzde 40 azaltmayı planlıyor... 13.01.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.