Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

229 projeye 25 milyon TL destek verip yılda 89 milyon TL enerji verimliliği sağlandı

Güncelleme :15.01.2020

 Enerji Verimliliği Derneği ve OSBÜK tarafından düzenlenen zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2009 yılından bu yana 229 projeye 25 milyon TL destek vererek yılda 89 milyon TL’lik enerji verimliliği sağlandığını söyledi. Zirvede konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Dünya Bankası ile birlikte “Yeşil OSB” kurmak için hareket geçildiğini açıkladı. Zirvenin ev sahipliğini yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın da sanayi sektöründe yüzde 30’luk bir verimlilik potansiyeli olduğunu belirterek çalışmalarını bu yönde yoğunlaştıracaklarına dikkat çekti…

Enerji Verimliliği Derneği ve Organize Sanayi Bölgesi Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen “OSBÜK 7. OSB Enerji Zirvesi”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerjinin en yoğun tüketildiği sektörler arasında yer alan sanayide verimliliğin sağlanmasının sanayiciler açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. “Ürettiğimiz her birim başına harcadığımız enerjiyi ne kadar düşürebilirsek maliyetimizi de o kadar düşürmüş olacağız” diyen Kalsın, sanayide verimlilik projeleri için yeni finansman modellerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek kamunun bu yatırımlardaki faizleri sübvanse etmesini önerdi. 

 Zirvede bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 2009’dan bugüne Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) kapsamında toplam 229 projeye 25 milyon TL destek ödemesi yapıldığını belirterek “VAP adını verdiğimiz destek programıyla sizlerin her zaman arkasındayız. Elektrik üretim faaliyeti gösteren lisans sahibi tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri 500 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler VAP desteklerinden yararlanabilirler. VAP destekleri, KDV hariç toplam bedeli en fazla beş milyon Türk Lirası olan projeleri kapsıyor. Destek ödemesi olarak proje bedelinin yüzde 30’u hibe şeklinde veriliyor. Desteklenen projelerin toplam yatırım tutarı 103,5 milyon TL olarak gerçekleşti. Toplamda yıllık 89 milyon TL tasarruf sağladık. 2009 yılından bu güne kadar toplam 493 bin TEP birincil enerji tasarrufu sağladık. Yapılan çalışmalarla 598 milyon metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçtik. Kısacası kamu olarak sağladığımız 1 birim verimlilik desteğine karşılık 3,5 birim tasarruf elde ettik” dedi. 

Dünya Bankası ile ‘4 tane yeşil OSB’ kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da zirvede yaptığı konuşmada sanayinin enerji talebinin 17 yılda 2 kattan fazla arttığını belirterek bu artışın gelecekte de hızla devam edeceğini, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sanayi kollarında iyileştirmeler yapmanın önem kazandığını dile getirdi.

Varank, bakanlık olarak sanayinin, kaynaklarını daha verimli kullanacak şekilde büyümesini sağlayacak stratejik adımlar attığına işaret ederek, sanayicilerin yalın üretimi ve dijital dönüşümü uygulamalı olarak öğrenmesi için ‘model fabrikalar’ kurduklarını bildirdi. 

Ankara ve Bursa’da faaliyet gösteren model fabrikalar bulunduğunu anımsatan Varank, “Bu yıl Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri’de yeni merkezlerimizi açacağız. Halihazırda bu 4 ilimizde makine ve ekipman alım süreçleri devam ediyor. Ayrıca bu merkezlerde görev yapacak mühendis ve uzmanların eğitimine de şimdiden başladık. Yılın ilk yarısında, buralarda örnek yalın üretim uygulamalarına başlamayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Varank, sanayinin çevreci dönüşümü için de “Yeşil OSB” vizyonuyla çalıştıklarını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: 

OSB’leri, çıktıların girdiye dönüştüğü, enerjisini kendi karşılayan, kaynak verimliliği yüksek, eko-endüstriyel parklara dönüştürmek istiyoruz. Bu proje kapsamında Dünya Bankası ile beraber çalışıyoruz. İlk aşamada Ankara, Adana, Bursa ve İzmir’den birer OSB ile başladık. Kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz ve yeşil altyapı konularında analiz çalışmalarını tamamladık. Temel eksiklikleri belirleyip, her bir OSB için eylem planları hazırladık. Ayrıca tüm Türkiye geneli için de bir ‘Yeşil OSB’ çerçevesi oluşturduk. Şu an projenin ikinci aşaması yani uygulama safhasını yürütüyoruz.

Bu haber 6530 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.