Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

2020'de küresel enerji pazarı değerlendirmesi

Güncelleme :20.12.2020

 Covid-19 nedeniyle petrol fiyatlarındaki dalgalanma, enerji talebindeki düşüş ve yenilenebilir kaynaklardaki hızlanma 2020'de gündemdeki konular oldu.

2020'deki küresel enerji sektörü, enerji talebinde düşüşe neden olan Covid-19 salgını nedeniyle ham petrol fiyatlarındaki oynaklığı, OPEC + 'nın düşük talebe yanıt olarak üretim kesintisi kararlarını ve ülkelerin ekonomik iyileşmeye dahil edilmesini talep ettikçe yenilenebilir enerjilerdeki artışa sahip planları.

Petrol fiyatları düştü

2020'de ham petrol fiyatları, Ocak ayında ABD ile İran arasındaki gerilimin dramatik şekilde artması nedeniyle arz endişeleriyle desteklenen varil başına 60 doların üzerinde işlem yapmaya başladı. ABD, 3 Ocak'ta İran Devrim Muhafızları Kolordusu Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü doğruladı.

Uluslararası gösterge Brent ham petrolü, 23 Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyesini işaretlemek için 6 Ocak'ta varil başına 70 doların üzerinde işlem görürken, West Texas Intermediate (WTI) 9 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 64 dolar civarında işlem gördü.

Wuhan'da ortaya çıkan Covid-19 salgını Ocak ayının sonunda seyahat ve ticaret hatları aracılığıyla dünya çapında yayılmaya başladı ve küresel ekonomik büyümeyi ve genel petrol talebini tehdit etti. Petrol fiyatları, Çin'in 140 yeni hasta ile Covid-19 vakalarında keskin bir artış bildirmesiyle 20 Ocak'ta keskin bir düşüşe başladı. O tarihten Ocak ayı sonuna kadar, ham petrol fiyatları Mayıs 2019'dan bu yana en büyük aylık düşüşlere yöneldi. Brent ham petrolü% 13, WTI ise bu dönemde% 11,4 düştü.

6 Mart'ta OPEC + daha derin petrol üretimi kesintileri konusunda anlaşamadı. Üretim kesintisi anlaşmasının başarısız olmasının ardından, Suudi Arabistan ve Rusya, Nisan ayı başında ham petrol üretim seviyelerini artırarak bir petrol fiyatı savaşını başlattı. Bu artan üretimin açıklanmasının ardından, Brent varil başına 31,27 $ 'a geriledi ve WTI, Şubat 2016'dan bu yana en düşük seviyelerini işaretlemek için 9 Mart'ta 27,34 $' a düştü. Her iki göstergenin günlük kaybı,% 30'un üzerine çıkarak en büyük single- Ocak 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana günlük yüzde düşüş.

OPEC +, 10 Nisan'daki web semineri aracılığıyla 9. (Olağanüstü) OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısında, ikinci çeyreğin sonuna kadar toplu ham petrol üretimini günde 10 milyon varil (varil) düşürmeyi kabul etti. Ancak OPEC + kararına rağmen, petrol depolama seviyeleri Nisan ayında keskin artışlara tanık oldu. Bu, kullanılabilir kapasite için daha az yer bıraktı ve nihayet Brent ham petrolünün 21 Nisan'da varil başına 20 dolarlık geçerli eşiğin altına düşmesine neden oldu.

15 Nisan'da, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, küresel petrol talebinde Nisan ayında 29 milyon varillik rekor bir düşüş tahmin ederek, bunu küresel petrol piyasası tarihindeki en kötü ay haline getirip "Kara Nisan".

29 Nisan'da ÇED, düşük likidite ve sınırlı kullanılabilir depolamanın WTI ham petrol vadeli işlemlerinin fiyatını sıfırın altına ittiğini duyurdu. New York Ticaret Borsası'nda (NYMEX) 20 Nisan'da WTI ham petrol vadeli işlemleri, 1983'te ticaretin başlamasından bu yana ilk kez varil başına negatif dolar olarak fiyatlandırıldığını söyledi. varil, WTI fiyatları ise o gün ve ertesi gün ticaretin çoğunluğu için sıfırın altında kaldı.

11 Mayıs'ta Suudi Arabistan, Krallığın bütçesindeki düşük petrol fiyatlarının büyük yükü nedeniyle tek taraflı olarak günde 1 milyon varil fazladan petrol üretimini keseceğini söyledi. Bu arada Kuveyt, günde 80.000 varil ek kesinti yapacağını söylerken, BAE de petrol üretimini günde fazladan 100.000 varil azaltacağını söyledi.

IEA'nın amiral gemisi raporu Global Energy Investments 2020, 27 Mayıs'ta Covid-19 salgınının küresel enerji yatırımlarında kaydedilen en büyük düşüşü harekete geçirdiğini ve yıllık% 20 düşüşe işaret ettiğini açıkladı.

28 Mayıs'ta bir OPEC bildirisi, Suudi Arabistan ve Rusya'nın küresel petrol piyasasını yeniden dengelemek için petrol üretim ayarlamaları konusunda daha fazla işbirliği yapmayı kabul ettiklerini açıkladı.

OPEC +, 6 Haziran'da, 30 Haziran'da sona ermesi planlanan petrol kesintisi anlaşmasını Temmuz sonuna kadar uzatmayı ve toplam ham petrol üretimini 9,7 milyon varil ile azaltmaya devam etmeyi kabul etti.

Haziran ortası, çeşitli ABD eyaletlerinde ve Çin'deki Wuhan'da ikinci bir koronavirüs salgını korkularını tetikleyen yükselen koronavirüs vakalarına tanık oldu. 24 Haziran'da IEA, dünya genelinde 6,5 milyon enerji çalışanının bu yıl işlerini kaybedebileceği konusunda uyardı.

15 Temmuz'da OPEC +, ham petrol üretimini mevcut seviyedeki 9,7 milyon varilden Ağustos ayına göre 7,7 milyon varil / gün'e düşürmeyi kabul etti.

Libya'nın savaş ağası Halifa Haftar'ın limanlara ve petrol tesislerine uyguladığı aylarca süren abluka 19 Ağustos'ta kalktı ve Libya petrol endüstrisinde bir canlanmaya yol açtı.

15 Ekim'de IEA, Dünya Enerji Görünümü (WEO) 2020 raporunda küresel petrol talebinin 2023 yılına kadar kriz öncesi seviyelere çıkacağını öngördü.

Etkili bir koronavirüs aşısının olumlu haberi açıklandığında Kasım ayında yükselen petrol fiyatı eğilimi ortaya çıktı. Bu, ekonomik iyileşme umutlarını ve petrol talebinde bir toparlanma olasılığını aşıladı.

11 Aralık'ta, koronavirüs aşılarındaki ilerlemeyle küresel petrol talebinin toparlanacağına dair iyimserlik üzerine Brent'in Mart ayından bu yana ilk kez varil başına 50 dolara ulaşmasıyla petrol fiyatları yükseldi.

 Yenilenebilir enerji hızlanır

Yıl, birçok ülke Covid-19'a karşı ekonomik kurtarma paketlerinin bir parçası olarak daha fazla temiz enerji penetrasyonu çağrısında bulunduğundan, yenilenebilir enerji kurulumlarında bir hızlanma ortaya çıktı. ÇED, 27 Şubat'ta ABD'nin 2019 yılındaki yıllık rüzgar üretiminin hidroelektrik üretimini ilk kez aşarak ülkedeki en iyi yenilenebilir elektrik üretim kaynağı haline geldiğini duyurdu.

1 Nisan'da, Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi (EGEC) ve yenilenebilir enerjileri ve enerji verimliliği değer zincirlerini temsil eden 31 Avrupa birliği, AB liderlerini COVID-19 kurtarma planlarına Avrupa Yeşil anlaşmasını dahil etmeye çağırdı.

5 Mayıs'ta IEA'nın raporu, 2020'nin ilk çeyreğinde küresel yenilenebilir enerji kullanımının 2019'un aynı dönemine göre% 1,5 daha yüksek olduğunu gösterdi.

26 Haziran'da AB Konseyi, fosil yakıt kullanımını azaltmaya ve geleneksel kaynaklardan yenilenebilir enerjilere geçişe odaklanarak AB enerji pazarındaki salgın sonrası iyileşme yol haritasına yanıt olarak kararlar kabul etti.

11 Haziran'da Almanya, koronavirüs salgınına karşı 130 milyar Euro'luk (147 milyar dolar) teşvik paketinin bir parçası olarak ülkenin kömüre bağımlılığını sona erdirmeye yardımcı olmak için yeşil hidrojen enerjisinin rolünü genişletmek için milyarlarca euro yatırım yapmayı kabul etti.

Goldman Sachs'ın 18 Haziran'da yayınlanan araştırması, yenilenebilir enerjinin 2021'de enerji sektöründe en büyük harcama alanı haline geleceğini ve tarihte ilk kez yukarı havza petrol ve gazı geçeceğini ortaya koydu. Yenilenebilir enerjilerin payı 2014'te sadece% 15'te kaldı, ancak banka, uzun vadeli petrol projeleri için% 20'ye varan çatallanma maliyeti ve 3'e kadar düşmesi nedeniyle 2021 yılına kadar% 25'e ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Yenilenebilir kaynaklar için% ve% 5.

Londra merkezli iklim düşünce kuruluşu EMBER tarafından 27 Temmuz'da yayınlanan yakın tarihli bir rapor, Avrupa'nın yenilenebilir elektrik üretiminin ilk kez 2020'nin ilk yarısında fosil yakıt üretimini geçtiğini ortaya koydu.

IEA'nın Yenilenebilir Enerji Kaynakları 2020 - 10 Kasım'da yayınlanan 2025 Analiz ve Tahmin raporu, temiz enerji gücünün güçlü bir büyüme kaydettiğini ve diğer yakıtların Covid-19 salgınına karşı mücadele ettiğini ortaya koydu. Rapor, bu yıl küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin yıllık% 4 büyüme ile 198 gigawatt'a (GW) ulaşma yolunda ilerlediğini ve toplam güç kapasitesi ilavelerinin% 90'ını oluşturduğunu söyledi.

14 Aralık'ta IEA, Covid-19'un bir sonucu olarak 20. yüzyılın ortalarından bu yana en büyük yıllık düşüşe işaret etmek için bu yıl küresel elektrik talebinde yaklaşık% 2'lik bir düşüş öngördü.

Düşecek emisyonlar

2020 baharındaki küresel kilitlenme, Nisan ayında karbon emisyonlarında büyük bir düşüşe neden oldu. 20 Mayıs'ta yayınlanan Covid-19 Zorunlu Hapsedilme Sırasında Günlük Küresel CO2 Emisyonlarında Geçici Azaltma adlı bir makale, Covid-19'un Nisan ayında küresel karbon emisyonlarında% 17'lik bir düşüşe veya günde 17 milyon ton düşüşe neden olduğunu bildirdi.

Emisyonlar düştükçe ABD 4 Kasım'da Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çıktı ve ülkeyi iklim değişikliğiyle mücadele için varılan tarihi anlaşmayı terk eden dünyadaki tek büyük kirletici haline getirdi.

14 düşünce kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu tarafından 18 Kasım'da hazırlanan 2020 İklim Şeffaflığı raporu, salgının etkileri nedeniyle 2020 yılı sonu itibarıyla G20 ülkelerinde 2019'a göre enerji kaynaklı emisyonlarda% 7,5 düşüş öngörüyordu.

11 Aralık'ta AB Konseyi başkanı, AB liderlerinin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar% 55 oranında azaltma konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Bu haber 2394 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksigorta’dan Brisa’nın Lassa ve Bridgestone markalarında geçerli 250 TL indirim fırsatı... 26.12.2024
Brent petrolün varil fiyatı 73,26 dolar... 26.12.2024
Enerji piyasalarında uygulanacak idari para cezalarında artış... 26.12.2024
Vestel’in ürettiği şarj istasyonlarında Plug&Charge dönemi başladı... 26.12.2024
Aytemiz Vaay 4. Yılını Dört Dörtlük Bir Kampanya ile Kutluyor!... 26.12.2024
Petrol hakkına müteallik karar... 26.12.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.