Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Buhar Geri Kazanım Sistemi için Erteleme Yapıldı

Güncelleme :26.12.2020

Terminal ve akaryakıt istasyonlarında kurulması zorunlu olan Buhar Geri Kazanım (BGK) üniteleri için erteleme yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, terminal ve akaryakıt istasyonlarında kurulması zorunlu olan Buhar Geri Kazanım (BGK) üniteleri için erteleme yapıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, uygulamanın ertelenmesi için diğer sektör temsilcileriyle birlikte uzun zamandır çalışmalar yapıldığını belirterek, uygulamanın sektöre ciddi bir maliyet yüklemesinin yanı sıra, gerek sistemin kurulumu gerekse de tanker dönüşümleri için yeterli olabilecek tedarikçi ve uygulayıcı kurum bulunmadığını belirtti. Zülfikar, düzenlemenin tüm sektör taraflarının ortak görüşlerini gözeten bir yapıda olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, başta tüm Bakanlık yetkililerine ve bu süreçte desteğini esirgemeyen AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Sayın Hacı Turan’a, konuyu en başından itibaren titizlikle takip edip gayretli çalışmaları sayesinde katkı sağlayan TABGİS Başkan Vekili Sayın Murat Bilgin’e teşekkür ettiğini söyledi.

Maliyeti Yaklaşık 6 Milyar TL

TABGİS de dahil olmak üzere sektör tarafları uygulamanın ertelenmesini istiyordu.  Tankerlerin alttan doluma dönüştürülmesi, depo ve terminaller ile akaryakıt istasyonlarında da kurulması zorunlu olan sistemin sektöre maliyeti 629 Milyon Euro (yaklaşık 6 Milyar TL). Sektör, özellikle pandeminin de olumsuz etkileri nedeniyle böyle bir yatırımın bu dönemde zorlayıcı olacağını, harcamaların büyük bir kısmının ürünlerin temini için yurt dışından alınacak olması nedeniyle de ekonomik koşulların yararı doğrultusunda uygulamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

Yeni İstasyonlar için Erteleme Yapılmadı

İnşaat ruhsatı alınmış, iskanı henüz alınmamış akaryakıt istasyonları için uygulama 1/1/2021 tarihinden itibaren başlayacak.

Yerleşim Yerlerinde Yılda 100 m3’den Fazla Benzin Satışı Olan İstasyonlara İki Yıl Erteleme

Yıllık ürün çıktı miktarının, 1.000 m³’den fazla olduğu veya yıllık ürün çıktı miktarının 100 m3’ün üzerinde olduğu ve yerleşim yerlerinde bulunan mevcut akaryakıt istasyonları için süre iki yıl daha uzatılarak 1/1/2023’e ertelendi.

Diğer kademelerde ise, benzin satışları yıllık 500 m³ ile 1000 m³ arasında olan mevcut akaryakıt istasyonları için 1 Ocak 2024’e, 100 m³ ile 500 m³ arasında olan mevcut akaryakıt istasyonları için ise 1 Ocak 2025’e kadar süre uzatımı yapıldı.

Yıllık benzin satışı 3000 m³’den büyük mevcut akaryakıt istasyonlarında, büyük bir tadilat yapılması planlanıyorsa 1/1/2021 tarihinden sonra yapılacak tadilatla birlikte buhar geri kazanım üniteleri kurulacak.

Akaryakıt Depolama Tesisleri ve Terminaller için de Süre Uzatıldı

Mevcut terminallerdeki yeni depolama tesisleri ve yeni terminaller için uygulama yılbaşı itibariyle başlayacak.

Yılda 50.000 ton’dan büyük terminallerin mevcut depolama tesisleri için 1/1/2023, 25.000 - 50.000 ton/yıl arasında olan terminallerin mevcut depolama tesisleri için 1/1/2024 ve 25.000 ton/yıldan küçük terminallerdeki mevcut depolama tesisleri 1/1/2025 tarihinden itibaren uygulama kapsamına geçecekler.

Mevcut Tankerler 2022’de Geçiş Yapacak

Yeni karayolu tankerleri 1 Ocak 2021 tarihinde, mevcut karayolu tankerleri ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulamaya geçiş yapacaklar.

Tankerlerde Alttan Dolum Şartı Kaldırıldı

Önceki Yönetmeliğe göre tankerlerin alttan doluma uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeye göre, benzin ve nafta taşımacılığında kullanılan ve tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin uluslararası mevzuatta öngörülen tank koduna göre daha üst teknik seviyede özellikler taşıyan ve mevzuatın istediği özellikleri sağladığı yetkilendirilmiş kurum/kuruluş tarafından raporlanan kapalı dolum tankerler doluma alınacak.

Ancak, TABGİS alttan doluma entegre olmayan buhar geri kazanım sistemlerinin verimliliğinin azalacağını, alttan dolum şartı çıkarılmış olsa bile ikmal tesislerinde dolum adalarında yine de tadilat yapılması gerekeceği ve verimliliği yeterli olmayan bir sistemin uygulanmaması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

3 Yılda Bir Uygunluk Onayı Alınacak

İşletmeciler buhar geri kazanım ünitesinin buhar dengeleme sistemi ile bir bütün olarak Yönetmeliğe uygunluğunu, faaliyete geçmeden önce ilk kez ve sonrasında periyodik olarak her 3 yılda bir Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşa doğrulatacaklar. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarının ise, yetkilendirmeden sonra 2 yıl içinde Yönetmelikte belirtilen hususları TS EN ISO 17020 standardı kapsamına ekletmesi gerekiyor.

Yeni tadilat yapılacak terminaller ve akaryakıt istasyonları hariç olmak üzere doğrulama başvuruları ilgili yılın 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında yetkilendirilmiş kuruluşa yapılacak.

Bu haber 3070 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Mobil Eğitim Tırı 2025’te Deprem Bölgesini Ziyaret Edecek... 13.01.2025
Eksim Genç Enerji Programı’na Başvurular Açıldı... 13.01.2025
Enerji verimliliği yatırımları, ekonomik ve çevresel faydalar sağlıyor... 13.01.2025
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Takımı, adidas ile Uzun Süreli Ortaklığa İmza Attı... 13.01.2025
YASED: 2024’ün İlk 11 Ayında 9,6 Milyar Dolar Doğrudan Yatırım Geldi... 13.01.2025
Kontek Enerji 30. yılında globalleşme yolunda büyük adım atıyor... 13.01.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.