Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Gumbel Group’tan Güneş Enerjisinde “Teşviksiz, İhalesiz, Lisanslı Model” Önerisi

Güncelleme :06.02.2021

 Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, güneş enerjisi santralleri için belirlenen YEKDEM fiyatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhalelerin Kalkması, GES’lerin Yaygınlaşmasını Hızlandırır

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Temmuz tarihi itibarıyla devreye alınacak güneş enerjisi santralleri için 32 krş/kWh olarak belirlenen YEKDEM fiyatının yeni lisanslı kapasite tahsisinde çoklu başvuru durumunda mevcut piyasa takas fiyatı konumuna geleceğini dile getiren Mustafa Herdem, şunları söyledi: “Alınan kararla birlikte görülmüştür ki güneş enerjisinin artık teşvik vb. desteklere ihtiyacı yok. Çünkü güneş enerjisi teknolojisi, gün geçtikçe ucuzlayarak, elektrik fiyatlarını aşağı çekici yönde rol oynuyor. Bu yüzden GES’lerin hızla yaygınlaşması, gelecek enerji arz – talep dengesi adına önemli bir yere sahip. Artık teşvik verilmeyecek bir kaynak olarak güneş enerjisinin kapasite tahsisinde, ihalelerin de kaldırılması ile bu yaygınlaşma, büyük hız kazanabilir.”

Teşviksiz, İhalesiz Lisanslı Model ile GES Kurulu Gücü Artar

“Artık fiyatta teşvik devri kapandığına göre, tahsiste ihale devri de kapanmalı” diye yineleyen Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: “Bir an önce Teşviksiz, İhalesiz Lisanslı Model hayata geçmeli. Ancak böyle esnek ve verimli yeni modeller, gerçek şebeke istekleri ile özel sektör bilgisi ve dinamizmini bir araya getirerek GES kurulu gücünü dengeli ve hızlı şekilde arttırıp ülke ekonomisine katma değer sağlayıp sürdürülebilir bir çevre yolunda büyük bir katkı oluşturur.”

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında rüzgâr, güneş, su, jeotermal ve biyokütleye dayalı yeni kurulacak elektrik üretim santrallerine yönelik fiyat alım garantisi, mevcut uygulamanın sona ereceği 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren de beş yıl boyunca devam edecek. 1 Temmuz 2021 sonrası için döviz yerine TL cinsinden belirlenen kilovatsaat (kWh) başına YEKDEM fiyatları her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylar olmak üzere dört kez güncellenecek. YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 54 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi. En düşük destekleme fiyatı ise 32 kuruş ile rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için verilecek.

Bu haber 1618 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.