Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Çözüm Karadeniz'de Güncelleme :06.12.2012Türkiye bugün Avusturya ve Romanya'nın ardından OMV'nin en önemli üçüncü pazarı konumunda.
2006 yılında Petrol Ofisi'ne hissedar olan Avusturyalı enerji şirketi OMV, Petrol Ofisi hisselerini 2010 yılında yüzde 97'ye yükselterek Türkiye'deki önemli oyunculardan biri konumuna geldi. Türkiye bugün Avusturya ve Romanya'nın ardından OMV'nin en önemli üçüncü pazarı konumunda.
Londra'da düzenlenen 10. OMV Avrupa Medya Zirvesi'nde konuşan OMV İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Gerhard Roiss, Türkiye'nin sadece ülke olarak değil, Kazakistan, Azerbaycan ve Kuzey Irak pazarlarını kapsayan bölgelerinin merkezi olarak da çok önem taşıdığını söylüyor.
Karadeniz'in batısında çok büyük bir potansiyel olduğunu kaydeden Roiss, Romanya'nın Karadeniz açıklarındaki bu potansiyelin Avrupa'nın Rusya'ya yönelik enerji bağımlılığını azaltmakta çok önemli rol üsteleneceğini ifade ediyor. Roiss, "Karadeniz, enerjinin geleceği" yorumunda da bulunuyor.
Karadeniz çalışmaları kapsamında Türkiye'ye devre dışı bırakmadıklarını kaydeden Roiss, "Bu süreç uzun vadeli bir süreç. Önce Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna'daki çalışmalara odaklanıyoruz. Bu çalışmalardan sonuç aldıktan sonra Türkiye'de arama çalışmaları gündeme gelebilir" diyor.
Avrupa enerjide net bir tavır belirlemeli
Avrupa'nın enerji konusunda net bir tavır belirlemesi gerektiğini söyleyen Roiss, bu kapsamda Avrupa'nın iki seçeneği olduğunu kaydediyor: Ya ABD gibi ya da Japonya gibi hareket etmek. ABD Başkanı Barack Obama, şist gazı ile ABD'nin enerji bağımlılığını sonlandırmayı hedefliyor. Japonya ise 2035 yılında ihtiyacı olan enerjinin yüzde 90'ını ithal eder konuma gelecek.
Avrupa'nın Karadeniz ve Kuzey Denizi'nde gazı olduğunu ifade eden Roiss, bu yüzden OMV'nin küresel bir şirket olmadığını ve bazı bölgelere odaklandığını kaydediyor.
Önemli gaz keşfi
OMV, 2012 Şubat ayında Romanya açık denizlerinde çok büyük bir gaz keşfi gerçekleştirdiğini açıkladı. Neptun Deep'in yıllık potansiyelinin 42-82 milyar metre küp olduğu ifade ediliyor.
OMV, Bulgaristan açıklarındaki Khan Asparuh'ta yüzde 30 hisseye sahip. Bu projede Total ve Repsol de yer alıyor. Avusturyalı şirketin yüzde 15'lik hisse ile dahil olduğu bir diğer proje Ukrayna açıklarındaki Skifska. Bu projede ExxonMobil ve Shell de bulunuyor.
Romanya'da ulaşılacak doğal gazın önceliğinin iç pazar talebini karşılamak olduğunu kaydeden Roiss, arta kalan gazı diğer pazarlara ulaştırabileceklerini ifade ediyor.
Bu arada OMV'nin de ortakları arasında olduğu Batı Nabucco ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında Hazar Denizi gazını Avrupa'ya taşımak için rakabet ediyor.
Bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco boru hattı, Türkiye-Bulgaristan sınırı yakınlarından başlayarak, geçiş ülkelerindeki istasyonlar aracılığıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya doğalgaz taşıyacak. Gerhard Roiss'a göre Batı Nabucco ve TAP arasında yapılacak seçim, siyasi bir seçim olacak. Bunun nedeni, Hazar gazını taşıyacak boru hattı üzerindeki ülkelerin enerji konusunda tamamen Rusya'ya bağımlı olmaları.
Ne kadar hat olursa o kadar iyi
Bu arada Batı Nabucco'nun bir diğer rakibi olan Güney Akım doğalgaz boru hattı ise Rus doğalgazını Karadeniz ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya taşıyacak. Projenin hissedarları, Rus Gazprom, İtalyan ENI, Fransız EdF ve Alman BASF şirketleri. Boru hattının maliyetinin 16 milyar euroyu bulacağı tahmin ediliyor. Karadeniz altındaki hat, Rusya'nın Anapa kentini Bulgaristan'daki Varna limanına bağlayacak. Doğalgaz buradan, karada inşa edilecek hatlar yoluyla Sırbistan, Macaristan, Slovenya, İtalya, Avusturya ve Yunanistan'a kadar uzanacak. Hat yoluyla 2015 yılı sonlarından itibaren yılda 63 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı planlanıyor.
Roiss'un, doğalgaz boru hatları arasındaki rekabete yönelik görüşleri ise oldukça net: "Avrupa'ya doğalgaz getiren ne kadar çok doğalgaz boru hattı olursa o kadar iyi."
Petrol Ofisi'nin performansını artırmaya odaklanıyoruz
Roiss'un Türkiye'de Petrol Ofisi'ne yönelik görüşleri ise şöyle: "Türkiye pazarındaki rekabetin sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Biz öncelikli olan Petrol Ofisi'nin performansına odaklanıyoruz. Türkiye'de kısa vadeli bir yatırımcı değiliz. Dolayısıyla entegre yapımızı Türk pazarında da geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda amacımız petrol, gaz, lojistik, enerji santrali, arama ve üretim gibi her alanda performansımızı yükseltmeyi ve karlılığımızı artırmak. 2013 ortasında ise Türkiye'nin bölgesel önemini ortaya koyan daha uzun vadeli bir strateji geliştireceğiz. OMV'ye küresel bir şirket olarak değil, bölgesel bir şirket olarak bakmak gerekir. Biz hızlı büyüyen pazarlara odaklanıyoruz. Burası büyüyen bir bölge ve bu yüzden buradayız."
Londra'da gerçekleşen OMV Avrupa Basın Zirvesi'nde şirketin üst düzey yöneticileri geleceğe yönelik stratejilerini dile getirdiler. Öne çıkan bazı konular şöyle oldu:
Rafineri ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Manfred Leitner:"Türkiye büyüdükçe, OMV rakamları da büyüyor"
. Türkiye'de Petrol Ofis akaryakıt istasyonlarına yönelik bir büyüme planımız şu an için yok. Mevcut durumu korumaya ve güçlendirmeye odaklanıyoruz.
. Önümüzdeki 10 sene içinde Avrupa petrol ürünleri pazarı yüzde 3 oranında büyüyecek. Türkiye'yi eklediğimizde ise büyümenin yüzde 6 oranında olacağını söyleyebiliriz. Bu da 3 milyon tonluk bir pazara denk gelecek. Türkiye büyüdükçe OMV'nin rakamları da büyümüş oluyor.
. Akaryakıt kontrat sözleşmelerinin 15 yıldan beş seneye indirilmesi dağıtım şirketleri için gerçekten bir dezavantaj. Bu yatırımların yükselmesine yol açacak ve karlılığı olumsuz etkileyecek. Bu yıl Türkiye'ye yatırımımız 120 milyon euro olacak. Bu karar, 30-40 milyon euro ek yatırım gerekebilir.
. Romanya'ya kıyasladığınız Türkiye'de yatırım bedeli yüksek.
. Türkiye'nin enerji ihtiyacı hızla artıyor. Dolayısıyla ülke uzun bir süre daha ithalatçı konumunda olacak.
Gaz ve Enerjiden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Hans-Peter Floren: "Gaz pazarının serbestleşmesinde desteğe devam edeceğiz"
. OMV'nin uzun vadede hedefi, ürettiği gazı faaliyet gösterdiği pazarlarda satmak.
. Botaş bizim tedarikçimiz, iş ortağımız, Nabucco'da yer alıyor. Türk hükümeti gaz pazarının liberalleşmesini istiyor. Biz OMV olarak bu konumda önemli bir destek vermeye devam edeceğiz.
. Bizim için önemli olan doğalgaz boru hattı isimleri değil. Transit yolları.
. Samsun'da kurduğumuz doğalgaz kombine çevrim santrali 2013 yılının ilk yarısında devreye girecek. 870 MW'lık üretim gerçekleştirecek olan santral Türkiye'nin enerji talebinin yüzde 3'ünü karşılamayı hedefliyor. Şu an için Samsun tek santral projemiz. Bu santrale üçüncü ünite eklenmesi gündeme gelebilir. Diğer yatırımlar ise pazar talebi belirleyecek. 2012'de toplam gaz arzımız 1 milyar metreküp seviyesine ulaşmış olacak. Samsun operasyona başladığında bunu daha yukarı çıkaracağız.
. Romanya'nın Karadeniz kıyılarında çıkarılan gaz, iç pazarın talebini karşılayacak. Eğer bunun dışında fazladan gaz üretimi olursa, o zaman diğer alanlarda kullanılabilir. Bunun için Nabucco hattını da kullanabiliriz.
Geleceğin enerjisi doğal gaz
OMV “büyüme – entegrasyon – değişim – performans” olmak üzere dört temel unsura dayalı yeni stratejisi olan Strateji 2021 “Karlı Büyüme”yi Eylül ayında İstanbul’da tanıttı.
OMV'nin bu strateji kapsamında hedefi, önümüzdeki yıllarda karlılığı artmış; arama ve üretim sektöründe güç kazanmış, petrol ve gaza odaklı entegre ve uluslararası bir şirkete dönüşmek.
Bu süreçte arama ve üretim faaliyetleri çok daha önemli bir rol üstlenecek.
Gaz sektöründe üretim ve nakliyeden gazın pazarlamasına kadar güçlü bir büyüme gerçekleştirilecek.
Rafineri ve Pazarlama birimi önemli bir faaliyet birimi olmaya devam edecek ancak bu birimin portföyde nispeten daha düşük bir önemi olacak.Sonuçta yeni strateji kapsamında dört başlık ön plana çıkıyor. Bunlar;
. Büyüyen arama ve üretim
OMV gelecekteki yatırımlarının üçte ikisini petrol ve gaz arama ve üretim çalışmalarına yöneltecek. Bu da mevcut arama ve üretim portföyünün performansının arttırılması temeline dayanacak. Planlanan satınalmalar sadece üretim hacmini arttırmakla kalmayacak; aynı zamanda yeni geliştirme ve arama fırsatları da sunacak. Arama ve Üretim’in odaklanacağı temel bölgeler Hazar Denizi bölgesi, Orta Doğu ve Afrika olacak.
. Entegre gaz
Gaz işi Avrupa ve Türkiye'de güçlü bir büyüme sergilemeye devam edecek. En temiz fosil yakıt olan doğal gaz geleceğin en önemli enerji kaynağı haline gelecek. OMV de gaz sahasından nakliye alt yapısı ve dağıtım kanallarına kadarki depolama faaliyetlerine kadar bütün faaliyetlerinde daha entegre bir şekilde hareket edecek. Bu arada OMV'nin liderliğini üstlendiği ve Avrupa'nın uzun vadeli gaz tedariğini garanti altına alan Nabucco projesi önemini korumaya devam ediyor.
. Yeniden yapılandırılmış akaryakıt depolama ve dağıtım
Önümüzdeki yıllarda rafineri ve pazarlama varlıklarının tasfiyesi ile 1 milyar euro civarında finansman elde edilecek. Ürünler petrokimyasal hammaddelere yönelik pazar talebine uygun şekilde ayarlanacak. Mevcut varlıkların modernizasyonu Romanya'da bulunan Petrobrazi rafinerisinde tamamlanacak.
. Tüm grup genelinde performansın geliştirilmesi
Karlı büyümeye giden yolun desteklenmesi için, OMV 2014 yılı itibarıyla karlılığı arttırmak üzere yoğun bir performans iyileştirme programını devreye sokacak. Program marj arttırımı, maliyet azaltımı ve sermaye yönetimini hedefleyecek.
Bu haber 3457 kere okunmuştur.
|
|