Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Yağlı Tohum Üretim Artışı İçin Bölgesel İş Birlikleri Güçleniyor Güncelleme :04.05.2021 “Kanola Tarla Gününde”, Söke’de kış dönemi münavebe bitkisi olarak değerlendirilebilecek kanola, çiftçilere tanıtıldı.
Kemer Ziraat ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kanola Tarla Gününde”, Söke’de kış dönemi münavebe bitkisi olarak değerlendirilebilecek kanola, çiftçilere tanıtıldı. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği ve DB Tarımsal Enerji yetkililerinin katılımı ile düzenlenen etkinlikte, ülkemizde ham yağ ihtiyacını karşılamaya yönelik geliştirilecek iş birliklerinin önemine vurgu yapıldı.
Söke Ovası’nda kurak geçen kış döneminde çiftçiler suya dayanıklı alternatif ürünlere yönelirken, kışlık bir ürün olan kanola bitkisinin bölgede ilk defa ekimi gerçekleştirilmişti. Kemer Ziraat’in iyi tarım uygulamaları ile gelişimini tamamlayan kanola, baharın gelmesiyle sarı çiçekleri ile tarlaları süsledi. Kemer Ziraat Genel Müdürü Meltem Güleçoğlu, “İyi Tarım ve Global Gap” sertifikalarına sahip Kemer Ziraat’de on yılı aşkın süredir tarla ve bahçe ziraatı çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi. Modern tarım yöntemleri kullanılarak yapılan üretim ile her alanda sürdürülebilirlik ilkelerini temel aldıklarını vurgulayan Güleçoğlu, daha az su ihtiyacı olan kanoladan 400 kg/dekar verim beklediklerini belirtti. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise Söke Ovası’nın verimli topraklarının boş kalmadan yıl boyu değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek bölge için yeni bir yağlı tohum bitki türü olan kanolanın, alternatif ürün olarak değerlendirilebileceğini dile getirdi ve öncü çalışmaları için Kemer Ziraat’e teşekkür etti.
Yağlı Tohum Üretimi İçin Seferberlik Çağrısı
Türkiye’nin ham yağ ihtiyacını karşılamak için yürütülen her çalışmanın son derece önemli olduğunu dile getiren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Onat Angı, “Yağ fiyatlarında yaşanan artışların önüne geçebilmek için yağlı tohum üretiminin arttırılması gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde özel sektör ve kamu kurumları iş birliği ile hammadde üretimini arttırmaya yönelik bir üretim seferberliği başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Bugün burada düzenlenen etkinlik, tüm paydaşları bir araya getirerek iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır” dedi. Angı ülkemizin hammadde açığını kapatmada önemli yağ bitkilerinden birinin kanola olduğunu belirterek, şunları söyledi “Kanolada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de kışlık ve yazlık ekimlere, uygun çeşitlerin seçilmesidir. Yanlış seçimler hem tohum verimi kaybına hem de yağ oranının düşmesine sebep olmaktadır. Ayrıca ülkemizin florasına uygun yüksek yağ oranına sahip verimli çeşitlerin ıslah edilmesi de gereklidir. Islah edilecek çeşitlerin süratle tescil edilerek, çiftçimizin hizmetine sunulması önemli bir adım olacaktır.
“Yerli Üretimi Destekleyen Her Proje İçin İş Birliğine Hazırız”
Kanolada daha az sulama ve daha az masrafla iyi verim alınabildiğinin altını çizen DB Tarımsal Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı, “İç Anadolu, Güney Marmara ve Trakya Bölgesi’nde 2020-2021 yılı döneminde 350.000 dekar alanda kanola ekimi gerçekleştirildi. Bu yıl ülkemizde kurak geçen döneme rağmen, hasat döneminde kanola için iyi bir verim bekliyoruz. Söke’de ilk defa gerçekleştirilen ekimler sırasında, ziraat mühendislerimiz ile teknik destek sağladık. Kanola, toprakla dost bir münavebe bitkisi olmasının yanı sıra, arılar için önemli bir nektar ve polen kaynağı olarak arıcılıkta da ciddi bir yarar sağlayacaktır. Yerli üretimde yağlı tohum bitkileri tarımını yaygınlaştıracak her proje için destek vermeye hazırız” dedi. Son olarak üretim seferberliği ile bölgesel iş gücü kaynaklı yeni istihdam olanakları sağlanacağının altını çizen Borovalı, yıl boyu fabrikalarda yerli ürünlerin işlendiği, ithal ikamesi yaratılarak tüm nadas alanlarının değerlendirildiği, tarımda güçlü bir Türkiye’nin inşası için birlikte çalışmanın önemini sözlerine ekledi.
Bu haber 1616 kere okunmuştur.
|
|