Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Petrol üreticileri, enerji geçişi vurdukça trilyon dolarlık petrol gelirinden vazgeçmeli Güncelleme :02.06.2021 Rystad Energy ‘ye göre hızlandırılmış enerji geçişi bu devlet gelir kaynağını azaltacağı için trilyon dolarlık petrol ve gaz vergisi gelirleri geçmişte kaldı
Rystad Energy tarafından yayınlanan bir rapora göre, hızlandırılmış enerji geçişi bu devlet gelir kaynağını azaltacağı için trilyon dolarlık petrol ve gaz vergisi gelirleri geçmişte kaldı.
Petrol ve gaz vergilerinden elde edilen devlet geliri, üretim ve fiyatların petrol ve gaz vergilerinin trilyon doları aştığı Covid-19 öncesi dönemde görülen yüksek seviyelerden düşmesiyle 2020'de çok yılın en düşük seviyesine geriledi ve yaklaşık 560 milyar dolara geriledi.
Yüksek petrol fiyatlarına atıfta bulunan ajans, 2021'in geçen yıl olacağını tahmin ediyor küresel petrol ve gaz vergileri trilyon dolara yaklaşarak yaklaşık 975 milyar dolara ulaşacak.
2022'den itibaren, vergiler 800 milyar dolarlık düşük bir aralıkla sınırlı olacak, 2030'ların başında yaklaşık 900 milyar dolara yükselecek ve 2040'ta 580 milyar dolara ve 2050'de yaklaşık 350 milyar dolara nihai ve kesintisiz düşüşe başlamadan önce, açıkladı.
“Enerji geçişi hızlanırken, yukarı havza endüstrisinden elde edilen vergi gelirlerine büyük ölçüde bağımlı olan ülkelerin, devlet bütçelerini sürdürmek için ekonomilerini çeşitlendirmekten başka seçeneği olmayabilir. Bu, açıkça takip etmeleri gereken rasyonel yol, ancak yetersiz ekonomik ve yasal kurumlar, altyapı ve insan sermayesi şeklinde doğal zorluklar var," dedi Rystad Energy'de Yukarı Yönlü Araştırma Başkanı Espen Erlingsen.
Enerji geçişi riskleri ne kadar erken fark edilirse, bunların o kadar iyi ele alınabileceğini söyleyen Erlingsen, petrole bağımlı ekonomileri istikrara kavuşturmak ve küresel enerji sistemleri sürdürülebilir bir yola girerken jeopolitik istikrarsızlığı önlemek için yapısal değişikliklerin önemini vurguluyor.
Ajans, Suudi Arabistan örneğini alarak, petrol ve gazdan elde edilen toplam vergilendirilebilir gelirin ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %27'sini oluşturduğu 2019 yılına kıyasla, hükümetin aldığı paranın yaklaşık yarısının 2050 yılına kadar risk altında olduğunu söyledi.
Cezayir, Irak, Kuveyt ve Libya - hepsi büyük ölçüde yukarı havza endüstrisinden gelen vergi gelirlerine bağımlıdır - hepsi 2019'da petrol ve gaz vergi gelirlerinden GSYİH'nın yaklaşık %40'ını elde etti. Bu ülkelerde, hükümetin aldığı payın yaklaşık %50'si risk altındadır, yani bu grup, enerji geçişinin bir sonucu olarak gelir riskine en çok maruz kalan gruptur.
Ajans, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2 santigrat derecenin çok altında sıcaklık artışları talep eden Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu (SDS) modelini gösterdi.
"Bu senaryoyu raporumuzda da modelledik ve modelimiz, gerçekleşirse, petrol ve gaz vergilerinden elde edilen küresel hükümet gelirinin kendi Ortalama Vakamızdan çok daha düşük olacağını ve petrostatların bugünden 2050'ye kadar kümülatif olarak 4,8 trilyon dolar daha kaybedeceğini öne sürüyor. ," o dedi.
Kurum, gelir riskinin altında yatan fiyat riskini, enerji geçiş riskinin merkezi bir itici gücü olarak tanımladı.
Enerji geçişiyle ilişkili gelir risklerini anlamanın, birincil karbonsuzlaştırılmış talep senaryolarının her birinde petrol fiyatlarının ne olacağını bilmeyi gerektirdiğini söyledi.
Ajans, üretimin önemli ölçüde azalmasına rağmen, 2021-2050 döneminde üretimin %25'inin yeni gelişmelerden ve %10'unun yeni keşiflerden gelmesi gerektiği için talebi karşılamak için bazı yeni geliştirme ve keşiflerin gerekli olacağı konusunda uyardı.
Rystad, "Bu nedenle, bu raporda ele alınan en agresif enerji geçiş senaryosunda bile, yukarı akış projelerine yatırım yapılmasına hala ihtiyaç var" dedi. Bu haber 2068 kere okunmuştur.
|
|