Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Doğu Akdeniz enerjisi, Türkiye-İsrail ilişkilerini geliştirmenin anahtarı olabilir

Güncelleme :14.07.2021

 Uzman, İsrail'in doğalgazına en yakın ve en mantıklı pazarın Türkiye olduğunu söylüyor

Türkiye Enerji Stratejisi ve Siyasi Araştırmalar Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener yaptığı açıklamada, İsrail'deki yönetim değişikliğinin Türkiye ile İsrail arasındaki enerji ilişkilerini iyileştirme fırsatını doğurduğunu söyledi.

Akyener, yaptığı açıklamada, eski İsrail yönetimiyle daha önce askıya alınan Türkiye ile İsrail arasındaki enerji ilişkilerinin artık daha fazla geliştirilmesi umudunun olduğunu söyledi.

Bunun için İsrail'deki yönetimin değişmesi ve daha makul ve adil adımlar atılması gerekiyordu. Henüz net bir şey yok ama böyle bir iklimin esintileri başladı. Enerji kartıyla bu daha da güçlenecek" dedi. 

Akyener, İsrail'in dev Leviathan petrol ve gaz sahasının bir sonraki aşamasının geliştirilmesinin, karlı ve geliştirme maliyetine elverişli bir pazar bulmaya bağlı olduğunu söyledi.

Akyener, Türkiye'de böyle bir pazarın bulunabileceğini, coğrafi olarak en yakın ve en uygun maliyetli pazar olması nedeniyle Avrupa'ya transfer imkanı sunduğunu söyledi.

Akyener, İsrail'den Avrupa'ya doğalgaz getirecek 1.900 kilometre uzunluğundaki (1.180 mil) doğal gaz boru hattının gerçekleştirileceğinden şüpheli olduğunu belirterek, ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını savundu.

East Med projesinin teknik, yasal, güvenlik ve ekonomik olarak yeterince yetkin olmadığını, gazın LNG'ye dönüştürülemeyen kuru alanlardan olması nedeniyle ilgili tüm gaz kaynaklarının boru hattı ile taşınması gerektiğini açıkladı.

"Belki de doğalgazın tamamını Türkiye alır. East Med boru hattı projesinin gerçekleşmeyeceğini yıllardır söylüyoruz. AB de bunun farkındaydı" dedi.

ABD'nin çözüm bulmak için dahil olduğu bölgede Lübnan ile İsrail arasındaki deniz çatışması, enerji güvenliğini tehdit ederek işleri daha da kötüleştiriyor.

Akyener, Türkiye'nin masadaki varlığının bölgedeki sorunların çözümüne katkı sağlayabileceğini öne sürdü.

"İsrail'den Lübnan'a, oradan da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne [KKTC] ve Türkiye'ye bir boru hattı ekonomik olarak uygulanabilir. kabul edilirse orada da yeni adımlar atılabilir. Bu tür fırsatlar hem bölge halkının refahının hem de bölgeye barışın getirilmesinin önünü açabilir" dedi.

 EastMed boru hattı

Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum Yönetimi geçen yıl Ocak ayında İsrail'den Güney Kıbrıs'a, Girit'e, Yunanistan'a ve nihayetinde İtalya'ya kadar uzanması planlanan 1.900 kilometrelik Doğu Akdeniz (EastMed) doğalgaz boru hattı projesine imza attı.

Ancak proje çok maliyetli olduğundan ve bu maliyetleri karşılayacak gaz tedariğinin henüz gelmediği için sorunsuz değil.

Pek çok uzman, boru hattı Türkiye'den geçerse tahmini doğal gaz transfer maliyetinin üç kat daha ucuz olacağı konusunda hemfikir.

Ankara ve Kudüs, Türkiye üzerinden bu tür bir gaz transferi konusunda müzakere etmeye istekli olduklarını ifade etseler de, görüşmeler hiçbir zaman başlamadı.

 Libya deniz anlaşması ve East Med Gaz Forumu

Uzmanlar, Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nda olduğu gibi Türkiye'nin katılımı olmadan Doğu Akdeniz'de ittifak kurmanın riskleri olduğu konusunda hemfikir. Forum, ABD'nin bölgeye jeopolitik yaklaşımına özel bir vurgu yaparak, Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs Yönetimi, Mısır, İtalya, Ürdün ve Filistin'i, özellikle Türkiye'yi içermiyor.

Mısır'ın ev sahipliğinde, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Mısır, İtalya ve Ürdün'ün enerji bakanlarının katılımıyla 16 Ocak 2019'da Doğu Med Gaz Forumu kuruldu.

Türkiye, KKTC'nin bölgedeki kaynaklar üzerinde haklara sahip olduğunu iddia ederek, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'deki tek taraflı sondajına sürekli olarak itiraz etti.

Atina ve Kıbrıslı Rumlar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj ve keşif kampanyalarında yapacağı herhangi bir harekete karşı çıktılar ve AB liderlerini eleştirilerine katılmaya davet ederken herhangi bir Türk sondaj gemisinin mürettebatını tutuklamakla tehdit ettiler.

Geçen yıl 27 Kasım'da Ankara ve Libya'nın BM tarafından tanınan Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA), biri askeri işbirliğini ve diğer iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki deniz sınırlarını kapsayan iki ayrı pakt imzaladı.

8 Aralık 2020'den itibaren geçerli olan deniz paktı, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı sondajı karşısında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarını savundu.

Kıbrıs sorunu, Birleşmiş Milletler'in bir dizi çabasına rağmen on yıllardır çözülmeden kalırken, Doğu Akdeniz'deki son gerginlikler sorunu daha da karmaşık hale getirdi.

Ada, Kıbrıs'ın Yunanistan tarafından ilhak edilmesini amaçlayan 1974 askeri darbesinden bu yana kuzeyde Kıbrıs Türk hükümeti ve güneyde Kıbrıs Rum Yönetimi olarak bölünmüş durumda.

1974'te Türkiye'nin garantör güç olarak askeri müdahalesi, aşırı milliyetçi Kıbrıslı Rumlar tarafından Kıbrıslı Türklere karşı yıllarca süren zulüm ve şiddeti durdurmuştu.

  İsrail ve Türkiye Cumhurbaşkanları arasında telefon görüşmesi

Türkiye cumhurbaşkanı Pazartesi günü yeni göreve başlayan İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri görüşmek üzere telefonda görüştü.

Görüşmenin sonucu, Erdoğan'ın özellikle enerji, turizm ve teknoloji alanlarında büyük ikili işbirliği potansiyelini ilan etmesiyle olumlu oldu.

Bu çağrı, İsrail'in eski Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in Mart 2021'de Tel Aviv'in Doğu Akdeniz'de doğal gaz konusunda Türkiye ile işbirliğine hazır olduğunu söylediği olumlu duygulardan geliyor.

İsrail daha önce Türkiye'ye gaz ihracatı konusunda görüşmüş ancak henüz sonuç alınamamış.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı konuşmada yeni hükümete güvenoyu verirken, yeni İsrail yönetimiyle ilişkilerde yeni bir dönem için umutluydu.

"Bu tür hükümet değişiklikleri, geçmişte bozulan ilişkilerin yeniden kurulması için önemli fırsatlar. Doğu Akdeniz'in kıyıdaş ülkeleriyle bir konferansta bir araya gelerek hemfikir olduğumuz ya da anlaşamadığımız konuları tartışmak istiyoruz" dedi. .

Böyle bir hareket Erdoğan tarafından da destekleniyor ve Dönmez, çözülmemiş sorunları çözmek için masaya oturmanın tüm ülkelerin çıkarına olacağını tavsiye ettiğini söyledi.

Bu haber 3041 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
İTT Lojistik Yatırıma Devam Ediyor, 30 Yeni Tırsan... 04.04.2025
Tesla Türkiye’nin Elektrikli Araç Fuarı Go Green Türkiye’de!... 03.04.2025
EvoLog Lojistik’in Denizyolu ve Havayolu Direktörü Murat Ayaz oldu... 03.04.2025
TotalEnergies İstasyonları ve M Oil’den 275 TL ParafPara hediye... 03.04.2025
Mercedes-Benz Türk, Mesleki Eğitimi Desteklemeye Devam Ediyor ... 03.04.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.