Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

BOTAŞ’ın Marmara Denizi’ndeki Bakım Çalışmaları Sürüyor

Güncelleme :17.07.2021

 Ulaşımdan altyapıya, konuttan ticaret merkezlerine kadar pek çok proje gerçekleştiren Yapı ve Yapı İnşaat'ın üstlendiği BOTAŞ’ın Marmara Denizi’ndeki doğal gaz boru hattının bakım çalışmaları büyük bir hızla sürmekte. 

Proje kapsamında Yapı ve Yapı İnşaat, BOTAŞ’ın İstanbul Ambarlı – Pendik kıyıları arasında, yaklaşık 100 metre derinde deniz tabanında bulunan 53 kilometrelik doğal gaz boru hattının bakım ve onarım faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor.

Yapı ve Yapı İnşaat, BOTAŞ’ın İstanbul Ambarlı – Pendik kıyıları arasında, deniz tabanında bulunan 53 kilometrelik doğal gaz boru hattının bakım ve onarım faaliyetleri devam ediyor. Yapı ve Yapı İnşaat'ın korozyona karşı önlemlerin en etkilisi olan katodik koruma çalışmasının %78’ini tamamladığı projenin, 2023 yılı son çeyreğinde bitirilmesi hedefleniyor. Bakım çalışmaları, özel ekipmanlar ve sistemlerle donatılmış bilimsel operasyon gemisi, uzman teknik personel kadrosu, özel eğitimli dalgıç ekibi ile sağlanıyor. 

Yapı & Yapı İnşaat İş Geliştirme Direktörü Orkun Komutekir, doğalgaz boru hattının korunmasıyla ilgili olarak şunları ifade etti:

“Ulusal ve uluslararası yoğun bir gemicilik ve deniz ticareti faaliyetleri gerçekleştirilen Marmara Denizi’nin Ambarlı ile Pendik arasında Rusya – Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı kapsamında BOTAŞ tarafından 1987 yılında deniz tabanına inşa edilen 30 inç çapında, toplam 53 kilometre uzunluğunda iki adet çelik doğal gaz boru hattı yer alıyor. Proje ile deniz altında 80 m’ ye varan derinlikte moloz temizliği yapıldı.  Güney boru hattı eski konumuna taşındı. 82 m derinlikte 2 adet geçiş yastığı konuldu. Mafsallı Prefabrik Hasır Beton Blok üretimi’nin %30’u tamamlandı. RV DERİNSU gemisinin proje sahasına mobilizasyonu, ekipman montajı, test ve kalibrasyonları tamamlandı.” 

Komutekir: “Ambarlı – Pendik Hattının Olası Bir Felaketten Korunması Amaçlanıyor. “ 

Yapılan bu çalışma ile, denizin yaklaşık 100 metre derinliğinde, tabanda bulunan ve Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz transferinin bir parçası olan Ambarlı – Pendik hattının olası bir felaketten korunmasının amaçlandığını belirten Komutekir, iyileştirme projesiyle bu hat üzerinde yer alan gemicilik faaliyetleri nedeniyle borunun zarar görmesine neden olabilecek deplasmanları önlediklerini dile getirdi. 

Komutekir, tamamlanacak bu proje ile Türkiye için hem ticari hem siyasi önem taşıyan Marmara Denizi’nin tabanında bulunan doğal gaz boru hattının koruma altına alınacağını da sözlerine ekledi. 

Bu haber 1849 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak... 13.01.2025
Bakan Bayraktar TÜREB İstişare Toplantısı’nda sektör temsilcileri ile bir araya geldi... 13.01.2025
Kontek Enerji 30. yılında globalleşme yolunda büyük adım atıyor... 13.01.2025
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Mobil Eğitim Tırı 2025’te Deprem Bölgesini Ziyaret Edecek... 13.01.2025
Eksim Genç Enerji Programı’na Başvurular Açıldı... 13.01.2025
Enerji verimliliği yatırımları, ekonomik ve çevresel faydalar sağlıyor... 13.01.2025
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Takımı, adidas ile Uzun Süreli Ortaklığa İmza Attı... 13.01.2025
YASED: 2024’ün İlk 11 Ayında 9,6 Milyar Dolar Doğrudan Yatırım Geldi... 13.01.2025
Gazprom merkez ofisindeki personeli yaklaşık yüzde 40 azaltmayı planlıyor... 13.01.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.