Haberler > Akaryakıt Başlıkları
SHELL'den enerji verimliliğinde örnek imza Güncelleme :01.02.2013 Shell, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin hazırladığı Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ni imzaladı.
Dünyadaki enerjinin yüzde 40’ının kullanıldığı binalarda enerji verimliliği sağlamak için harekete geçen İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, “Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi” hazırladı. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin imzaladığı bildirgeye, Shell adına Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem imza atarak destek verdi. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iş dünyasına enerji verimliliği çağrısında bulundu.
Tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanan Shell, hem globalde hem de Türkiye’de üyesi olduğu İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) hazırladığı Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ne ilk imza atan şirketler arasında yer aldı. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm kurumlara açık olan bildirgeyi Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem imzaladı.
4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapsamında düzenlenen “Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi” imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılarak bildirgeye destek verdi. Türkiye'nin toplam enerjisinin yaklaşık yüzde 50'sini ithal ettiğini, Türkiye'nin bu kaynaklara ayırdığı paranın her geçen gün arttığını belirten Yıldız, toplam enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını ve burada yüzde 30'luk bir tasarruf yapılabileceğini ifade etti.
SKD Yönetim Kurulu Üyesi ve projeye liderlik eden Enerji Çalışma Grubu’nun da başkanı olan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’nin enerji gündemi için önem taşıyan bu adıma öncülük etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdem konuyla ilgili şu şekilde konuştu: “SKD ve iş dünyası olarak enerji tasarrufuna dikkat çekmek ve destek olmak için yaklaşık bir yıldır bu çalışmayı yürütüyorduk. İş dünyası nezdinde olumlu bir şekilde sonuçlandığını görmek çok güzel. Hızla büyüyerek ekonomimize muazzam katkısı olacağına inandığımız bu gönüllü insiyatif, başta özel sektör olmak üzere, tüm operasyon binalarından kaynaklanan enerji kullanımının azaltılması amaçlı bir proje çalışmasıdır. Ortak çabalarımız, dünya çapında enerji kullanımı ve karbon salınımında kayda değer bir iyileşme sağlayabilir. Girişimimizin binalarda enerji verimliliğini artırmak isteyen şirketleri birleştirecek bir platform olmasını temenni ediyoruz. ”
Bildirgeyi imzalayan şirketler şu taahhütlerde bulunuyor:
‘Şirket binalarındaki mevcut durumu tespit etmek ve hedeflenen değişime uygun olarak zamana dayalı enerji ve CO2 azaltım hedefleri belirlemek’, ‘Şirket binalarında enerji kullanım performansının iyileştirilmesine yönelik bir şirket politikası yayınlamak’, ‘Bu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik bir uygulama stratejisi ve denetim programı belirlemek ve hayata geçirmek’, ‘Şirketin enerji kullanımı, CO2 salınımı ve azaltım hedefleri konusunda yapmış olduğu ilerlemeyi sürdürülebilirlik ve diğer benzeri raporlarında yıllık olarak yayınlamak’, ‘Tedarikçiler, çalışanlar ve diğer paydaşlarla pazarlama, Ar-Ge, bilgilendirme ve eğitim gibi faaliyetler yapmak’
Taner Yıldız, Shell Eco-marathon aracını inceledi
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin geliştirdiği güneş enerjili araç, 10 Ocak’ta başlayan 4.Ulusal Enerji Verimliliği Fuarındaki ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Fuarın açılışını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Ae2 Project ekibinin aracını inceledi ve öğrencilerden bilgi aldı.
Öğrencilerin kendi ürettikleri araçlarla en azıt yakıtla en uzun mesafeyi katetmek için mücadele ettikleri uluslararası Shell Eco-marathon yarışmasında iki yıldır Türkiye’yi başarıyla temsil eden Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Takımı’nın güneş enerjisiyle çalışan aracı da fuarda yoğun ilgi gördü. Türkiye’nin en verimli ve hafif güneş enerjili araçlarından biri olan AE2 Project Solar, katılımcılardan yoğun ilgi görüyor. Aracı geliştiren öğrenciler, ziyaretçilere bilgi verdi. YTÜ Ae2 Project Takımı, Shell’in, gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek amacıyla bu yıl 28’incisini düzenlediği Shell Eco-marathon’a iki yıldır katılıyor. Prototip konsept güneş enerjili araçlar üzerinde çalışan takım, 2011 yılındaki Shell Eco-marathon’da EuroSpeedway pistinin 8 turluk etabını ortalama 35 km/saat hız ve 437 watt.saat tüketim ile tamamladı. Turkcell Blog Ödülleri 2011’de otomotiv kategorisi birincisi seçilen takım, 2012’de yeni bir araçla Shell Eco-marathon’da yarıştı.
Bu haber 3615 kere okunmuştur.
|
|