Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Uzmanlara göre ABD'nin OPEC+'a üretimi hızlandırma çağrısının arkasında siyasi motifler yatıyor Güncelleme :31.10.2021 ABD, OPEC+ yedek kapasitesinin günde yaklaşık 6,5 milyon varil olduğunun farkında ve grup ve Suudiler üzerindeki siyasi baskıyı sürdürecek
ABD hükümeti uzun süredir artan akaryakıt fiyatları için baskı altındaydı ve önde gelen petrol üreticilerine ısıtma pazarını soğutmak için üretimi artırma çağrısını yineledi, ancak uzmanlar Beyaz Saray'ın hamlesinin siyasi kaygılar tarafından teşvik edildiğini ve bir çözüm bulmayı hedeflediğini söylüyor. enflasyonun günah keçisi.
ADM Investor Services baş küresel ekonomisti Marc Ostwald, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte, "OPEC+ üretimi mevcut hızın aylık 400.000 varilin üzerine çıkarma konusunda çok temkinli olmaya devam ediyor, çünkü hala bol miktarda Covid ve arz kesintisi ile talep görünümüne ilişkin risk görüyorlar" dedi. Grubun Ekim ayında yayınlanan aylık petrol raporu.
Elektrik üretiminde yakıttan petrole geçiş nedeniyle arz şu anda açıkta olsa ve bu durum talebi 600 milyon varile kadar artırabilecek olsa da Ostwald, OPEC+ grubunun temkinli üretim artışını 2022'de arz fazlası beklentisine bağladı.
Grubun ABD, Kanada ve Meksika'daki petrol arz kesintilerine ilişkin açıklamalarının petrol fiyatlarındaki sıkışmaya katkıda bulunduğunu vurgulayan Ostwald, ABD'ye dolaylı olarak 'geçici arz kesintileriniz hakkında yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığını' söylediğini söyledi.
Putin'in 15 Ekim'deki Rusya Enerji Haftası'ndaki yorumlarını hatırlatan Ostwald, Rusya'nın daha büyük bir üretim artışına açık olacağını, ancak bunun daha mütevazı bir taviz olabileceğini söyledi.
Ostwald, Putin petrolün varil başına 100 doların mümkün olduğunu ancak yine de petrol fiyatlarındaki oynaklığın OPEC+ grubu lehine olmadığını söyledi.
'Her zaman akılda tutulması gereken şey, yükselen benzin fiyatlarının çok hassas bir siyasi konu olduğudur, bu nedenle ABD yorumlarının çoğu daha çok iç tüketime yöneliktir, yani 'bizi suçlamayın' gibi. OPEC ve Rusya'dan gelen açgözlü pis insanlar" dedi.
Ostwald, ABD'nin petrol üreticilerini anti-tröst davalarıyla tehdit etme niyetini "büyük ölçüde boş bir tehdit" olarak nitelendirdi ve hareketin aynı zamanda ABD halkına "enerji fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıdan" kimin sorumlu olduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi ve aynı zamanda ABD bu petrol üreticilerine 'patron' verebilir.
Ostwald, ABD akaryakıt fiyatlarındaki son artışın yalnızca küresel arz sorunlarına bağlanamayacağını, aynı zamanda Ağustos ayının sonundaki fırtına kesintileri ve fidye yazılımı saldırılarının bir kombinasyonundan kaynaklandığını söyledi.
"ABD rafineri kapasitesinin yaklaşık %5'i pandemi sırasında kalıcı olarak kaybedildi, bir kısmı nakavt edildi ve bazı rafineriler sınırlı bir kalan ömrü olan eski rafinerileri yeniden başlatmaya değmeyeceğine karar verdi" diye hatırlattı.
ABD'nin devam baskısı
PetroIndustrial'in Genel Müdürü Randall Mohammed, rekor seviyedeki doğal gaz ve yakıt fiyatlarının enflasyonu kontrol altına alma üzerindeki baskısına işaret etti, 'ABD hükümetinin yönetmek için çok uğraştığı bir sorun.'
Muhammed, Kasım ayı toplantısı öncesinde grubun arz-talep durumunu, aşı ve enfeksiyon oranlarını yeniden değerlendirip buna göre bir karar vereceğini söyledi.
Bizim bakış açımız, bunun talep yönlü bir sorundan arz yönlü bir soruna dönüştüğü yönünde. Bazı ülkeler üretim kotalarını karşılamakta zorlanıyor' dedi.
Muhammed, 'salıncak üreticisi' terimini hatırlattı ve terimin, 90 gün içinde piyasaya günde 2 milyon varil (bpd) koyabilecek bir üreticiyi tanımladığını söyledi.
'Ancak, Suudi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in aralarında toplam 2,6 milyon varil yedek kapasiteye sahip olduğunu not ediyoruz. Bu, hattı çekmeye istekli olup olmadıkları bir soru” diye ekledi.
Muhammed, OPEC+'ın yüksek fiyatları mümkün olduğunca uzun süre geride bırakacağını tahmin ediyor.
Suudi Arabistan, tercih ettiği müşteriler için fiyatlarını aşağı yönlü ayarlamasına rağmen, üretimi artıracaklarına dair bir işaret olmadığını söyledi.
Muhammed, kısa vadede ABD'nin OPEC+ grubu ve Suudiler üzerinde diplomatik baskı uygulamaya devam edeceğini söyledi.
"Onlar yedek kapasitelerinin gayet iyi farkındalar," dedi ve Biden yönetiminin askeri teçhizat satışını veya başka herhangi bir fon türünü bir pazarlık aracı olarak kullanma olasılığını dışladı.
Artan fiyatlara müdahale etmek için olası ABD hamleleri nelerdir?
ABD'nin yükselen akaryakıt fiyatlarına müdahale etmek için kullanabileceği bir diğer seçenek de Stratejik Petrol Rezervlerine (SPR) girmek ve şu anda yaklaşık 60 milyon varil petrol masada, ancak Muhammed bunun petrolü düşürmek için çok az şey yapacağını söyledi. Fiyat:% s.
Ülke, Meksika Körfezi kıyı şeridindeki dört bölgede devasa yeraltı tuz mağaralarında depolanan 600 milyon varilden fazla dünyanın en büyük SPR'sine sahip.
Clinton ve Obama yönetimi altında görevlendirilmiş olmasına rağmen, Muhammed bu yedek kapasiteyi tutmanın amacının enerji güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. 'Benim bakış açım, SPR'nin piyasayı dengelemek için kullanılmaması gerektiğidir. Kongre tarafından onaylanmayacağından şüpheleniyorum' dedi.
Muhammed, ABD'nin sahip olduğu bir diğer seçeneğin de devlet arazilerinde sondaj için kiralama ve izin verilmesini onaylamak olduğunu söyledi.
"Seçimler yaklaşırken Biden, daha özel olarak devlet arazilerinde sondajı yasaklayacağını belirtti. Diğer üretici ülkelerin aksine, ABD petrol endüstrisi, amacı pozitif nakit akışları ve hissedarların sermayesini geri döndürmek olan bağımsız özel şirketler tarafından yönetilmektedir. Federal hükümetin çıktıyı dikte etme girişimlerine karşı kaşlarını çattılar” dedi.
Muhammed, pandemi kaynaklı talep yıkımının ardından ABD'deki petrol üretiminin günde 2 milyon varile düştüğünü söyledi.
"Şist, piyasaya hızla geri dönmüyor," diye uyardı Muhammed, sondaj kulelerindeki istikrarlı artışa rağmen, ülkedeki sondaj kulesi sayısının 2014'te elde edilen 1.600'ün önemli ölçüde altında olduğunu da sözlerine ekledi.
Teçhizat sayısının 1980'lerin başında 4.000'e ulaştığını söyledi. "Şistin öldüğünü düşünmüyorum, sadece sondaj yaparak marjları azaltmak hissedarların ve yatırımcıların çıkarına değil."
ABD'den üretim artışı çağrısı
Pandemi sırasında küresel enerji talebi çökerken, OPEC ve OPEC+ olarak bilinen ortakları, günde 10 milyon varillik tarihi bir üretim kesintisi veya dünya talebinin yaklaşık %10'unu kabul etti. O zamandan beri üretimi kademeli olarak artırdı ve Temmuz'da günlük yaklaşık 5,8 milyon varillik kesintiye gidildi.
Temmuz ayında OPEC+, Ağustos ayından başlayarak günlük 5,8 milyon varillik kesintinin aşamalı olarak kaldırılmasına kadar üretimi her ay 400.000 varil artırmayı kabul etti.
11 Ağustos'ta ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, OPEC+ grubunu, küresel ekonomik toparlanma için bir tehdit olarak gördükleri artan benzin fiyatlarıyla mücadele etmek için üretimi artırmaya çağırdı.
Ancak OPEC+ grubu, ABD'nin çağrısını görmezden geldi ve Eylül ayındaki toplantısında üretim planını sürdürmeye karar verdi.
6 Ekim'de ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, federal hükümetin, stratejik petrol rezervlerinden potansiyel bir petrol salınımı ve ihracat yasağı da dahil olmak üzere, yükselen enerji fiyatlarını soğutmak için çeşitli araçlara sahip olduğunu söyledi.
Bu açıklamalar bir gün sonra hafifçe çürütülmesine rağmen, ABD hükümeti daha yüksek üretim için OPEC+ üreticileri üzerindeki ısrarını sürdürdü.
11 Ekim'de bir Beyaz Saray yetkilisi, yönetimin petrol ve benzin maliyetlerini yakından izlediğini ve 'güvenilir ve istikrarlı enerji piyasaları sağlamak için ABD ve küresel enerji piyasalarındaki rekabete aykırı uygulamaları ele almak için elimizdeki her aracı kullandığını' söyledi.
Grubun 4 Kasım'da toplanması planlanırken, Beyaz Saray daha fazla üretim için ısrarını ve OPEC+ grubu üzerindeki baskısını sürdürüyor. Bu haber 1367 kere okunmuştur.
|
|