Haberler > LPG Başlıkları
WoodMac araştırmasına göre enerji geçişi, 2050 yılına kadar küresel GSYİH'den %2'lik bir pay alabilir Güncelleme :20.01.2022 Rapora göre, daha yüksek karbona bağımlı ekonomilere sahip ülkeler, enerji geçişinin daha ciddi ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaklar.
Danışmanlık Wood Mackenzie'nin yakın tarihli araştırmasına göre, Paris İklimi'nde kararlaştırılan küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece sınırına çekme hedefine ulaşmak için gereken enerji geçişi, 2050 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılada (GSYİH) %2'lik bir düşüş sağlayabilir.
WoodMac, Acı Yok, Kazanç Yok: Enerji Geçişini Hızlandırmanın Ekonomik Sonuçları adlı raporunda, hızlı bir enerji geçişinin önemli ekonomik sonuçları olacağını ve küresel ekonomik çıktının yüzyılın sonuna kadar toparlanmadan önce 2050 yılına kadar muhtemelen düşeceğini söyledi.
Daha aşırı ısınmayı önlemenin önümüzdeki 30 yıl içinde olumlu bir ekonomik etkisi olması muhtemel olsa da, bunu sağlamak için gereken eylemin olumsuz bir etkisi olabilir. Wood Mackenzie'nin baş ekonomisti Peter Martin, ısınmayı 1,5°C'de tutmanın, 2050 için temel durumdaki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) tahminimizin %2,0'sini azaltacağını tahmin ediyoruz' dedi.
Martin'e göre, bazı ekonomiler diğerlerinden daha fazla etkilenecek ve daha az gelişmiş ve düşük gelirli ekonomiler geçiş boyunca orantısız olarak büyük bir yük taşıyor.
Rapor, halihazırda net sıfır hedeflerine yakın olan ekonomilerin, şimdiden 2050 yılına kadar ekonomik etkisinin azaltılacağını ortaya koydu.
Martin, seçilmiş birkaç kişi için bu değişikliğin herhangi bir mali kayıp gerektirmeyebileceğini de sözlerine ekledi. 'Daha iyi konumlanmış olanlar – tipik olarak yeni teknolojilere yatırım yapma eğiliminde olan daha zengin ekonomiler – 2050 yılına kadar bundan fayda sağlayabilir.'
Danışmanlık kuruluşu, temel durum görünümünde, küresel ekonominin 2050 yılına kadar reel olarak iki katına çıkacağını (85,6 trilyon $'dan 169 trilyon $'a) ‒ ve bu durumun, hızlandırılan enerji geçiş çabalarıyla kaçınılmaz olarak değişeceğini tahmin ediyor.
Martin, "1.5°C senaryomuzda, yıllık küresel GSYİH 2050'de 165 trilyon dolara ulaşıyor. 2022'den 2050'ye kadar 75 trilyon dolarlık kümülatif kayıp, önemli olmakla birlikte, dönem boyunca toplam ekonomik çıktının sadece %2,1'ini oluşturuyor," dedi.
Irak, karbon yoğun ekonomisiyle en savunmasız
Araştırmaya göre, elektrik üretiminde yüksek yenilenebilir enerji penetrasyonuna ve gelişmiş elektrik şebekelerine sahip ekonomiler, düşük karbonlu bir gelecek için iyi bir konuma sahipken, hidrokarbon ihracatı yapan ve karbon yoğun ekonomiler ekonomik çıktıda en büyük kayıplara maruz kalacaklar.
Ajans, Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerin ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirerek enerji geçişinin ekonomik şokunu en aza indirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Ancak, Irak gibi diğerleri, hidrokarbon dışı sektörlere yatırım yapmak için yeterli önemli mali rezervlere sahip değil.
“Irak, tüm hükümet gelirlerinin %95'ini oluşturan hidrokarbon gelirleri ve GSYİH'nın %36'sını oluşturan petrol sektörü ile enerji geçişine karşı en savunmasız ülke. Hızlandırılmış bir enerji geçişi, 2050'de Irak'ın GSYİH'sini temel durum görünümümüze kıyasla %10 oranında azaltacaktır” dedi. Bu haber 1123 kere okunmuştur.
|
|