Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Petrol fiyatları Çin’in etkisiyle haftanın ilk işlem gününde düşüştü

Güncelleme :11.04.2022

 Petrol fiyatları Çin'deki corona virüs karantinalarının talep yönlü baskı yaratması nedeniyle haftanın ilk işlemlerinde düşüş gösterdi.

Petrol fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyelerinin stratejik rezervlerinden rekor miktarda ham petrol ve petrol ürünü piyasaya sürmeyi planladığını açıklamasının ve Çin’deki karantinaların etkisiyle haftanın ilk işlem gününde düştü.

ÇİN’DE SERT KISITLAMALAR

Geçtiğimiz hafta Çin'in en önemli finans merkezi Şanghay'da corona virüsü vaka sayılarının artmasıyla yasaklar genişledi. Şehrin batı bölgelerindeki kısıtlamaların ikinci bir emre kadar uzatılmasıyla 25 milyondan fazla kişi sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıya kaldı.

Bunun yanında ülkenin en büyük kentlerinden, 18 milyon nüfuslu Guangcou’da da cumartesi vakaların tespit edilmesinin ardından tüm vatandaşlara toplu test uygulanacağı bildirildi.

IEA’DAN REZERV HAMLESİ

Öte yandan geçtiğimiz haftanın son gününde Uluslararası Enerji Ajansı mensubu ülkeler, mayıs başından yıl sonuna kadar günde yaklaşık 1 milyon varil petrolü rezervlerinden piyasaya süreceğini açıkladı.

UEA Başkanı Fatih Birol, piyasaya sürülecek 60 milyon varilinin ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden karşılanacağını kaydetti. Birol, diğer üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacağına ilişkin ayrıntıların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Piyasaya toplamda 240 milyon varil petrol sürülmesi bekleniyor.

PETROL PİYASASINDA SON DURUM

Çin dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olduğu için kısıtlamalar talep yönlü endişeleri artırarak fiyatı aşağı çekerken IEA’nin hamlesi ise arz yönlü endişeleri soğuttu.

Brent ham petrolü, son kapanıştan yüzde 2 civarında gerileyerek 100 dolara düşerken ABD Batı Teksas ham petrolü 96 dolara geriledi.

REZERV SATIŞI FİYATI BASKILADI

Geçen hafta Brent petrol yüzde 1,5 düşmüş, ABD petrolü yüzde 1 civarında gerilemişti. Ancak Ukrayna savaşı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle petroldeki yüksek oynaklık sürüyor.

Finans şirketi CMC Markets analisti Tina Teng, konu ile ilgili değerlendirme notunda “Petrol, ABD ve IEA ülkelerinin petrol rezervini serbest bırakma hamlesi ve Çin’in iki üretim merkezinde üretimi durdurarak karantinaları uzatması nedeniyle güç kaybediyor” dedi.

AKARYAKIT FİYATLARINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Petrol piyasası bu gelişmeleri izlerken fiyatlardaki hareketler akaryakıt fiyatlarına da yansıyor.  Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde petrol fiyatlarında başlayan sert dalgalanma, Rus petrolüne dönük yaptırımlarla birlikte artmış, bu da akaryakıt fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştu.

Petrol fiyatları, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da artıyor.

Bu haber 1658 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Shell&Turcas’tan motorsiklet sürücülerine “bir kural bir ömür“ kampanyası... 13.03.2025
ABD, 2025 için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti... 12.03.2025
Türkiye’deki Chery Teknisyenleri Üstün Yeteneklerini Sergilemeye Hazırlanıyor!... 12.03.2025
Enerji sektörü net sıfır hedeflerini erteliyor... 12.03.2025
Petrol hakkına müteallik karar... 12.03.2025
Küresel elektrikli araç satışları ocak-şubat döneminde yüzde 30 arttı... 12.03.2025
Bakan Bayraktar, ABD'de enerjide işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi... 12.03.2025
EPDK, PALGAZ Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 10 milyon lira ceza verdi... 12.03.2025
BSH Türkiye’den Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Adım ... 12.03.2025
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2024 yılında 3,1 milyar TL gelir elde etti... 12.03.2025
YASED: Türkiye’ye 1,4 Milyar Dolar Değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım Geldi... 12.03.2025
Enerjisa Enerji, ‘Enerjimi Koruyorum Projesi’nin sosyal etkisini artırdı... 12.03.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.