Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi 19 Mayıs'ta Mersin'deki Taşucu Limanı'na varacak Güncelleme :16.05.2022 Mersin'de iki ay kaldıktan sonra gemi Doğu Akdeniz'de hizmete girecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin 19 Mayıs'ta Mersin'deki Taşucu Limanı'ndaki varış noktasına ulaşacağını söyledi.
Dönmez, geminin Doğu Akdeniz'deki ilk sondaj tatbikatı için yaklaşık iki ay Mersin limanında kalacağını söyledi.
Yeni gemi, ülke filosundaki diğer üç sondaj gemisi Fatih, Kanuni ve Yavuz'dan bir seviye daha yüksek olan yedinci nesil derin su sondaj gemisi.
Filoya ekleme, teknolojiyi ilerletme ve enerji projeleri için yerel ekipman kullanmaya yönelik ulusal politikanın bir parçasıdır.
Dönmez, 'Enerji bağımsızlığımızın yanı sıra teknoloji bağımsızlığımızı da kilit bir hedef olarak belirledik' dedi.
Enerjide yerlileştirme önceliklidir
Dönmez, ülkenin üretimden teknolojiye enerjinin her aşamasına "Made In Turkiye" damgasını vurmak için çalıştığını söyledi.
Dönmez, yerelleştirme politikası kapsamında, yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşmasının kanıtladığı gibi, ithalatı azaltmak için yerli üretimi artırmak için altyapı ve insan kaynaklarına yatırım yaptığını söyledi.
Bugün güneş enerjisinde yüzde 75, rüzgar ve biyokütle enerjisinde yüzde 65, jeotermal enerjide yüzde 55 oranında yerli teknoloji üretimimiz var” dedi.
Ülke ayrıca, son ürünlere odaklanan madencilik endüstrisinde teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirdi.
Dönmez, 'Bugüne kadar nihai ürünlere odaklanan altın, gümüş, demir-pelet, bakır ve alüminyum entegre izabe tesislerini devreye aldık' dedi.
Ayrıca Türkiye, iki yerli lityum fabrikasının inşaatının başlamasıyla birlikte bu yıl bir bor karbür tesisini devreye alacak.
Dönmez'e göre, 2019'dan bu yana 113 yerelleştirme projesiyle 123 milyon TL (7,9 milyon dolar) tasarruf sağlanarak petrol ve doğal gaz sektöründe yerelleştirme bir süredir devam ediyor.
Ülke, sondaj, üretim ve açık deniz operasyonlarında muhafazalar, üretim boruları, kuyu başı ekipmanları, yüzey üretim ekipmanları, iletken borular, kompresör sistemleri ve sondaj kuleleri dahil olmak üzere yerel teknoloji ürünlerini kullanıyor.
Gelecek projeleri
Türkiye'nin 2023 yılı için devam eden büyük enerji projeleri var.
Dönmez, 'Karadeniz gazı, Akkuyu Nükleer Santrali, Tuz Gölü yeraltı doğal gaz depolama tesisi ve bor karbür tesisi konusunda her gün ilerleme kaydediyoruz' dedi.
Karadeniz'de bugüne kadar toplam 10 adet derin deniz sondajı tamamlanmış olup, onbirinci kuyuda sondaj çalışmaları devam etmektedir.
Dönmez, testlerin kuyu başına günlük ortalama 3 milyon metreküp üretim kapasitesi olduğunu doğruladı.
Ülke, açık deniz sondajına ek olarak, geçen yıl 150 sondaj planıyla metalik mineraller, endüstriyel hammadde, kömür, radyoaktif hammadde, petrol, jeotermal kaynak arama ve araştırma, stratigrafi ve jeoteknik araştırma sondajı da dahil olmak üzere 112 kara projesini tamamladı.
Dönmez, "Son üç yılda arazi çalışmalarımıza toplam 138 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv ekledik" dedi. Bu haber 1901 kere okunmuştur.
|
|