Haberler > LPG Başlıkları
Türkiye-İsrail arasındaki görüşmelerde İsrail gazının Avrupa’ya taşınması olasılığı tartışılıyor Güncelleme :05.06.2022 İlişkilerde yeni bir ivme yakalayan iki ülke, İsrail gazını yaklaşık 7 yıl sonra Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıma olasılığını tartışıyor
Uzmanlar verdiği demeçte, Doğu Akdeniz'de Türkiye-İsrail gaz ortaklığının iki ülke arasındaki son yakınlaşma ile daha canlı hale geldiğini, ancak geçmişteki ilişkilerin düzeltilmesi ve siyasi bölgesel zorlukların aşılması gerektiğini söyledi.
Doğu Akdeniz gaz kaynaklarından yararlanmak, Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'ya karşı savaşının başlamasından bu yana Avrupa'nın Rus gazına alternatif enerji kaynakları bulma çabalarını hızlandırması ile son zamanlarda daha acil bir öncelik haline geldi.
Avrupa'nın Rusya'nın yıllık 155 milyar metreküp doğalgaz ithalatını kesme çabalarının ortasında, Türkiye ile İsrail arasındaki ilk üst düzey görüşme 9 Mart'ta Ankara'da gerçekleşti.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ve iki cumhurbaşkanının ortak çıkarlara dayalı ikili ilişkileri canlandırma amacını dile getirdikleri görüşmede, enerji işbirliğinin geliştirilmesini de görüşme fırsatını değerlendirdiler.
'Enerji işbirliği, İsrail ve Türkiye arasındaki mevcut diyalogda önemli bir konu. Bar-Ilan Üniversitesi Siyasal Araştırmalar Bölümü'nde Yardımcı Doçent olan Dr. Elai Rettig, işbirliği için ana potansiyelin İsrail'in 'Leviathan' sahası ile Türkiye arasında bir sualtı doğalgaz boru hattı inşa etme fikri olduğunu söyledi.
Rettig, başka bir konunun ortak gaz üretimi konusunda işbirliği yapmak ve daha fazla özel şirketi Doğu Akdeniz'de yeni petrol ve gaz sahaları aramaya teşvik etmek olduğunu söyledi. Ancak, iki tarafın diyaloğun öncelikleri üzerinde tam olarak anlaşmadığını vurguladı.
Türk tarafı, daha sonra tartışılacak uzun süredir devam eden diğer siyasi konularla birlikte enerji işbirliğini diyaloğun odak noktası yapmak istiyor. Ancak İsrail tarafı, uzun vadeli bağlayıcı enerji ticareti anlaşmaları üzerinde anlaşmaya varmadan önce, İsrail ile Türkiye arasında daha olumlu bir siyasi atmosfer yaratılmasını vurgulamak istiyor' dedi.
Her iki tarafın da enerji ticaretini çok olumlu ve önemli bir şey olarak gördüğünü vurgulayarak, bununla birlikte, bunun geçmiş ilişkilerinin daha kapsamlı bir "sıfırlanmasının" parçası olması gerektiğini vurguladı.
İki ülke arasında çalışma düzeyindeki ilk enerji diyaloğu 2016 yılında İstanbul'da gerçekleşti. Taraflar, iki ülke arasında, Akdeniz'de kıyı açıklarında bulunan Leviathan gaz sahasından Avrupa'ya doğal gaz nakletmek için önerilen bir doğal gaz boru hattı projesini tartıştı. İsrail'in.
Ancak 2018'de Türkiye, ABD yönetiminin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını protesto eden abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik ölümcül saldırılar nedeniyle Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çağırmıştı.
İsrailli gaz şirketleri ile BOTAŞ arasındaki ileri düzey müzakereleri yineleyen Rettig, BOTAŞ'ın gaz için İsrail şirketlerinin sunabileceğinden daha düşük bir fiyat talep etmesi ve müzakerelerin yedi yıl süreyle dondurulmasına yol açması nedeniyle müzakerelerin fiyat sorunu üzerinde tıkandığını söyledi.
Ancak son aylarda bu projeyi eskisinden daha uygulanabilir hale getiren ve her iki tarafın da projeye taze gözlerle bakmasına neden olan birkaç gelişmeye işaret etti.
Bunlar arasında ABD'nin enerji özel elçisi Amos Hochstein'ın ABD'nin İsrail ile Yunanistan arasındaki EastMed Boru Hattı'nı artık desteklemediğini açıklaması, Türkiye'nin İran'dan güvenilmez gaz ithalatını ikame etme ihtiyacının artması ve doğal gaz fiyatlarındaki artış yer alıyor.
"Bütün bunlar, İsrail-Türkiye doğalgaz anlaşmasını mali açıdan hiç olmadığı kadar uygulanabilir kılıyor. Ancak bölgesel siyasi meselelerin, belki de Kıbrıs'ın anlaşmaya bir miktar katılımı da dahil olmak üzere, anlaşmanın bir parçası olarak çözülmesi gerekiyor' dedi.
'Türkiye'ye bir boru hattı yılda 10-16 bcm olabilir'
Rettig'e göre, İsrail'den ihraç edilebilecek gaz miktarı transfer moduna bağlı olacak. 'Mısır üzerinden LNG'den bahsediyorsak, kısa vadede yılda sadece 1-2 milyar metreküp (bcm), uzun vadede ise 4-5 milyar metreküp' dedi.
İsrail tarafından yeni bir LNG tesisi inşa edilecekse, boru hattının genişliğine bağlı olarak yılda 10 bcm, Türkiye'ye bir boru hattı ise yılda 10-16 bcm olabilir. LNG'den daha ucuz bir gazdır.
Rettig, herhangi bir İsrail gazının Türkiye üzerinden doğrudan Avrupa'ya gideceğinden şüphesini dile getirdi, çünkü şu anki diyalog, Türkiye'nin güneydoğudaki arz sorunlarına ek olarak İsrail gazını satın alacağı ve bu sayede daha fazla Azerbaycan gazını serbest bırakacağı 'takas' anlaşmaları etrafında dönüyor. gaz ve diğer gaz kaynakları Türkiye'de tüketilmek yerine Avrupa'ya akacak.
Net sonuç, Avrupa için daha fazla gaz olacak, ancak TANAP boru hattından geçen 'İsrail gaz molekülleri' olmak zorunda değil. Avrupa için fark etmez. İsrail Türkiye'ye ne kadar çok gaz satarsa, Türkiye'nin Avrupa'ya satması için o kadar fazla gaz serbest bırakılıyor' dedi.
'Türkiye'nin etrafını saran bir Akdeniz boru hattı inşa etmek şu anda mümkün değil'
Türkiye, Orta Asya ve Orta Doğu'da uzmanlaşan Avrupa Komşuluk Konseyi (ENC) Genel Müdürü Samuel Doveri Vesterbye, Türkiye ile İsrail arasındaki enerji diyaloğu beklentisinin Doğu Akdeniz enerjisinin önceliklendirilmesi olduğunu söyledi. İran enerjisinin peşindeki gelişme.
Vesterbye, "İsrail'in başlıca önceliği bu, çünkü İsrail'in münhasır ekonomik bölgesinde (EEZ), yani Leviathan ve Tamar'da iyi yapılandırılmış ve işleyen (pompalayan) bir enerji rezervi var" dedi.
Türkiye'nin Ceyhan'a, Ankara'nın bir enerji geçişi ve ticaret merkezi haline gelmesini sağlayacak bir boru hattı inşa etmek istediğini, buna karşın İsrail'in en gelişmiş ve mevcut üretimin yanı sıra en yüksek rezervleri olduğu için büyük bir avantaj noktasında olduğunu da sözlerine ekledi. İsrail.
Vesterbye, Türkiye'nin etrafını saran bir Akdeniz boru hattı inşa etmenin şu anda mümkün olmadığını, çünkü ABD'nin böyle bir girişimi ne zamanlama, ne fiyat, ne de çevresel faktörler nedeniyle desteklemediğini açıkça belirtti.
'Bunun yerine Türkiye'ye potansiyel bir boru hattı bir seçenek, ancak asırlık bir sorunla karşı karşıya kalıyor, o da Kıbrıs'ın deniz tabanından geçmesi gerektiği. Bu, böyle bir boru hattının Kıbrıs'ın desteğine ihtiyacı olduğu anlamına gelir; bu da, önce Türk-Yunan ve Kıbrıs Türk çözümünün bulunması gerektiğini veya -en azından- bir tür imtiyaz veya kaynak paylaşımı anlaşmasının bulunması gerektiğini gösterir. ,' o önerdi.
İsrail'in doğal gazını iç tüketim için kullandığını ve - küçük bir kısmının - yakın bölgesel komşularına yönelik olduğunu vurgulayan Vesterbye, Doğu Akdeniz gazının yakın bölgenin ötesine ihraç edilmesi ve rezervlerin toplamının artması durumunda ekonomik ve hacim potansiyeline ulaşabileceğini savundu. bir araya toplanır ve bir kerede dışa aktarılır.
'İster İsrail, Kıbrıs veya Mısır olsun, her ülkenin keşifleri ayrı ayrı ihraç edilmek üzere bırakılırsa, maliyet ve üretim hacmi açısından canlılık önemli ölçüde azalır. Bu nedenle, Mısır, İsrail, Kıbrıs ve Türkiye arasında iyi ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirme noktası Eastmed gazının başarısı için hayati önem taşıyor,' diye uyardı Vesterbye.
Sadece iki gerçekçi seçeneğin olduğunun altını çizdi. Seçeneklerden biri Mısır, Kıbrıs ve İsrail gazını Türkiye'ye borulamak ve TANAP (veya LNG) yoluyla Avrupa'ya ihracat yapmak. İkinci bir seçenek de, aynı keşifleri Mısır'daki mevcut LNG terminallerine aktarmak ve oradan tüm dünyaya ihraç etmektir.'
Tüm bu seçenekler için bir ön koşul, Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesidir, dedi. Bu haber 1464 kere okunmuştur.
|
|