Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Makine ve Ekipmanlarda Açığa Çıkan Enerji İşçilerin Hayatını Riske Atıyor!

Güncelleme :13.09.2022

 Makine ve ekipmanların yoğun bulunduğu iş ortamlarında sık sık bakım ve arıza onarımları gerçekleştirilmekte. Bu gibi durumlarda çalışanları bekleyen en büyük tehlike ise bakım ve onarım programı sırasında sistemlere enerji verilmesiyle ortaya çıkabilecek kazalar. Bu kazalar, çalışanlarda kesik, kırık ve ciddi derecede yanıklar oluşmasına neden oluyor. Söz konusu durumların ölümlere varabilecek istenmeyen sonuçlara sebebiyet verdiğini aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, kilitleme ve etiketleme araçlarının hayat kurtardığını vurguluyor.

 Günümüzde pek çok meslek grubu çeşitli güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalıyor. Önceden belirlenebilecek riskler karşısında gerekli tedbirlerin alınması ise işçilerin hayatını kurtarıyor. Makine ve ekipmanların kurulum, onarım ve bakımı sırasında sistemlerin çalışmaya devam etmesi işçi güvenliğini riske atıyor. İşçi güvenliği için tedbir almanın ön koşulu olarak iş verenlerin tehlikeli enerji kontrol prosedürlerinin ilgili hükümlerini bilmeleri, anlamaları ve uygulamaları gerektiğine dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, iş verenler için başarılı bir kilitleme ve etiketleme programının 5 temel öğesine değiniyor.

 1. Kilitleme ve etiketleme programı geliştirin. Kilitleme ve etiketleme uygulamalarının başarılı olması için ilk adım uygun bir enerji kontrol programı geliştirmek ve belgelemektir. Bu program ile hangi operasyonel işlem sırasında hangi kilitleme ve etiketleme aracının kullanılacağı önden tespit edilir ve çalışanlar, tehlike kaynaklarından korunmuş olur. Yazılı bir kilitleme belgesi, programın öğelerini oluşturmak ve açıklamak için kritiktir. İşçileri en iyi şekilde koruduğundan emin olmak için yıllık olarak gözden geçirilmesi gereken bu program, dikkat ve titizlikle oluşturulmalıdır.

 2. Makine ve ekipmana özgü prosedürler izleyin. Kilitleme yöntemleri resmi olarak belgelenmeli ve kilitlemeyi kapsayacak olan ekipmanlar açıkça belirtilmelidir. Yöntemler, tehlikeli enerjiyi kontrol etmek amacıyla ekipmanların kapatılması ve emniyete alınması için gerekli özel adımların yanı sıra kilitleme ve etiketleme cihazlarının yerleştirilmesi, çıkarılması, aktarılması için gerekli adımlar ile detaylandırılmalıdır. Makine ve ekipman görsellerinin de bulunduğu bu belgeler işçilerin dikkatini çekecek noktalara asılmalıdır.

 3. Sürdürülebilirliği olan programlar seçin. Kilitleme ve etiketleme programı sürekli olarak geliştirilmelidir. Bu durum düzenli olarak planlanmış incelemeler içerir. Programın düzenli olarak gözden geçirilmesi kilitleme ve etiketlemenin proaktif olarak ele alındığı bir güvenlik kültürü yaratacaktır.

 4. Enerji izolasyon noktaları belirleyin ve işaretleyin. Enerji kontrol noktaları olarak belirlenen vana, şalter ve fişler standartlaştırılmış etiketlerle tanımlanmalıdır. Bu işaret ve etiketlerin makine ve ekipmana özgü prosedürlerle tutarlı olmalıdır.

 5. Programa uygun kilitleme ve etiketleme ekipmanı kullanın. Piyasada işçileri güvende tutmaya yardımcı olmak için tasarlanmış çok sayıda ürün bulunsa da özgün oluşturulan programlar için en uygun çözümü seçmek kritik önem taşıyor. Bu açıdan, iş ve işçi güvenliği için sağlanması gereken ideal sağlık ve güvenlik ortamı, ancak Avrupa Standartları’nı karşılayan yüksek kalitedeki ekipman ile yakalanabilmektedir.

Bu haber 1188 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.