Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Sıradan bir yankı ile denizde petrol yatakları keşfediliyor Güncelleme :19.09.2013 Rus bilim adamları Uzak Doğu’daki Ohotsk Denizi’ni sıradan bir yankı yakalayıcı yardımıyla inceliyorlar.
Orient Explorer isimli bir araştırma gemisinin kaptanı Valeriy Trohimenko geminin rotasını dikkatle izliyor. Gemi bilim adamları tarafından belirlenen rotada yol almalı, aksi halde olası petrol ve doğalgaz yataklarını kaçırabilir.
Gemide akustik laboratuvar bulunuyor. Orient Explorer gemi araştırmaları kontrol ekibi müdürü Vladimir Samarskiy, denizin içine özel havalı tüfeklerin indirildiğini, onların ateş edip deniz derinliklerinde akustik bir dalganın oluşmasına neden olduğunu kaydediyor. Vladimir Samarskiy şunu anlattı: ‘Ses dalgası yeryüzünün derinliğine kadar ulaşır. Yeryüzündeki fay hatlarında ses dalgası yansıtılır, yine yeryüzüne yankı sinyali şeklinde döner. Bu, kulakla duyulabilir sıradan bir yankıdır’.
Bu yankı gemiyi takip eden dokuz kilometrelik sismik bir kablo tarafından yakalanıyor, onun vasıtasıyla laboratuvara ulaşıyor. Orada ise üzerinde titizlikle incelemeler yapılıyor. Bilim adamları, sesin tonuna göre belirli bir yerde jeolojik arama-keşif çalışmaları yapılmasının gerekli olup olmadığını anlayabiliyorlar.
Bu bölgede akustik keşif çalışmalarının yapılması önemli ölçüde yılın mevsimine bağlı. Hava koşulları nedeniyle burada çalışmalar sadece Haziran’dan Eylül sonuna kadar yapılabilir. Bu kısa bir zaman içinde araştırmacıların keşif çalışmaları için belirlenen bölgeye gelip gereken bilgileri almaları ve sular buzla kaplanmadan önce bölgeden ayrılmaları lazım.
Gemide akustik uzmanları ile birlikte çevreciler de çalışıyorlar. Araştırmaların hassas doğa dengesini bozmaması için uğraşıyorlar. Ohotsk Denizi’nin içinde yaşadığı hayvanların zenginliğiyle meşhur olduğunu kaydeden çevre uzmanı Egor Lavrentyev şunu söyledi: ‘Biz denizdeki hayvanları hareketlerini yakından takip ediyoruz, havalı tüfeklerin çalışmalarının gemiden iki kilometre uzaklığındaki hayvanları nasıl etkilediğini izliyoruz. Bu, izleme için en yakın mesafedir. Deniz hayvanlarının davranışı normal görünüyor’.
Bu haber 3357 kere okunmuştur.
|
|