Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Türkiye üzerinden Avrupa'ya 63 milyar metreküp gaz ihraç edilebileceğini söyledi

Güncelleme :16.10.2022

 Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, "Güney Akım, 63 milyar metreküp kapasiteyle dört hat olarak planlanmıştı. Bu, talep olması koşuluyla Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupalı tüketicilere gaz ulaştırmak için kullanılabilecek kapasitedir." dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başkent Moskova'da düzenlenen "Rus Enerji Haftası" forumu kapsamında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile Rusya'nın enerji alanında son derece iyi ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Rusya'nın, Türkiye'nin enerji merkezi olmasına yönelik teklifine değinen Novak, "TürkAkım'ın kapasitesi 31,5 milyar metreküp. Hatlardan bir tanesi diğer ülkelere ihracata yönelik." ifadesini kullandı.

Yerini TürkAkım'a bırakan Güney Akım boru hattının, zamanında toplam dört hat üzerinden planlandığını dile getiren Novak, "Güney Akım, yaklaşık 63 milyar metreküp kapasiteyle dört hat olarak planlanmıştı. Bu potansiyel, talep olması, ilgili boru hatlarının güvenilir ve emniyetli bir şekilde işletilebilmesi koşuluyla Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupalı tüketicilere gaz ulaştırmak için kullanılabilecek kapasitedir." dedi.

Novak, Türkiye'de Rus gazı için bir merkez kurulmasının değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, "Böyle bir ihtiyaç olursa ve tüm taraflar ilgi gösterirse, bence böyle bir proje değerlendirilebilir." diye konuştu.

"Doğal gazda yüksek fiyatlar istemiyoruz"

TürkAkım boru hatlarına yönelik sabotaj girişimlerine de değinen Novak, "Boru hattının işletilmesi ilgili şirketin sorumluluğunda ve gerekli güvenlik hizmetine sahipler. Boru hattının emniyetli ve mevcut durumda güvenilir bir şekilde işletilmesi için çalışmaları mutlaka güçlendirilmiştir." dedi.

Novak, Rus gazının Türkiye'ye ihracatında fiyat indirimi konusuna ilişkin olarak da piyasadaki mevcut fiyatların yapay bir şekilde meydana geldiğini söyledi.

Avrupalı siyasetçilerin, Avrupa piyasalarında yapay bir doğal gaz arz sorunu yarattığını belirten Novak, "Belki de en önemli konu, fiyatların normalleşmesi için Avrupa'daki kaynakların yeterliliğinin nasıl sağlanacağıdır." ifadesini kullandı.

Novak, doğal gazda yüksek fiyatların arzu ettikleri bir durum olmadığını vurgulayarak, "Biz yüksek fiyatlar istemiyoruz çünkü fiyatlar yüksekse alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları daha hızlı kullanılmaya başlanabilir." diye konuştu.

Bu haber 1429 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Transport Logistic’te TGL Rüzgârı... 16.06.2025
Yılın ilk çeyreğinde hibrit ve elektrikli araçların kiralama pazarındaki payı yüzde 10'u geçti... 16.06.2025
Karsan UITP Summit 2025’te Yeni Teknolojileriyle Gövde Gösterisi Yaptı!... 16.06.2025
Siemens Mobility, 11. Eurasiarail Uluslararası Demiryolu Araçları, Altyapı ve Lojistik Fuarı 2025'te... 16.06.2025
Ford Otosan’dan Vehbi Koç Vakfı İş Birliği ile Kocaeli’ye Yeni Bir Eğitim Yatırımı... 16.06.2025
Renault Group’ta üst düzey görev değişimi... 16.06.2025
Otomotiv Sanayii Derneği, 2025’in İlk 5 Aylık Verilerini Açıkladı!... 16.06.2025
Fiba Yenilenebilir Enerji ve AÇEV Dünya Rüzgâr Günü’nde Hatay’da uçurtma festivali düzenledi... 16.06.2025
Jeopolitik risklerle artan petrol fiyatları havacılık sektörü hisselerinde sert düşüşlere neden oldu... 16.06.2025
OPEC'in ham petrol üretimi mayısta günlük 183 bin varil arttı... 16.06.2025
YASED: Yılın İlk Dört Ayında Türkiye’ye 3,3 Milyar Dolar Değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım Geldi... 16.06.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.