Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

DB Tarımsal Enerji, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yağlı Tohum Bitkileri Ar-Ge Çalışmalarına Destek Verecek

Güncelleme :15.12.2022

 Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile DB Tarımsal Enerji arasında protokol imzalandı.

Biyoyakıt üretimi için ülkemizde var olan ham maddelerin geliştirilmesi ve yeni kaynakların araştırılması amacıyla, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile DB Tarımsal Enerji arasında protokol imzalandı. 

İmza töreni dolayısıyla DB Tarımsal Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı ve Tarımsal Projeler Koordinatörü Nezih Suyaran ile BAİBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Arslan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ile rektörlük makamında ziyaret ettiler. Yapılan görüşme ardından protokol metni Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ile Selçuk Borovalı tarafından imzalandı. 

İmzalanan protokolle, öncellikli olarak yağlı tohum bitkileri  pelemir, ketencik ve crambe’ın  yurtiçi ve yurtdışı genetik tipleri araştırılarak  Ar-Ge çalışmaları yapılması hedefleniyor. 

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjinin yerli ve çevreci kaynaklardan karşılanması amacıyla, biyodizel üretiminde kullanılabilecek ve uygun şartlar sağlanırsa ülkemizde kolayca yetiştirilebilecek bitkilerle ilgili araştırmalar stratejik önem taşıyor. Söz konusu bitkilerin küspesi, besicilikte de kullanılıyor. Ülke ekonomisin gelişmesine katkı sunacak biyoyakıt hammadesi üretiminin aynı zamanda, çiftçi ve besicilerin refah düzeylerini arttırması öngörülüyor. 

BAİBÜ Alternatif Yağ Bitkileri Konusunda Önemli Çalışmalar Yürütüyor 

 BAİBÜ geleceğin yakıtı olarak değerlendirilen biyodizel üzerine yaptığı çalışmalarla ülkemizde önde gelen üniversiteler arasındadır. 

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı bünyesinde biyodizel yakıt alanında kullanılabilecek alternatif yağ bitkileri konusunda; TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı ve Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında iki proje yürütülmektedir. Ayrıca konuyla ilgili olarak iki yüksek lisans çalışması devam etmektedir. Bunun yanı sıra gıda ve biyoyakıt kullanımına uygun olabilecek yeni bitki türleri üzerinde çalışmalar devam etmektedir. 

Bu haber 1067 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
UND Başkanı Şerafettin Aras: “Lojistik Dünyasını Atlas Lojistik Ödülleri’ne Katılmaya Davet Ediyorum” ... 15.10.2025
Küresel elektrikli araç satışlarında eylülde 2 milyon eşiği aşılarak rekor kırıldı... 15.10.2025
FIAT Küresel Ürün Gamının İlk Modeli “Grande Panda” Türkiye’de... 15.10.2025
Enerji ve Sanayi sektörleri III. Yeşil Enerji Zirvesi’nde buluştu... 15.10.2025
Enerjisa Üretim Agrivoltaik Tarım Uygulamaları ile 5 Ton Hasat Yaptı... 15.10.2025
Rosatom, Çin ile Kuzey Denizi Rotası Üzerindeki İşbirliğini Geliştiriyor... 15.10.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan ile WRC’de Şampiyonluk Yarışına Çıkıyor... 15.10.2025
ABB, ETUK 2025’te Enerjinin Geleceğini Şekillendiren Çözümleriyle Yerini Alacak ... 15.10.2025
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak... 15.10.2025
“Aklın yolu” elektrikli araçları EN YAKIT’a çıkarıyor... 15.10.2025
CHARGE Europe 2025, SOCAR Türkiye Ev Sahipliğinde İstanbul’da Gerçekleşti... 15.10.2025
MAN Lion’s Coach E, “2026 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü” seçildi... 15.10.2025
EPDK, enerji piyasalarında şeffaflığa ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı... 15.10.2025
Raylı sistemlerin enerji geleceği ASPİLSAN'da konuşuldu... 15.10.2025
Chery Marka Kullanıcı Zirvesi, Marka Gecesi ve Küresel Kullanıcı Hikayeleriyle Güçleniyor! ... 15.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.