Haberler > Akaryakıt Başlıkları
AB’nin petrol yasağı, Rusya'ya günlük 160 milyon avro kaybettiriyor Güncelleme :11.01.2023 5 Şubat'tan itibaren Rusya'dan petrol ürünleri ithalatını yasaklayan ek önlemlerin ülkeye 120 milyon Euro'ya daha mal olması bekleniyor
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) Çarşamba günkü bulgularına göre, Avrupa Birliği'nin Rusya'dan ham petrol ithalatına getirdiği yasak ve petrol fiyatı üst sınırının Rusya'ya günde 160 milyon Euro'ya (171,7 milyon $) mal olacağı tahmin ediliyor.
AB, Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol ithalatını ve Rus petrolünün özellikle deniz yoluyla üçüncü ülkelere taşınmasının sigortasını ve finansmanını yasakladı. AB'nin yasağı 5 Aralık 2022'de yürürlüğe girdi. AB ve sanayileşmiş ülkelerden oluşan G-7 grubu, aynı gün yürürlüğe giren Rus petrolünün varil başına 60 dolardan tavan yapması konusunda anlaştılar.
CREA, Rusya'nın ham petrol gelirlerinin ham petrol ithalat yasağı ve tavan fiyat nedeniyle Aralık ayında %32 düştüğünü tespit etti. Almanya, geçen ayın sonunda Druzhba boru hattı üzerinden Rus petrolü ithalatını durdurduktan sonra, %5'lik bir düşüşe daha neden oldu.
Dostluk Boru Hattı olarak da bilinen Druzhba boru hattı, doğu Avrupa Rusya'sından Ukrayna, Beyaz Rusya, Polonya, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya'ya petrol taşıyan ana hat.
Ekim ayında boru hattı ile AB ülkelerine toplam 2,5 milyon varil ham petrol ve 700 bin varil petrol ürünü taşınmıştır.
Gelirlerdeki düşüşe rağmen, Rusya hala fosil yakıt ihracatından günde 640 milyon Euro kazanıyor. AB'nin rafine petrol ithalatına getirdiği yasak ve rafine petrol ürünlerine tavan fiyat uzatımının 5 Şubat'ta yürürlüğe girmesiyle bu miktar yaklaşık 520 milyon Euro'ya düşecek.
'AB'nin petrol yasağı ve petrol fiyatı tavanı nihayet devreye girdi ve etki beklendiği kadar önemli. Bu, Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığına karşı galip gelmesine yardımcı olacak araçlara sahip olduğumuzu gösteriyor. CREA'nın baş analisti Lauri Myllyvirta'nın çalışmayla ilgili olarak aktarıldığına göre, fiyat tavanını Kremlin'in vergiye tabi petrol kârlarını reddedecek bir seviyeye indirmek ve Rusya'dan kalan petrol ve gaz ithalatını kısıtlamak çok önemli.
CREA'nın bulguları, Rusya'nın şu ana kadar mevcut fiyat üst sınırı altında gemilerde ham petrol nakliyesinden 3.1 milyar € kazandığını ve bu miktarın 2 milyar €'sunun doğrudan Rus hükümetine giden vergi geliri olduğunu gösteriyor.
CREA'ya göre, varil başına 60$'lık tavan fiyat Rusya'nın üretim maliyetlerinin çok üzerinde olduğundan, varil başına 25-35$'a düşürülmesi Rusya'nın petrol ihracat gelirini günde en az 100 milyon Euro azaltacaktır.
Ambargonun ilk ayı, işgalin başından beri söylediğimizi kanıtlıyor; Bir sivil toplum kuruluşu olan Razom We Stand'ın kurucusu ve yöneticisi Svitlana Romanko, çalışmanın bulgularına ilişkin olarak, fosil yakıt ihracatından elde edilen gelirin (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in savaşının mali soyu olduğunu söyledi.
'Tavan fiyat revize edilmeli ve ambargonun uygulanması güçlendirilmelidir. Fosil yakıt ihracat geliri olmadan, Rusya'nın uluslararası hukuka, insan haklarına ve çevreye yönelik acımasız saldırısı çökecek. Fiyat tavanı koalisyonundan daha fazla eyleme ihtiyacımız var' dedi.
Bu haber 792 kere okunmuştur.
|
|