Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Uzmanlar: AB'nin Rus petrol ürünlerine yönelik yasağı enerji piyasaları için ters tepebilir Güncelleme :05.02.2023 Batı ülkeleri ürünleri önceden stokladı, olumsuz etkiler 'hemen' görülmeyebilir
AB ülkeleri, Moskova'nın gelir akışı üzerinde daha fazla baskı uygulamak için Pazar günü Rusya'nın deniz yoluyla taşınan petrol ürünlerine bir yasak getirmenin yanı sıra küresel bir fiyat sınırı uygulamaya hazırlanıyor, ancak endüstri uzmanları bu hareketin ters tepebileceğinden ve Avrupa enerji piyasaları üzerinde derin bir etkiye sahip olabileceğinden korkuyor. blok dizelinin neredeyse yarısını Rusya'dan ithal ettiğinden, Aralık ayında Rus ham petrolüne benzer bir yasak.
Geçtiğimiz Haziran ayında kararlaştırılan altıncı yaptırım paketi kapsamında planlanan yaptırımlara göre AB ve G7 ülkeleri, Rusya'dan mazot, gaz yağı ve fuel oil gibi rafine edilmiş ürünleri almayı bırakacak.
Aynı gün, dizel gibi birinci sınıf Rus petrol ürünlerinde varil başına 100 ABD Doları ve fuel oil gibi indirimli ürünlerde varil başına 45 ABD Doları'lık bir tavan fiyat da yürürlüğe girecek.
Batılı sigorta ve nakliye şirketlerinin, üst sınırda veya altında satın alınmadıkça Rus petrol ürünlerini sigortalaması veya taşıması yasaklanacak.
Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, tavan fiyatların 'istikrarlı küresel enerji piyasaları sağlarken' Rusya'nın gelirini azaltmayı amaçladığını söyledi.
Batılı hükümetler, Rus ham petrol satışlarının uluslararası dolaşımını engellemeyi amaçlayan Rus ham petrolünün varil başına 60 $ sınırını da gözden geçirecekler. Rus petrolünün piyasa fiyatı bu tavan fiyatın önemli ölçüde altında kaldığından, yaptırımlar şu ana kadar istenen etkiyi yaratamadı.
Misilleme olarak Rusya, fiyat tavanlarına uyan ülke ve şirketlere petrol arzını yasakladı.
1 Şubat'ta yürürlüğe giren karar, sözleşmelerin doğrudan veya dolaylı olarak fiyat tavanına uyması halinde Rus ham petrol ve petrol ürünlerinin tedarikini 'her aşamada' yasaklıyor. Yasak beş ay süreyle yürürlükte kalacak.
Petrol fiyatlarındaki artışlar Batı yaptırımlarına gölge düşürebilir
Energy Intelligence Group petrol piyasaları ekonomisti Julien Mathonniere, Anadolu'ya yaptığı açıklamada, "Tavan fiyatları işe yarıyor gibi görünüyor, ancak yanlış nedenlerle çalışıyor" dedi.
Rus ham petrolü için anlaşmaların fiilen varil başına 60 dolarlık sabit fiyat altında yapıldığını, ancak "alıcıların sınıra bağlı kalması nedeniyle değil", "Rus Urallarının serbest dalgalı fiyatı yaptırımlar ve bunun sonucunda ortaya çıkan piyasa tarafından kısıtlandığı için" dedi. dinamikler.'
Araştırma ve eğitim şirketi Crystol Energy'nin CEO'su Carole Nakhle, Rusya'nın gelirlerini kısmayı amaçlayan yasağın ve üst sınırın, ancak Rusya'nın ekonomik büyümesi üzerinde amaçlanan sonuçlara yol açması halinde başarılı kabul edilebileceğini söyledi.
IMF tarafından yayınlanan ve Rusya ekonomisinin bir dizi Batı yaptırımına rağmen 2023'te %0,3 büyümesinin beklendiğini söyleyen yakın tarihli bir tahmine işaret etti. Bu, Ekim ayında tahmin edilen -%2,3 daralmadan büyük bir sıçramaydı.
Nakhle, "Ancak bu önlemlerin bir boyutu daha var" uyarısında bulundu. 'Petrol fiyatlarındaki artışlardan kaçının. Bunu yaparsanız, onlar (yaptırımlar) başarılı olacaktır.'
Derin etki ve AB'nin ihtiyatlı stoklaması
Mathonniere, Rus petrol ürünleri ve fiyat tavanına yönelik yaklaşan yasağın derin bir etkisi olmasına rağmen, ürün stoklanması nedeniyle hemen olmayabilir.
"Veriler, yalnızca Avrupa'da değil, şimdi ABD'de de ürün stoklarının arttığını gösteriyor. Bu pazar kendini aştı ve o kadar hızlı ürün stoğu biriktirdi ki, ICE düşük kükürtlü gazyağı vadeli işlemleri düşüyor' dedi.
Fiyatların normalde yükseleceğini savundu ve uzun vadede Avrupa'nın günde yaklaşık yarısı dizel olmak üzere günde 1 milyon varilden (bpd) biraz fazla alternatif ürün arzı bulması gerektiği konusunda uyardı.
Ancak Nakhle, yasağın olası etkilerini tahmin etme konusunda temkinli davrandı ve şunları söyledi: "Etkinin, eğer varsa, genellikle daha görünür hale gelmesi zaman aldığından, bunu söylemek için henüz çok erken. Ham petrol veya ürünler olsun, petrol ticaretinin doğası göz önüne alındığında, etkinin sınırlı olması ihtimali yüksektir.'
'Avrupa mazot açığıyla karşı karşıya kalabilir'
Nakhle, arz açısından daha kırılgan olduğu için dizelin daha fazla etkileneceğini doğruladı. "Dizel olmadan, bazı ekonomiler basitçe işleyemez" dedi.
Mathonniere'ye göre, Avrupa'nın Rusya'dan yaptığı ithalatın yaklaşık 500.000 varilini, ürün tedariki açısından bölgenin "Aşil topuğu" olarak kabul edilen ultra düşük kükürtlü dizel (ULSD) oluşturuyor.
Yetkili, Rusya'nın geçen yıl AB-27 dizel ithalatının neredeyse yarısını veya bloğun genel dizel tüketiminin yaklaşık %10'unu oluşturduğunu kaydetti.
"Avrupa bir dizel açığıyla karşı karşıya kalabilir" dedi ve Avrupalı sürücüler, işletmeler ve tarım için daha uzun süre daha yüksek fiyatlar ve ekonomik sıkıntı olasılığı hakkında uyarıda bulundu.
Aynı zamanda tüm petrol kompleksini daha yükseğe itmekle tehdit ediyor. AB'nin ham petrolde olduğu gibi Rusya'dan bazı dizel ithalatını muaf tutabileceği spekülasyonları var. Ayrıca bazı tüccarların Rus dizelini AB üyesi olmayan ülkelerden Avrupa'ya yeniden ihraç etmeye çalışabileceği konuşuluyor' diye ekledi.
Nakhle, Rusya'nın yasaklar karşısında arzını kısması halinde, olası petrol fiyatı artışlarının "bu arzın küresel pazardan kaybolmasına veya basitçe diğer alıcılara yönlendirilip yönlendirilmemesine bağlı olduğunu" söyledi.
Mathonniere'ye göre Avrupa'da dizel arzının olmaması potansiyel fiyat artışlarına yol açacak.
10-20 Dolarlık bir yükseliş öngörüyoruz, o zaman OPEC+ üzerinde daha büyük bir spot ışığı olacak. Önümüzdeki 3-6 ayda 90-100 doların geri döndüğünü görüyoruz, ancak 2022'ye kıyasla çok daha düşük bir tavan var' dedi.
Mathonniere, OPEC+'ın fiyatları düşürmeye ve oynaklığı dizginlemeye çalışabileceğini tahmin etmeye devam etti, "özellikle büyük miktarlarda Rus petrolü piyasadan sürekli bir şekilde çekilirse." Bu haber 563 kere okunmuştur.
|
|