Haberler > Akaryakıt Başlıkları
OPEC’in tahminlerine göre petrol piyasasında istikrar korunacak Güncelleme :02.11.2013 OPEC Genel sekreterine göre,2010-da dünyada bir günlük yakıt tüketimi 250 milyon varil petrol tüketimine eşdeğer iken,2035 yılına doğru bu rakam 1,5 misli kadar artacak.
Kısa adı OPEC olan petrol ihrac eden ülkeler örgütü, yakıt piyasasının gelişmesi konusunda iyimserlik verici tahminlerde bulundu. Örgütün değerlendirmelerine göre, 2035 yılına doğru dünyada petrol üzerine talep şimdiki tüketime oranla yüzde 50-den çok artacak. OPEC genel sekreteri Abdullah el-Bedri, örgüt üyesi ülkelerde petrol üretimine ilişkin l00- den çok yeni projenin uygulanmasına hazırlıkların yapıldığını bildirdi.
OPEC Genel sekreterine göre,2010-da dünyada bir günlük yakıt tüketimi 250 milyon varil petrol tüketimine eşdeğer iken,2035 yılına doğru bu rakam 1,5 misli kadar artacak. OPEC tarafından yapılan değerlendirmelere göre, :Birleşik Amerika’da şist gazının üretimi ve alternatif enerjinin gelişmesi petrol ve doğalgaz üretimiyle rekabet edemez. Ekonomi analisti Aleksandr Razuvayev bu değerlendirmelerin güvene değer,dedi ve şöyle konuştu:
Klasik yakıt kaynaklarının alternatifi yok. Bunun için OPEC’in çok doğru saydığı gibi,durum şimdi olduğu gibi kalacak. Yakıt üzerine talep konusundaki değerlendirmelerine gelince, yeteri kadar doğru görülüyor. Yani dünya ekonomisi ölçülü artış gösterecek ve durum OPEC’in tahmin ettiği gibi ya daha da iyi olacak. Petrol fiyatı, üzerine talebin artışına oranla yükselecek. Brent petrolünün fiyatı l60-170 dolara çıkacak.
OPEC’e göre, Asya piyasasındaki durum, petrol üzerine talebin artışına yol açacak başlıca faktördür. Güneydoğu Asya’da bu yakıt üzerine talebin iki misline çıkması beklenmiyor. OPEC üyesi ülkeler bunu dikkate alarak, petrol üretimini öngören 120 projeyi uygulamaya niyetleniyor. Yapılan değerlendirmelere göre yatırımların tutarı 40 trilyon dolar kadar olacak. Rusya Politik Konjonktür Merkezi başkan yardımcısı Dmitriy Abzalov piyasanın liderlerinden biri olan Rusya’nın OPEC üyesi ülkelerden geri kalmayacağı kanısını belirtti ve şöyle konuştu.:
Günümüzde Avrupa Birliği,Rusya’nın yakıt ihracatının başlıca yönüdür. Ama Çin’le işbirliği genişletiliyor. “Rosneft” şirketinin Çin’le yaptığı kontratlar,”Gazprom” şirketinin Çin’e doğalgaz sevkine ilişkin kontratları bunun belirtisidir.. Çin’e likit gaz da sevkediliyor. Rusya, Kuzeyinde uygulanan projeleri geliştirdiği ve Uzakdoğusunda doğalgazı sivilaştırma işletmeleri kurduğu için likid gaz başta olmak üzere yakıt ihracatını önemli derecede arttırılacak.
Arktika ve Doğu Sibirya’daki yakıt kaynaklarının rezervleri dikkate alınırsa, Rusya’nın dünya enerji piyasasındaki mevzilerinin tehdit edilebileceği şüpheli görülüyor.
Petrol ihrac eden ülkeler örgütünün tahminlerine göre, dünya ekonomisi 2014-te yüzde 3,5 oranında büyüyecek. Petrol, 2035 yılına kadar enerji tüketiminde eskisi gibi birinci sırayı alacak. Enerji tüketimindeki oranı yüzde 27-,kömürün bir bu kadarı olacak .Doğal gazın oranı da yüzde 26 yılı bulacak. Bu haber 3204 kere okunmuştur.
|
|