Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Enerji Krizi ve Sanayideki GES Uygulamaları, Elektrikli Isıtıcı Pazarını Yüzde 30 Büyüttü

Güncelleme :03.08.2023

 Küresel enerji krizi neticesinde artan enerji maliyetleri, sanayicinin güneş enerjisi santrallerine (GES) ilgisini artırdı. Öz tüketim amacıyla fabrikalarının çatısına GES kurulumu gerçekleştiren sanayicilerin GES yatırımının ardından ele aldıkları ikinci konuise ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü Türkiye’de sanayide sarf edilenenerjinin yüzde 50’ye yakını verimsiz ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından tüketiliyor. Ayrıca EPDK kurulunun 11098 numaralı 5. maddesine göre GES’in ürettiği ihtiyaç fazlası elektriğin Yekdem’e bedelsiz katkı olarak verilmesi zorunluluğu da ısıtma sistemlerinin renovasyonunda önemli rol oynuyor. Yatırımcılar, ihtiyaç fazlası enerjiyi, ısıtma sistemlerinde değerlendiriyor. İşletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan elektrikli ısıtıcılar oluyor.

“İşletmeler, ısıtmada yüksek verim ve konfor sunan elektrikli ısıtıcılara yöneldi.Son iki yılda elektrikli ısıtıcı pazarı yüzde 30 büyüdü” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, işletmecilerin yaptıkları yatırımdan maksimum fayda sağlayabilmeleri için elektrikli ısıtıcı seçimindeki verimlilik ve konfor kriterlerine dikkat çekti.

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi nedeniyle işletmeler çok farklı önlemler uygulamaya koyuyor. GES yatırımları ve ısıtma sistemlerinin renovasyonu uygulamaya konulan önlemler arasında ilk sırada yer alıyor. 

GES’ler elektrikli ısıtıcı talebini artırdı

“İşletmeler, ısıtmada yüksek verim ve konfor sunan elektrikli ısıtıcılara yöneldi. Son iki yılda elektrikli ısıtıcı pazarı yüzde 30 büyüdü” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, son dönemde fabrikalarda yaygınlaşmaya başlayan GES uygulamalarının da elektrikli ısıtıcılara olan talebi artırdığını ifade etti. Osman Ünlü, işletmecilerin ve sanayicilerin yaptıkları yatırımdan maksimum fayda sağlayabilmeleri için ekipman seçimindeki verimlilik ve konfor kriterlerine dikkat çekti:

“Son yıllarda hızla artan elektrik maliyetleri nedeniyle sanayiciler,fabrikalarının çatısına GES kurulumu gerçekleştirmeye başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan açıklamaya göre 19 Kasım 2022 tarihinden bu yana GES yatırımları başvurusu bugün ki kurulu gücün 2.5 katına ulaştı. Sanayicilerin GES yatırımın ardından ele aldıkları ikinci konu ise ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü Türkiye’de sanayide sarf edilenenerjinin yüzde 50’ye yakını verimsiz ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından tüketiliyor. Ayrıca EPDK kurulunun 11098 numaralı 5. maddesine göre GES’in ürettiği ihtiyaç fazlası elektriğin Yekdem’e bedelsiz katkı olarak verilmesi zorunluluğu da ısıtma sistemlerinin renovasyonunda önemli rol oynuyor. Yatırımcılar, ihtiyaç fazlası enerjiyi ısıtma sistemlerinde değerlendiriyor. İşletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise; verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan elektrikli ısıtıcılar oluyor. 

Çukurova Isı olarak, dünya standartlarında ki elektrikli ısıtma teknolojilerimiz ile ısıtma pazarına yön vermeye devam ediyoruz. AR-GE çalışmalarımız sonucunda geliştirdiğimiz elektrikli yani infrared ısıtma teknolojilerimizin özgün reflektör tasarımı ve özel kasa imalatı ile ısıtmada verimliliği maksimize ederken enerji sarfiyatını da minimuma düşürüyoruz. Goldsun elektrikli ısıtıcılarımızdaki özel reflektör sayesinde ampulden çıkan ışınların tümünün cisimlere yansıtılması, ısıtma verimini yüzde 28’lere varan oranlarda arttırıyor.

Yüzde 40 daha verimli

Elektrikli ısıtıcılarda verimlilik denilince dikkat edilmesi gereken kriterlerden ilki ‘halojen lamba’ olmalı. Halojen lambaya sahip bir ısıtıcı, standart rezistanslı elektrikli cihazlara göre yüzde 40 daha verimli oluyor. Biz Çukurova Isı olarak, Goldsun elektrikli ısıtıcılarımızın sahip olduğu yüksek yoğunluklu halojen ampul ile ısıtmada yüzde 40 daha fazla verim sağlıyoruz. Çünkü harcadığı elektrik enerjisinin yüzde 99’nu ısıya dönüştüren halojen ampul, anında ve etkin ısıtma sağlıyor” dedi.

Yanlış keşif ve projelendirme de maliyetleri artırıyor

Doğru ürün seçimi kadar önemli diğer kriterlerin de doğru keşif ve projelendirme olduğuna dikkat çeken Osman Ünlü, hatalı keşif ve projelendirmenin hem işletmenin maliyetlerini artıracağını hem de konfor şartlarını sağlayamayacağını ifade etti. Çukurova Isı, ileri ısıtma teknolojilerinin yanı sıra güçlü mühendislik altyapısı ile sunduğu; ücretsiz keşif ve projelendirme hizmetleriyle de müşterilerini doğru sistem seçimi yapmaları konusunda destekliyor.

Bu haber 1093 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.