Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

SEDAŞ’tan leyleklerin göç yolculuğunda güvenlik tedbiri

Güncelleme :15.08.2023

 SEDAŞ, sonbahar aylarına yaklaşırken geri dönüşe geçen leylekler için göç güzergâhında yer alan faaliyet bölgelerinde hayati önlemler almaya devam ediyor. Dinlenmek için elektrik direklerine konan leyleklerin, çarpılma riskiyle karşı karşıya olmasından dolayı SEDAŞ izolasyon çalışması ile leyleklerin çarpılmasını önlemeyi hedefliyor.

Elektrik dağıtımında enerji altyapısını güçlendirirken çevre ve canlı hayatını korumaya özen gösteren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ), sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte geri dönüş yapan leylekler için göç güzergahında önlemlerini sürdürüyor. Enerji nakil hatlarında dinlenmek için mola veren leyleklerin konma veya kalkış sırasında zarar görmemeleri adına kuşkonmaz ve izolatör kaplama gibi ekipmanlarla koruyucu müdahalelerde bulunduklarını belirten SEDAŞ yöneticileri “Özellikle Gebze, Kocaeli ve Sakarya hattının göçmen kuşların rotasında olmasından dolayı muhtelif enerji kesintileri yaşamaktayız. Yılda iki kez göç eden leyleklerin güvenli geçişleri için gerekli önlemleri alarak canlı hayatına değer verirken aynı zamanda enerji kesintilerinin de yaşanmaması için çalışıyoruz” dedi. Kuş göç yolu üzerinde olduğu tespit edilen şebekelerde izolasyon saha çalışmalarını hızla tamamlayan SEDAŞ ekipleri, leylek kafilesinin aralıklı olarak gelmeye devam ettiğini belirtti.

Göç eden kuşlar için alınan tedbirler ile bölgede yaşayan kuşlar için alınacak tedbirlerin bazı noktalarda farklılık gösterdiğine dikkat çeken SEDAŞ yöneticileri, “Leyleklerin kanat açıklığı yaklaşık 155 cm olup iletkenler arasında çarpılma ihtimali bulunmaktadır. Göç esnasında sıklıkla iletkenlere konmakta ve çarpılmaktadırlar. Bu şebekeler için direk üstü ekipmanların (izolatör, jumper vb.) izole edilmesinin yanında iletkenler arası mesafenin arttırılması veya şebeke tertibinin değiştirilmesi gibi önlemler çalışmalarımız arasındadır. Serçe, karga, güvercin ve üveyik gibi küçük ve bölgede yaşayan kuşlar da iletken ile direk arasında çarpılabilmektedirler. Bu durumun önlenmesi için izolasyon kaplama çalışmalarının yanında havai hat orta faz iletkenin izolatör pimlerinin yükseltilmesi ve beton travers üzerinde ezilmemiş durumdaki topraklama demirlerinin ezilerek küçük kuşların bu kısımda çarpılmalarının önlenmesi amaçlanmıştır” şeklinde konuştu. 

Bu haber 2093 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.