Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Çin ve Fransa yeşil enerji geliştirmede yeni bir sayfa açıyor

Güncelleme :08.05.2024

Çin, Fransa’nın Asya’daki en büyük ticari partneri, Fransa ise Çin’in AB ülkeleri içindeki üç numaralı ticari ortağı konumunda

  Çin ile Fransa arasındaki ikili ticaret, 1964 yılında diplomatik ilişkiler tesis edildiğinden bu yana, tam 800 kat arttı. Çin, Fransa’nın Asya’daki en büyük ticari partneri, Fransa ise Çin’in AB ülkeleri içindeki üç numaralı ticari ortağı konumunda. İki ülke arasındaki iş birliği, son yıllarda, enerji dönüşümü ve yeşil kalkınma alanlarında verimli sonuçlar elde etti. 

 Çin’in yabancı yatırımlı ilk yerli açık deniz rüzgar enerji projesi CHN Energy ve Elctricité de France tarafından 2021 yılında başarıyla işletmeye açıldı ve yıllık 1,39 milyar kilovat saat üretmeye başladı. Taraflar, iş birliklerini daha sonra ilerleterek, açık denizde kapsamlı akıllı enerji projesi olarak toplam 1,5 milyon kilovat kurulu kapasiteli “rüzgar-güneş-hidrojen depolama” tesisinde ortaklık yaptılar.

 Ayrıca China COSCO Shipping (COSCO), CMA-CGM ve Shanghai International Port Group ile yeşil metanol tedarikine ilişkin bir ön anlaşma imzaladı. Her üç taraf tedarik sunma konusunda birlikte çalışıyor ve başlıca Çin limanlarına yeşil metanol teslimatı gerçekleştiriyor. Bu, yeşil denizcilik endüstrisine dönük bir işbirliği örneği oluşturuyor. 

 Enerji dönüşümü konusunda Çin ile Fransa arasındaki işbirliği, şu anda sunduğu avantajlarını ötesinde gelecek için daha da büyük potansiyel vaat ediyor. İki taraf arasında 2023 yılında açıklanan bir ortak deklarasyon uyarınca, iklim bir öncelik olarak tanınıyor ve düşük karbonlu enerjiye dönüşüm bir amaç olarak tanımlanıyor. Bunun da ötesinde, COP28'de yenilenebilir enerjinin global olarak kurulu kapasitesini 2030 yılında 2020 yılına kıyasla üç katına çıkarmanın hedeflenmesi Çin-Fransa iş birliği önünde yeni bir bulvar açıyor. 

 İş birliği alanları hususunda, Fransa geleneksel olarak nükleer enerjide yüksek rekabet gücüne sahip, üstelik hidrojen gibi yenilenebilir enerji teknolojilerine ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyetini aktif biçimde teşvik ediyor. Buna karşılık Çin, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve yeni enerjili araç aküleri konusunda ileridedir. Dünyanın yenilenebilir enerji teknolojilerine ilişkin patenlerinin üçte biri Çin’e ait. İki ülke Xi’nin Paris ziyaretinin ardından enerji dönüşümü konusundaki çalışmalarını artıracak. 

Bu haber 832 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
IVECO’dan Kışa Özel Bakım Fırsatı: Ücretsiz Check-Up ve Tüm Modellerde İndirim... 02.12.2025
BOTAŞ, Silivri'deki tesisinde kontrollü gaz çıkışı ve yanma işlemi yapıldığını bildirdi... 02.12.2025
Shell Türkiye, Engelsiz Yaşam Vizyonuyla Hayatın Her Alanında Eşitlik ve Kapsayıcılık İçin Çalışıyor... 02.12.2025
Platinum Rent, Çözüm Ortağınız!... 02.12.2025
CDA Lojistik Üst Yönetimine Transfer... 02.12.2025
Goodyear, Avrupa genelinde kış lastiği performansında zirveye yerleşti... 02.12.2025
Yeni Citroën Ë-C3 Aircross’un “Uzun Menzil” Versiyonu Türkiye’de!... 02.12.2025
FIAT Professional’dan Büyük Bir Adım Daha!... 02.12.2025
ZF Aftermarket, Lemförder Markası ile Cam Kaldırma Krikolarını Pazara Sunuyor... 02.12.2025
Mercedes-Benz Vito Mixto modeli yeniden Türkiye’de... 02.12.2025
UND, Albayrak Grubu ve KTZ Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı... 02.12.2025
Rosatom Mısır'daki El Dabaa NGS’ye Ekipman Sevk Etmeye Devam Ediyor... 02.12.2025
Türkiye Pakistan'da petrol ve doğal gaz arayacak... 02.12.2025
Hizmet İhracatının Şampiyonu Yine Mars Logistics... 02.12.2025
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-kasım döneminde yüzde 10,16 büyüdü... 02.12.2025
Elektrik santrallerine 1,4 milyar liralık kapasite mekanizması desteği... 02.12.2025
Allison donanımlı Isuzu Novociti Life midibüsler, Siirt yollarında fark yaratıyor... 02.12.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.