Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Sıfır karbonlu çöl otoyolu, 5 milyon kilovat yeşil enerji üretti

Güncelleme :12.06.2024

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Taklimakan Çölü’ndeki Tarım Petrol Sahası’nda bulunan fotovoltaik sulama ve kum kontrolüne sahip yol, ülke açısından bir model oluşturuyor.

  Çin’in ilk sıfır karbonlu çöl otoyolu, 5 milyon kilovattan fazla yeşil enerji üretti. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Taklimakan Çölü’ndeki Tarım Petrol Sahası’nda bulunan fotovoltaik sulama ve kum kontrolüne sahip yol, ülke açısından bir model oluşturuyor. Proje kapsamında kurulan 86 PV elektrik santrali, otoyol boyunca 3 bin 100 hektardan fazla ekolojik koruma ormanını sulamak için elektrik üretiyor ve dizel motorlu pompalamalı sulamaya kapsamlı bir alternatif sağlıyor.

Sıfır karbonlu çöl otoyolunu destekleyen PV cihazı, günde yaklaşık 11 bin kilovat elektrik üretiyor ve otoyol boyunca yer alan 109 su kuyusunun tümü, pompalama ve sulama için temiz elektrik kullanıyor. Bunlar, PV enerji üretiminin yanı sıra enerji depolamanın teknik gereksinimlerini karşılayabiliyor. 

PetroChina Tarım Petrol Sahası Genel Müdür Yardımcısı Wen Zhang, Çin medyasında verdiği röportajda çöl yolu üzerindeki PV enerji santrallerinin toplam kurulu kapasitesinin 3 bin 540 kilowatta, yıllık üretim kapasitesinin ise 3,62 milyon kilovatsaate ulaştığını söyledi. “Çöl iç bölgesinin ekolojik ortamını dönüştürmek için PV panellerde enerji üretimi, panellerin altına bitki dikilmesi ve su kaynaklarının bir bütün olarak kapsamlı şekilde kullanılmasından oluşan döngüsel gelişim modelini benimsedik” diyen Wen, “Bu yeşil proje, dizel yakıt tüketimini yılda yaklaşık 1.000 ton, karbondioksit emisyonunu ise yaklaşık 3 bin 410 ton azaltacak” bilgisini verdi.

Bu haber 476 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç satışlarında Togg yıla lider başladı... 10.02.2025
Brent petrolün varili 74,86 dolardan işlem görüyor... 10.02.2025
Eşarj, müşterilerine akıllı rota çözümleri ile kesintisiz yolculuk deneyimi sunuyor... 10.02.2025
Enerjide acele kamulaştırma kararı... 10.02.2025
TESK Başkanı Palandöken'den esnafa elektrikte "özel tarife" talebi... 09.02.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.