Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Rosatom, Rusya dışındaki ilk rüzgar enerjisi projesini Kırgızistan'da başlattı

Güncelleme :14.09.2024

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Rusya dışındaki 10 megavat kapasiteli ilk rüzgar santrali inşası için tören düzenlendi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Rusya dışındaki 10 megavat kapasiteli ilk rüzgar santrali inşası için tören düzenlendi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, santral Kırgızistan'ın Issık Gölü bölgesindeki Kok Moinok-Pervoye kasabası yakınlarında inşa edilecek.

Halihazırda rüzgar ölçümlerinin yapıldığı sahada, santralin inşasına 2025'te başlanması planlanıyor. Tesisin 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Proje, Rusya ve Kırgızistan’ın ortak çabalarıyla hayata geçiriliyor.

Rüzgar enerjisi santralinin inşası ile temiz rüzgar enerjisinin kullanımının artırılması sağlanırken, fosil enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılması ve küresel pazarlarda da olmak üzere daha iyi rekabet koşullarının yaratılması amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Yenilenebilir Enerji AŞ Genel Müdürü Grigory Nazarov, rüzgar santrali inşası sayesinde Kırgızistan ile yakın iş birliğinin temellerinin atıldığını vurgulayarak, 'Kırgızistan yönetimine ve Kırgızistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı’na projenin hayata geçirilmesi aşamasında verdikleri destek için minnettarım. İş birliğimizin daha da güçleneceğinden eminim.' ifadelerini kullandı.

'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için önemli bir adım'

Kırgızistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Akılbek Caparov da ülkede yılda 300'ü aşkın günün güneşli geçtiğini ve buradaki rüzgarın gücünün halk efsanelerine ilham verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve yeşil ekonomi gibi önemli konuları Birleşmiş Milletler kürsüsünde gündeme getirmişti. O dönemde, bu girişimler birçok kişiye gerekli kaynaklardan yoksun bir hayal gibi görünüyordu. Ancak tüm bu şüphelere rağmen, bugün bu girişimleri hayata geçirmeye başladık ve Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için önemli bir adım attık.'

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, projenin Kırgızistan'da yeni bir temiz enerji sektörünün oluşturulması yönünde atılmış bir başka adımı teşkil ettiğini ifade etti.

Overçuk, yeni enerji kapasitelerinin yaratılmasının Issık Gölü bölgesinin ve bir bütün olarak Kırgızistan'ın sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağını aktardı.

Bu haber 1353 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.