Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

21 ilden geçecek olan TANAP boru hattı bu illerde yeni iş kapısı açacak

Güncelleme :28.02.2014

 Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve Tekirdağ'ında aralarında olduğu 21 ilden TANAP boru hattı geçecek. Hattın geçeceği illerde istihdam ve birçok inşaat alanı oluşturulacak.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) önemli bir değişiklik olmazsa Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden geçeceğini bildirdi. 

Yıldız, basın mensuplarına TANAP'a ilişkin çalışmaları anlattı. TANAP'ın kamulaştırılmasının Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını anımsatan Yıldız, Türkiye'nin 2018 yılında büyümeyi karşılayacak doğal gaz tedariki açısından projenin önemli olduğuna işaret etti. 

Projede, doğalgaz akışının kademeli olarak artırılacağını belirten Yıldız, şunları kaydetti: 

"Türkiye, geçecek TANAP boru hattından 6 milyar metreküplük doğal gaz tedarikini öngörüyor. Doğal gazın çok daha fazla kullanıldığı Eskişehir ve Trakya bölgelerine çıkış yapacağımız TANAP boru hattında, iki tane şapkamız var: bir taşıyıcı, iki tüketici. Tüketim noktalarında sattığımız, BOTAŞ'tan kar elde edeceğimiz yapı, aynı zamanda TANAP'ın ortakları olarak da bulunacağız. Buradaki hissemizi yüzde 30'lara kadar çıkartacağımızı söylemiştik. Bununla alakalı hissedarlık devir sözleşmesini inşallah mart ayı sonuna, nisan ayı ortalarına kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Azerbaycan ile, Azeri kardeşlerimizle... Tabii ki Gürcistan'dan geçecek. Bu projenin ortaklarından BP ile, onların da yüzde 12'lik hissesi olacak TANAP'ta, dün bölge başkanlarıyla benzer görüşmeler yaptık" 

TANAP için hem kamulaştırma hem de boru tedarik çalışmalarının hızlandırıldığını anlatan Yıldız, hatta kullanılacak borular konusunda 18 firmanın yeterlilik aldığını, bunların 6'sının yerli firma olduğunu kaydetti. Bakan Yıldız, "Bunu son derece önemli buluyoruz. Çünkü yaklaşık 1800 kilometrelik bu hatta hemen hemen 2 milyon tona yakın boru kullanılacak. Bu boruların yerli imalatla yapılmasını son derece önemsiyoruz. Çünkü bunların geçeceği illerdeki istihdamı ve birçok inşaat alanını inşallah oluşturmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

"Toplam yatırım tutarı 45 milyar dolar" 

Bakan Yıldız, TANAP'ın geçeceği illeri sıralarken, "Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden önemli bir değişiklik olmazsa TANAP boru hattı geçecek. Bu saydığım illerde inşallah önümüzdeki yıllarda, 2015'ten itibaren de ciddi bir şantiye faaliyetini görmüş olacağız" diye konuştu. 

Proje kapsamında yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek

TANAP'ın bu illerdeki istihdamı çok ciddi oranda destekleyeceğini dile getiren Yıldız, proje kapsamında yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Üretim alanlarına yatırımın 4 yılda 30 milyar dolara yakın olacağına dikkati çeken Yıldız, İtalya'nın sonuna kadar gidecek bu boru hattı için toplamda 45 milyar dolarlık yatırım yapılacağını bildirdi. 

"Kamulaştırmaları BOTAŞ yapacak"

Kamulaştırma için belli bir fon ayrıldığını da belirten Yıldız, "Kamulaştırmaları BOTAŞ yapacak, finansmanını, para tedarikini de proje şirketi yapacak. Onun için BOTAŞ'ın bu manada cebinden müstakil bir kamulaştırma bedeli çıkmış olmayacak" dedi.

Bu haber 4226 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksa Enerji’nin Gana Kumasi Santralinin İlk Fazı Basit Çevrimde 130 MW Kurulu Güce Ulaştı... 19.01.2026
Karbon Salımı Türkiye’deki Şirketler İçin Maliyete Dönüşüyor... 19.01.2026
Türkiye Enerji Depolama Haritası Geliyor... 19.01.2026
Tera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen DEİK Finlandiya İş Konseyi Başkanı oldu... 19.01.2026
MAİS AŞ Genel Müdürü Tatoğlu: "Otomotiv pazarı 2026'da yüksek seyrini koruyacak”... 19.01.2026
2025'te Türkiye'nin otomotiv sanayisindeki ihracatı 41,5 milyar dolar oldu ... 19.01.2026
OSD Başkanı Eroldu: 2025'te toplam üretimimizi bir önceki yıla göre yüzde 4 artırdık... 19.01.2026
ÇEDAŞ ekipleri zorlu kış şartlarında kesintisiz enerji için 7/24 sahada... 19.01.2026

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.