Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Petkim Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni Alstom İnşa Edecek

Güncelleme :31.03.2014

Petkim, yaklaşık 55 milyon Euro anahtar teslim kontrat bedeliyle Rüzgâr Elektrik Santrali kurmak için Alstom’la anlaştı. Toplam kurulu gücü 51 MW olacak ve ilk fazı tamamlandığında Petkim’in elektrik üretim kapasitesini yüzde 12 artıracak Petkim RES’in ilk fazı 2015 yılında tamamlanacak. 

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz; “SOCAR Türkiye olarak başta Petkim olmak üzere tüm faaliyet alanlarımızda ve gelecek yatırımlarımızda yenilenebilir enerjinin önemine inanıyor, bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası’nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. İlk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası’ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. Yatırım kapsamında en önemli adımlardan biri olan tedarikçi konusunu, alanında profesyonel bir bakış açısına sahip Alstom ile çözümlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin; “Petkim Rüzgar Santrali için kullanacağımız ECO110  türbinlerinin, sahanın rüzgar hızı ile mükemmel uyumu sayesinde santralden maksimum verimi alabileceğiz. Petkim gibi Türkiye’nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz” dedi.

Petkim, SOCAR Türkiye’nin “Petkim – Value Site 2023” vizyonu doğrultusunda “Rafineri – Petrokimya – Enerji – Lojistik Entegrasyonu” kapsamında gerçekleştireceği Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı için Alstom ile anahtar teslimi bir anlaşma imzaladı. Petkim Aliağa’da düzenlenen imza törenine SOCAR Türkiye ile Alstom Türkiye’nin üst düzey yöneticileri katılırken imzaları SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Alstom Power Rüzgâr İşkolu Proje Direktörü Laurent Verdier ve Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin attı. 

Anahtar teslim kontrat bedeli yaklaşık 55 milyon Euro olan 51 MW’lık kurulu güce sahip Petkim RES, İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’na inşa edilecek ve tesislerin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yer tutacak. Yarımadanın yenilenebilir enerji kaynağı olacak olan Petkim RES’in ilk fazı, 2015 yılında ve ikinci fazı da 2016’da işletmeye alınarak yatırım tamamlanacak. 

Kenan Yavuz: “Petkim RES, yenilenebilir enerjiye verdiğimiz önemin göstergesi ve entegre değer zincirimizin önemli bir adımı”

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında “Petkim Value – Site” vizyonu çerçevesinde ‘Türkiye’nin Enerjisi’ olmayı hedefleyen SOCAR Türkiye’nin, Petkim Yarımadası’ndaki yatırımlarını birer birer hayata geçireceğini dile getiren SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz; “Enerji üretimimizi çeşitlendirecek Petkim RES, uzun vadeli yatırım planlarımız sonucunda oluşturmak istediğimiz entegre değer zincirinin önemli bir halkasını temsil ediyor. SOCAR Türkiye olarak başta Petkim olmak üzere tüm faaliyet alanlarımızda ve gelecek yatırımlarımızda yenilenebilir enerjinin önemine inanıyor, bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası’nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. Ülkemizin enerji stratejisinin en başında gelen yenilenebilir enerjiye destek konusunda SOCAR Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Yaklaşık 55 milyon Euro yatırım bedeliyle ilk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası’ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. Yatırım kapsamında en önemli adımlardan biri olan tedarikçi konusunu alanında profesyonel bir bakış açısına sahip Alstom ile çözümlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. SOCAR Türkiye olarak Alstom’a rüzgar enerjisi alanındaki bilgi ve deneyimlerini Petkim RES’e yansıtacak olmalarından ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.

Adil Tekin: “Petkim gibi Türkiye’nin en önemli tesisine enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz”

Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin projeyle ilgili olarak: “Petkim Rüzgar Santrali için kullanacağımız Alstom ECO100 platformunda yer alan ECO110 türbinleri, sahanın rüzgar hızı ile mükemmel bir uyum sağlıyor, bu uyum sayesinde santralden maksimum verimi alabileceğiz. Petkim gibi Türkiye’nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz” dedi. 

İlk fazda 27 MW, İkinci fazda 24 MW

Santral için her biri 3 MW gücünde Alstom ECO110[1] türbinleri kullanılacak. İki fazda anahtar teslimi olarak inşa edilecek santral için dokuz adet türbin aracılığı ile 27 MW (9 x 3 MW), ikinci fazında ise sekiz adet türbin aracılığı ile 24 MW (8 x 3 MW) güç elde edilecek. Santral tamamlandığında yaklaşık 200 GWh enerji üretebilecek. Anahtar teslimi RES Projesi olarak inşa edilecek olan santralin tüm inşaat, tedarik ve mühendislik çalışmalarını yürütecek olan Alstom, ayrıca santrale 15 yıl boyunca servis ve bakım hizmeti de sunacak. Alstom daha önce Petkim Aliağa Kojenerasyon Santrali için buhar türbini temin etmişti.

 SOCAR Türkiye Enerji A.Ş.

 Dünyanın en köklü petrol şirketlerinden biri olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi - SOCAR, 30 Mayıs 2008 tarihinden itibaren SOCAR Turkey Enerji A.Ş. adıyla Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmektedir. SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası üzerinde planlanan ve yürütülen yatırımlarla katma değeri yüksek ürünlerin yurt içinde üretilmesini sağlayarak, ülkemizde üretimin ve ihracatın dışa bağımlılığının azaltılmasını hedeflenmektedir. Grubumuz; PETKİM ‘Value-Site 2023’ vizyonuyla Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nunu uygulamaya dönüştürerek ham petrol ile başlayan ve nihai ürünle biten katma değer zincirini hayata geçirerek, Petkim Yarımadası’nı Avrupa’nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirecektir. 

25 Ekim 2011’de Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesi ünvanını kazanan ve ülkemizde şimdiye kadar tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olarak tarihe geçen STAR Rafinerisi’nin temel atma töreni gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında 10 milyon ton hampetrol işleme kapasitesiyle faaliyete geçmesi planlanan STAR Rafinerisi, ülkemizin ithalatla karşıladığı ürünlerde her yıl milyarlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlayacaktır. 

Yine entegrasyon kapsamında 2015’te bitirilmesi planlanan Petkim Konteyner Liman projesi için 13 Şubat 2012’de dünyanın önde gelen konteyner limanı işletmeciliği yapan APM Terminals ile limanın işletilmesi için anlaşma imzalanmıştır. 

Value-Site yatırımlarının enerji ayağını oluşturacak santral çalışmalarını ise SOCAR POWER Enerji Yatırımları A.Ş. hızla sürdürmektedir.

Ayrıca, ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin de sonuna kadar kullanması gerektiği düşüncesiyle 51 MW kapasiteli rüzgâr enerjisi santrali kurulacaktır. 

2012 Haziran ayında, Azerbaycan ve Türkiye arasında hükümetlerarası imzaların atıldığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı - TANAP, Türkiye’nin dünya coğrafyasında bir enerji koridoru olması yolunda bugüne kadar atılan en stratejik adımlardan biridir. 

SOCAR Türkiye olarak hedefimiz gelecek beş yıl içinde 15 milyar dolar ciro ile Türkiye’nin üç büyük holdinginden biri olmak ve 2023 yılına kadar Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nu tamamlayarak Türkiye'nin en büyük üretim gücü haline gelmektir.

Bu haber 4083 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksigorta’dan Brisa’nın Lassa ve Bridgestone markalarında geçerli 250 TL indirim fırsatı... 26.12.2024
Brent petrolün varil fiyatı 73,26 dolar... 26.12.2024
Enerji piyasalarında uygulanacak idari para cezalarında artış... 26.12.2024
Vestel’in ürettiği şarj istasyonlarında Plug&Charge dönemi başladı... 26.12.2024
Aytemiz Vaay 4. Yılını Dört Dörtlük Bir Kampanya ile Kutluyor!... 26.12.2024
Petrol hakkına müteallik karar... 26.12.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.