Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Gazprom, Türkiye’nin indirim talebine karşı fiyat revizyonu için çözüm paketi hazırlıyor

Güncelleme :13.10.2014

 Gazprom Başkan Yardımcısı Medved, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi hazrıladıklarını açıkladı.

  Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye, kontratlarından doğan hakkı çerçevesinde Rusya'dan doğalgaz fiyatlarında indirim talep ediyor.

St Petersburg'ta 4. Uluslararası Gaz Forumu sırasında Enerji IQ'nun sorularını yanıtlayan Medvedev, "Fiyat ile ilgili görüşmeleri iki ayrı başlık altında değerlendiriyoruz. Bunlardan biri Türkiye'deki özel doğalgaz ithalatçılarının bu sene ve

gelecek seneki alım fiyatlarının belirlenmesi; diğeri de BOTAŞ'ın 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde talep ettiği fiyat revizyonu. Her iki konu için de kapsamlı bir çözüm paketi hazırlıyoruz" dedi.

              Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta Rusya'ya yaptığı ziyarette Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı ile ilgili indirim talebinde bulunmuştu.

Doğalgaza son dönemde yapılan yüzde 9'luk zammı da değerlendiren Medvedev, şöyle devam etti:

        "Son yapılan yüzde 9 zammı, piyasanın doğru yöne doğru attığı bir adım olarak değerlendiriyorum. Türkiye'de devlet tarafından regüle edilen fiyat, özellikle İran başta olmak üzere Türkiye'nin gaz alım fiyatlarını dikkate aldığınızda belirgin şekilde düşük kalıyor. Bu durum, piyasa dinamiklerinin ve pazar gücünün tam anlamıyla çalışmadığını gösteriyor. Satış fiyatında yapılan artışlarla BOTAŞ, Enerji Bakanlığı ve özel sektör daha mantıklı bir temele kavuşabilir. Yüzde 9'luk fiyat artışı bu yönde atılan bir adım sadece. Türkiye bu yolda ilerlemeyi sürdürmeli."

              Fiyat revizyonu ile ilgili çözüm paketi hakkında detaylı bilgi vermeyen Medvedev, "Önerilerimizi henüz son aşamaya getiremedik. Hâlâ detayları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Ekim sonu veya Kasım başında, Gazprom Export CEO'su Elena Burmistrova Türkiye'ye gelecek. Burmistrova, Türkiye'de Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve özel sektör ile görüşmelerde bulunarak önerilerimizi iletecek. Bu görüşmelerin ardından fiyatlar ile ilgili konunun çözüme ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

              Medvedev ayrıca Gazprom'un Türkiye'ye sadece satış yaptığı pazar gözüyle bakmadığını, doğalgaz değer zincirinin tüm halkalarını geliştirmeyi istediklerini de söyledi.

Bu haber 86834 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Continental, Lastik Aşınma Parçacıklarını Analiz Etmek İçin Vakum Teknolojisine Geçiyor... 01.12.2025
Karadeniz'de görev yapacak 6. sondaj gemisi çarşamba günü Mersin'de olacak... 01.12.2025
Eurorepar Car Service 300’üncü Servis Noktasını Hizmete Açtı... 01.12.2025
Mercedes-Benz Türk’ün Bayi Ağı ve Yetkili Servis Yeniden Yapılanma Süreci Koluman Ankara ile Tam Gaz Devam Ediyor ... 01.12.2025
Toyota Pilotu Ogier WRC’deki 9. Dünya Şampiyonluğu’nu İlan Etti... 01.12.2025
Otokar’a 83,6 Milyon USD’lik COBRA II Siparişi... 01.12.2025
CW Enerji Spora Destek Olmaya Devam Ediyor... 01.12.2025
SOCAR Fiber’e TSKB’den Dijital Altyapı Yatırımı İçin 10 Milyon Dolarlık Finansman... 01.12.2025
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, Vizyon Buluşmalarında Konuşmacı Olarak Yer Aldı... 01.12.2025
Alparslan Bayraktar, Türkiye Enerji Zirvesi’nde enerji piyasasıyla buluşuyor... 01.12.2025
Schneider Electric, AVEVA ve ETAP "OpenUSD İttifakı"na katıldı... 01.12.2025
Şanlıurfa’da Kaçak Elektrik Denetimleri Sıklaştırıldı: Bir Haftada 2 bin 626 Abone Tespit Edildi ... 01.12.2025
BYD’nin Elektrikli Kompakt Şehirli SUV’u ATTO 2 Rekabetçi Fiyatı ile Aralık Ayında Türkiye’de!... 01.12.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.