Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’yi Bir Enerji Üssü Haline Getirmeye Çalışıyoruz”

Güncelleme :11.12.2014

Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Sempozyumu Galası ve Türkiye Petrolleri 60. Yıl Resepsiyonu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin temel yaklaşımının, enerji kaynaklarının toplumun refah ve mutluluğu için kullanılması olduğunu kaydederek, “Önümüzdeki dönemde inşallah daha çok çalışacak, daha çok üretecek ve hep birlikte Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracağız” dedi. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Sempozyumu Galası ve Türkiye Petrolleri 60. Yıl Resepsiyonu’na katıldı. 

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Petrolleri’nin 60. yıl dönümünü kutlayarak tüm kademedeki çalışanlara başarılar diledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz zengini bir ülke olmadığına işaret ederek, çevredeki ülkelerde zengin hidrokarbon yatakları olmasına rağmen Türkiye’nin bu konuda aynı imkâna sahip olmadığını ifade etti. 

 “Türkiye için asıl olan, enerji kaynaklarının toplumun refah ve mutluluğu için kullanılmasıdır”

Konuşmada petrol ve doğalgaz zengini ülkelerin neredeyse bir çoğunda huzur ve refahın olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşanan istikrarsızlıkların ve savaşların temelinde sahip olunan petrol ve doğalgaz rezervlerinin yattığını görüyoruz. Aslında zenginliğin kaynağı olması gereken petrol ve doğalgaz acının ve yıkımın sebebi haline dönüştürülüyor. Biz enerjiye asla bu şekilde yaklaşmadık. Türkiye için asıl olan, bu kaynakların toplumun tamamının refahına ve mutluluğuna katkı sağlayacak şekilde kullanılmasıdır. Öncülük ettiğimiz veya ortak olduğumuz projelerde de bunu ispatladığımıza inanıyorum” dedi.

“Sektörün son 12 yılda ulaştığı ekonomik büyüklük 30 milyar dolar”

Bu anlayışla sınırlarımız içinde olan rezervleri ekonomiye kazandırmak ve yeni rezervler bulmak için özellikle son 12 yıldır yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Petrolleri ve özel sektör kuruluşları vasıtasıyla petrol ve doğalgaz yurt içi arama yatırımlarımız, 2002 yılına oranla çok daha büyük oranda arttı.2002 yılında 52 bin metre olan sondaj rakamı, 2013 yılında 305 bin metreye ulaştı. Bu yıl sonunda da 339 bin metreye ulaşmayı hedefliyoruz. Sektörün son 12 yılda ulaştığı ekonomik büyüklük yaklaşık 30 milyar dolardır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda millî şirketimiz Türkiye Petrolleri’nin yanında yerli ve yabancı bir çok firmanın da faaliyet gösterdiğini belirterek, Türkiye Petrolleri’nin 60 yıllık tecrübesinden özellikle yerli firmalarımızın çok faydalandıklarını söyledi. 

Halen ülkemizin bir çok yerinde özel firmalarımızın petrol arama ve üretimi yaptıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her alanda olduğu gibi petrol arama ve üretimi konusunda da özel sektörün birikimini ve dinamizmini ekonomimize kazandırmanın memnuniyeti içindeyiz. ”diye konuştu. 

“Hiçbir zaman Kıbrıs'ın güneyindeki gelişmelerin dışında kalamayacağız”

Enerji sektörünün ülkemizin dış politikasındaki önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye artık sadece kendi topraklarında değil; Azerbaycan’dan Irak’a, Afganistan’dan Kazakistan’a, Rusya’dan Kırgızistan’a, Libya’ya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Kolombiya’ya varıncaya kadar dünyanın her yerinde petrol arıyor. Özellikle Kıbrıs’ın güneyinde son dönemdeki gelişmeler bilesiniz ki hiçbir zaman dışında kalacağımız bir gelişme değildir. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa orada da dolaşıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan eğer burada kendilerine yaptığımız uyarıyı kale almadıkları sürece biz de oradaki çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettireceğiz. Zira münhasır ekonomik bölgedeki tüm çalışmalarda Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin hakkı vardır, eşit miktarda hakkı vardır ve bu hak hukuka dayalıdır. Sonuna kadar bu hakkın da her zaman savunucusu olacağımızı bu akşam bu vesileyle de ifade etmek istiyorum” dedi. 

“Kıbrıs'taki petrol arama süreci uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmeli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin artık petrol aramalarını kendi gemileriyle yaptığını, bir müddet sonra sondaj çalışmalarını da yine kendi platformlarında yapacak hale geleceğini belirtti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2 yıl önce faaliyete alınan Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemimizle Karadeniz’de sismik aramalar gerçekleştirdik. Şimdi de bu gemimiz Akdeniz’de Kıbrıs’ın güneydoğusunda arama çalışmalarına devam ediyor. Bu vesileyle Kıbrıs Adası’nın enerji kaynaklarında adadaki iki tarafın da hakkı olduğunu bir kez daha kendilerine hatırlatmak istiyorum. Biz başından beri uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde bu işin çözülmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu. 

“Enerji diplomasisinin Irak'ta sergilediği başarıyı Kıbrıs'ta da tekrarlayacağına inanıyorum”

Uzun bir müzakere sürecinin ardından Irak’ın kuzeyindeki kaynakların Ceyhan üzerinden uluslararası piyasaya sevk edilmesi konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bağdat ve Erbil’in de anlaştığı bu mekanizmada öncü rolü biz oynadık. Enerji Bakanımız başta olmak üzere bütün kurumlarımızla, bu konuda çok titiz bir diplomasi yürüttük. Sonuçta nihayet tüm tarafların memnun olduğu bir noktaya geldik. Biz aynı anlayışı Kıbrıs Adası için de taşıyoruz. Ülkemiz enerji diplomasisinin Irak’ta sergilediği başarıyı Kıbrıs’ta da tekrarlayacağına inanıyorum. Halen Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemimiz yurtdışından satın alınmıştı. Şimdi Tuzla’da MTA tarafından yerli bir sismik arama gemisi inşa ettiriliyor. Bu gemi inşallah önümüzdeki ay denize indirilecek ve akabinde de faaliyetlerine başlayacaktır.” 

Batı Karadeniz'de yeni bir sondaja başlanacak 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Petrolleri’nin, uluslararası şirketlerle ortaklık kurarak Akdeniz ve Karadeniz’deki sondaj faaliyetlerine hız verdiğini kaydederek şunları söyledi: “Ocak ayı içerisinde inşallah Batı Karadeniz’de yeni bir sondaja başlayacağız. Bu noktada yerli bir petrol sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu platformu da hamdolsun tersanelerimizde yapabilecek güce sahibiz. Bunun da müjdesini vermek istiyorum. İhtiyaç durumuna göre yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti olan bir petrol sondaj platformunu ilerleyen dönemde yüzde 100 yerli olarak inşa edebiliriz. Nereden nereye. 13 sene önce bunları konuşabilir miydik? Hangi platformu konuşacaktık? Hangi sondaj gemisini konuşacaktık? Bunları konuşmak mümkün müydü? Ama şimdi bunları konuşuyoruz. Niye? Bu gücü yakaladık da onun için.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde bir enerji üssü olma yolunda hızla ilerlediğini, Irak-Türkiye ham petrol boru hattı sistemi ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ana ihraç petrol boru hattının, Irak ve Azerbaycan petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırdığını belirtti. Bunun yanı sıra üretime bağlı olarak Türkmen ve Kazak petrollerinin de Bakü-Tiflis-Ceyhan ana ihraç ham petrol boru hattı üzerinden taşındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı anlaşmasının süresinin 20 yıl uzatıldığını, bu hattan gelen petrol miktarının de gelecek dönemde peyderpey artacağını bildirdi. 

Doğalgaz alanındaki anlaşmalar 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgaz alanında ise 2007 yılında Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Türkiye-Yunanistan doğalgaz enterkonnektörünün faaliyete geçirildiğini hatırlattı. Azerbaycan ile 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'ye arzını öngören bir anlaşma imzalandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca yıllık 10 milyar metreküp Azerbaycan gazının inşa edilecek yeni bir boru hattı ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için TANAP projesine ilişkin anlaşmaların yapıldığını aktardı. TANAP'ın ana hat boruları alım sözleşmelerinin de geçen ekim ayında imzalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna göre, yaklaşık bin 800 kilometrelik ana hat borusunun tedarikinin yüzde 80'inin yerli çelik boru üreticisi Türk firmalarınca yapılacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şahdeniz doğalgaz boru hattı ile sadece Türkiye'nin ihtiyacı olan doğalgazın tedarik edilmekle kalmadığını, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinin de ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlandığını, Irak ve Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye taşınması konusunun da hem iç piyasa hem de uluslararası projeler açısından önemini koruduğunu ifade etti. 

“Türkiye-Rusya enerji ilişkileri, 'Kazan-Kazan' esasına dayalı olmak suretiyle devam edecektir”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerde enerjideki iş birliği konularının önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkelerle olduğu gibi Rusya ile de bu alandaki iş birliğini karşılıklı fayda temelinde, “kazan-kazan” esasına dayalı olmak suretiyle devam ettirmek istediklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu bir defa görmemiz lazım, son görüşmelerimizde şunu karar altına aldık. Hukuki bağlayıcılığı olmadan müzakerelere başlayıp, bir ön mutabakat sağladık ve anlaşmamız halinde Güney Akım bitiyor ki Sayın Putin, ‘Bunun adını Türk akımı koyabiliriz, Türk doğalgaz akımı’ koyabiliriz diye bir ifade kullandılar. Ve Karadeniz’den geçecek, Türkiye sınırlarından, Yunanistan sınırında Türk topraklarında orada bir hub kurulacak. ‘Bunun adımını atabiliriz’ dendi. Mutabık kalmamız halinde bir de bu hattı kuracağız ki yıllık bunun da 63 milyar metreküp kapasitesi olacak. Biz de oradan alabildiğimizi alacağız, Avrupa da talep etmesi halinde oradan istediği kadar doğalgazı alma şansına sahip olacak” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan gelişen ve büyüyen Türkiye’nin her geçen gün artan enerji ihtiyacını güvenilir şekilde karşılamak, öte yandan da ülkeyi bir enerji üssü haline dönüştürmek için tüm imkânları kullandıklarını, kullanmaya devam edeceklerini, Türkiye Petrolleri başta olmak üzere bu konuda faaliyet gösteren millî kuruluşlara çok büyük görevler, çok önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde inşallah daha çok çalışacak, daha çok üretecek ve hep birlikte Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracağız. Türkiye Petrolleri’nin 60. kuruluş yıldönümünü bir kez daha kutluyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu. 

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Besim Şişman tarafından ham petrol yağından yapılmış bir tablo hediye edildi.

Bu haber 3379 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Mobil Eğitim Tırı 2025’te Deprem Bölgesini Ziyaret Edecek... 13.01.2025
Eksim Genç Enerji Programı’na Başvurular Açıldı... 13.01.2025
Enerji verimliliği yatırımları, ekonomik ve çevresel faydalar sağlıyor... 13.01.2025
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Takımı, adidas ile Uzun Süreli Ortaklığa İmza Attı... 13.01.2025
YASED: 2024’ün İlk 11 Ayında 9,6 Milyar Dolar Doğrudan Yatırım Geldi... 13.01.2025
Kontek Enerji 30. yılında globalleşme yolunda büyük adım atıyor... 13.01.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.