Haberler > Akaryakıt Başlıkları
“Sigortasız akaryakıt istasyonlarının çalışma ruhsatlarının iptaline başlanıyor” Güncelleme :07.01.2015 Özser Group Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı H.Necmi Üze, “Tehlikeli maddelerin bulunduğu alanlar günün her saatinde çeşitli risklerle karşı karşıya. 1 Ocak 2015 itibarı ile tehlikeli madde bulunduran ve halka açık olan akaryakıt istasyonu gibi alanlar, ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’ yaptırmamaları halinde cezai yaptırımlarla karşılaşacak. Hatta çalışma ruhsatları iptal edilecek” dedi.
Yurt genelinde sayıları 13 bini bulan akaryakıt istasyonlarında yaşanacak olası felaketlerin önüne geçilmesi için 1 Ocak 2015 itibarıyla düğmeye basıldı.
Tehlikeli maddeler için yaptırılacak zorunlu sorumluluk sigortalarına ilişkin uygulanacak tarife ve talimatlardaki değişiklikler 1 Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe girdi. Özser Group Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı H.Necmi Üze, ”Patlayıcı ve yanıcı madde işiyle uğraşanların yaptırması gereken ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’ artık devlet tarafından mecbur tutulacak. Tehlikeli maddelerin bulunduğu alanlar günün her saatinde çeşitli risklerle karşı karşıya. Bunların başında akaryakıt istasyonları geliyor. Türkiye’de yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonu bulunuyor. Marmara Bölgesi’ndeki istasyonların sadece yüzde 4’ü ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’na sahip. Bundan böyle ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’na sahip olmayan akaryakıt istasyonlarının çalışmasına artık izin verilmeyecek” dedi.
Akaryakıt istasyonları otomasyon sistemi ile denetlenecek
‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’ ile ilgili otomasyon sisteminin de kurulduğunu kaydeden Üze, “Tehlikeli maddelerin bulunduğu alanlara yönelik uzun zaman önce tedbir alınması gerekiyordu. Devreye sokulan yeni otomasyon sistemi ile Sigorta Bilgi Merkezi’nde hangi istasyonların ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’ olup olmadığı artık anlık olarak görülebilecek. Böylece ruhsat ile düzenlenen poliçelerin elektronik ortamda otomasyonunu sağlayacak. Bu durumda ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’ yaptırmayanlar denetim altında olup cezai yaptırım ve kapatma cezası gibi durumlarla karşı karşıya kalacaklar” diye konuştu.
“Önemli bir adım”
‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’nın kapsamına da değinen H.Necmi Üze, ”Yeni yasa, yaşanması olası birçok riske karşı tedbir almak, yaşanabilecek felaketlerin önüne geçmek için büyük bir adımdır. ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’ ile patlayıcı ve yanıcı madde işiyle uğraşan kurumların mesleki faaliyetleri dolayısıyla meydana gelebilecek bir kaza sonucunda, üçüncü kişilerin uğrayacakları zararlara karşı; daimi sakatlık, sağlık giderleri ve maddi zarar teminatları veriliyor” diye konuştu.
Teminatlar arttı
Üze, “2015 yılı itibariyle, satış hasılatı veya kullanım tutarı 325 bin liraya kadar olan tehlikeli maddelerin veya atıkların üretim, depolama, toptan satışı ve kullanımı ile uğraşan iş yerleri için asgari maddi teminat tutarı 58 bin lira, sağlık giderleri ve ölüm teminatı kişi başına 290 bin lira, kaza başına 1 milyon 450 bin lira olarak uygulanacak. Diğer yandan Tüp Gaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası için, maddi zararlar; kaza başına 112 bin 500 lira, tedavi giderleri; kişi başına 282 bin lira, kaza başına 1 milyon 410 bin lira, daima sakatlık ve ölüm 282 bin lira, kaza başına ise 1 milyon 410 bin lira olarak uygulanacak” dedi. Bu haber 3052 kere okunmuştur.
|
|