Haberler > Elektrik Başlıkları
II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi başladı Güncelleme :19.03.2015Türkiye’nin ikinci kez ev sahipliği yaptığı Nükleer Santraller Zirvesi, global ve yerli çok
sayıda firmanın yönetici ve temsilcilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası basın
mensuplarının yoğun ilgisiyle başladı.
Zirve Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün:
“Türkiye’de nükleer santral projelerine ilginin niyetlerden öteye geçip,
sektörde rol alma isteği noktasına gelmesini çok önemli buluyorum”
Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer:
“Türkiye’nin kendi elektriğini tamamen kendi kaynakları ile üretebilen bir ülke olmasını istiyoruz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğinde, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği tarafından düzenlenen II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi başladı.
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ilk kez gerçekleştirilen zirveye nükleer enerji santralleri konusunda hizmet veren global firmaların yönetici ve temsilcileri ile sektörde sorumluluk üstlenmek isteyen yerli firmaların yöneticileri, ulusal ve uluslararası basın temsilcileri büyük ilgi gösterdi. Etkinliğin açılış konuşmasını Zirve Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün gerçekleştirdi.
Türkiye’de yürütülmekte olan iki nükleer santral projesi ile ilgili önemli konuları görüşmek ve bu projelerde alınabilecek rolleri tartışmak için toplandıklarını dile getiren Doç. Dr. Ergün, zirvede nükleer santral projelerinin güncel durumları ve projeler çerçevesinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi paylaşımları yapılacağını söyledi.
“Bugün önemli işbirliklerinin temelleri atılacak”
Etkinlik süresince, yerlileştirme ve bunun çerçevesinde tedarik zinciri, insan kaynakları geliştirilmesi gibi konularda çok değerli uzmanların önemli bilgiler paylaşacağının altını çizen Doç. Dr. Ergün, “Bugün bahsettiğim konularda önemli işbirliklerinin temelleri atılacak. Zirve sırasında bu tip işbirliklerinin gerçekleşmesine şahit olacağımızı biliyorum” dedi.
Nükleer emniyet, nükleer atık ve nükleer projelerin hukuksal boyutlarına ilişkin de bilgi paylaşımı olacağını anlatan Doç. Dr. Ergün, şöyle devam etti:
“Gelişmiş bir ülke olarak tanımlayabileceğimiz ülkemizde, artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yapılan en makul seçim olan nükleer santrallerden elektrik elde etmek seçimiyle ilgili, ülkemizde oluşturulması gereken önemli bir bilgi birikimi ve tecrübe var. Nükleer santral projelerinin yürütülmesinde çok büyük öneme sahip olan kalite kontrol, denetleme ve sertifikalandırma ile ilgili Türkiye'de yürütülen projelerle bağlantılı yapılan önemli çalışmaları da bu zirve sırasında öğreneceğiz. Konuyla ilgili ihtiyaçlarımız, eksikliklerimiz ve yapmamız gerekenleri duymuş olacağız.”
“En makul seçim nükleer santral”
“Artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yapılan en makul seçim olan nükleer santrallerden elektrik elde etmek” ifadesini kullanan Doç. Dr. Ergün, şunları kaydetti:
“Bir diğer önemli konu ise nükleer güvenlik oturumu. Her konuşmamda vurguladığım gibi nükleer sektörde tasarımdan söküme dek her aşamada güvenliğin her şeyden önce gelmesi gerekir. Nükleer güvenliğin tartışılmadığı, nükleer güvenlikle ilgili konuların, güncel tartışmaların yer almadığı bir nükleer santral etkinliği düşünülemez. Sizlerden nükleer sektörde yer alırken hangi rolü üstlenirseniz üstlenin her şeyden önce nükleer güvenliğin önemli olduğunu unutmamanızı rica ediyorum.”
“Kalkınma ile ucuz elektrik arasındaki ilişki iyi bilinmiyor”
Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer ise konuşmasında Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin kuruluş hikayesini ve bugün itibariyle imza attığı işleri anlatarak, amaçlarının global yatırımcılar ve yerli yatırımcılar arasında yapılması muhtemel bilgi ve teknoloji transferleri için uygun ortamlar sağlamak olduğunu vurguladı.
Türkiye’de enerjiye ödenen bedellerin çoğu kesim tarafından bilinmediğinin altını çizen Tuncer, “Ülkemizde yaşayan birçok kişi, özellikle gençlerimiz bu ülkenin ne kadar enerji ithal ettiğini, evlerimizde, iş yerlerinde yanan elektriğin hangi kaynaklardan geldiğini bilmiyor. Türkiye’nin dört bir yanında yanan elektrik için kimlerin ne bedel ödediği maalesef bilinmiyor” ifadesini kullandı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabileceğine dair yanlış bir inancın dile getirildiğine dikkati çeken Tuncer, şöyle devam etti:
“Kalkınma ile ucuz elektrik arasındaki ilişki maalesef bilinmiyor. Bugün Fransa’nın dünyanın 5 büyük ekonomisi arasında olmasındaki en önemli faktörlerden biri ucuz elektriğe sahip olmasıdır, yani nükleer enerji santralleridir. Bugün burada değerli hükümet yetkililerimizin huzurunda özellikle enerjinin önemi ve enerji verimliliği ile ilgili derslerin okul müfredatlarında olması gerektiğini kendilerine arz etmek isterim.”
“Tüm gücümüzle destek vermeye devam edeceğiz”
Tuncer ayrıca, Türkiye’nin enerji ihtiyacını kesintisiz karşılaması için tüm güçleriyle destek vermeye devam edeceklerine değinerek, “Türkiye’nin kendi elektriğini tamamen kendi kaynakları ile üretebilen bir ülke olmasını istiyoruz. Türk sanayisi önderliğinde bir nükleer enerji santralinin yapılması için global nükleer sanayi oyunları ile yerel firmalarımızı bir araya getirmek istiyoruz ve bunun için bu zirveyi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ‘İklim için Nükleer’ isimli özel gösterimle devam eden program, daha sonra “Nükleer Santral Gelişiminde fon güvenliği için- program yönetimi yardımcı olabilir mi?” konulu konferansa ev sahipliği yaptı.
Grand Cevahir Hotel & Convention Center’da düzenlenen II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi yarın sona erecek.
Bu haber 3242 kere okunmuştur.
|
|