Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Bakan Yıldız: “Akıllı şebeke yapacağız ama tedbirli olacağız”

Güncelleme :30.04.2015

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik üretiminde önemli rolü olan akıllı şebekelerin siber saldırılara maruz kalabileceği uyarısında bulundu. Yıldız, “Siber saldırının arttığı bir ortamdayız. Bu ortamda akıllı şebekeler yapacağız ama ihtiyatlı, tedbirli olacağız.” dedi.
 

Taner Yıldız, 3. İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nın açılış törenine konuk oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törende Yıldız, ilk olarak elektrik tüketimine değindi. Yıldız, Türkiye’nin 12 sene evvel 132 milyar kilowatt/saat olan tüketiminin 260 milyar kilowatt/saat seviyelerine geldiğini bildirdi. Yıldız, “Elektrikte alınan aşama ortada. 12 senede enerji santrali yapılmamış olsa bırakın arz fazlasını, arz güvenliğini şu an üretilen elektrik günlük 9,5 saat kesintiye neden olacaktı.” ifadelerini kullandı.
Elektrik faturaları ile ilgili birtakım adımlarının olacağını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:
“Tabii mahkeme kararı ile beraber bizim şeffaflaşma gayretine girdiğimiz, daha görünür hale gelme gayretine girdiğimiz faturalarda bir kısım yeniliğe gitme gereği hissedeceğiz. Çünkü dağıtım bedellerinin tarifelendirilmesi, fiyatlandırılması bir maliyet unsurudur. Yani siz müşterinize, sanayicinize elektriği Atatürk Barajı’nın dibinde satmıyorsunuz. Siz evinin ve sanayicinin kapısında, trafosunda satış yapıyorsunuz. Bu, maliyet olarak anlatamadığımız bir konu. Bu, bir havuzdur. Maliyetler havuza gelir, kar marjı hedeflemeksizin tüm maliyet unsurlarını halkının, sanayicinin lehine kullanan bir yapıdan söz ediyoruz.”
İlaveten akıllı şebekelerin önemini belirten Yıldız, şöyle devam etti:
“Akıllı şebekeler, Türkiye’yi bir sanayi içinde turluyor, Edirne’den Kars’a 160 kere gidip geliyor. Onun için bu şebekeler mikro saniyeler mertebesinde kontrol edilmeli. Role ve kombinasyonların, korelasyonların sürati budur. Onun için akıllı şebekelerin teknik dünyada, iletişim alanında çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrol dediğinizde, proses dediğinizde karşınıza şifrelemeler çıkıyor, cep telefonları ve maillerde olduğu gibi. Şifreleme demek deşifrelemeyi de barındıran bir kavram. Bunu dizayn ederken birtakım hackerlar bunu dakikalar mertebesinde deşifreleme yapıyor. Siber saldırının arttığı, bilişim dünyasının ilerlediği bir ortamdayız. Bizler bunu yaparken aynı zamanda akıllı şebekeler yapacağız ama ihtiyatlı, tedbirli olacağız.”
 

 

Bu haber 3079 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.