Haberler > Akaryakıt Başlıkları
TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu: İran ile anlaşma ekonomimizi olumlu etkiler Güncelleme :14.07.2015TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu; “İran ile 12 yıl süren sürecin ardından, Nükleer Anlaşma sağlanması bölgemizde ve dünyada jeostratejik ve ekonomik anlamda dengeleri değiştirecek niteliktedir dedi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu; İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasına yönelik açıklamalarda bulundu.
Başkan Kadooğlu; “İran ile 12 yıl süren sürecin ardından, Nükleer Anlaşma sağlanması bölgemizde ve dünyada jeostratejik ve ekonomik anlamda dengeleri değiştirecek niteliktedir. Uluslararası topluma entegre olmuş, yaptırımlardan uzak ve dünya ülkeleri ile daha kapsamlı ilişkiler kurabilen bir İran’ın, hem İran halkına hem de bölge ülkelerine olumlu yansımaları olacaktır. İran’ın normalleşmesi açısından önemli bir eşiğin aşıldığını belirten Kadooğlu; “Umuyoruz ki bu anlaşma ile İran daha şeffaf, daha demokratik ve dünya ile daha fazla entegre olacaktır. İran halkı uzun zamandır ambargolar altında eziliyordu. Komşularımızın refah içerisinde yaşaması, demokrasinin nimetlerinden faydalanması bizi de mutlu eder.”
Varılan anlaşmanın Türkiye ile İran arasında birçok siyasi ve ekonomik fırsat içerdiğine de dikkat çeken Kadooğlu; “Önemli rezervlere sahip İran petrol ve doğalgazı, Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılabilir. Bunun ekonomik yansımaları her iki ülke için de gayet olumlu olacaktır. İki ülke arasında demir çelikten, kimya, turizm, bankacılık, ulaştırma, otomotiv yan sanayine kadar birçok sektörde pazarın genişlemesi söz konusu. Hâlihazırda iki ülke arasında yaklaşık 14 milyar dolar toplam olan dış ticaret hacminin 2016 yılına kadar 30 milyar dolara çıkması hedefleniyor.” diye konuştu.
İran’a yönelik ambargoların kalkmasının Türkiye’nin ve İran’ın sınır illerindeki ticarete de olumlu yansıyacağını belirten Kadooğlu açıklamasını; “Düşük gelir tuzağında olan İran’a komşu bölgelerimiz için turizmden, gıda ticaretine kadar bölge ekonomileri için yeni fırsatlar doğabilir. Ancak, bu çerçevede küçük dokunuşlara acil ihtiyaç var. Örneğin Kapıköy, Gelincik gibi sınır kapılarının açılması, modernizasyonu ve büyük hacimli ticarete uygun hale getirilmesi önemli. İki ülke arasında 14 milyardan 30 milyar dolara çıkacak ticaret hacmi için gümrük kapıları büyük önem taşıyor. Her iki ülke hükümetlerinin bu konuda çalışmalarını eşgüdüm içerisinde gerçekleştirmeleri önemlidir.” diye noktaladı.
Bu haber 3030 kere okunmuştur.
|
|