Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

EPDK, elektrik sektöründe perakende satış sözleşmesi standardını belirledi

Güncelleme :26.08.2015

Yeni düzenlemeye göre artık fatura bildirimleri SMS ve elektronik posta yoluyla yapılabilecek. 6 ay ve üzeri borçlarda ödenecek tutar taksitlendirilecek.Elektrik tüketicileri gerekli şartları yerine getirdiği takdirde “elektrik kesme bildirimi” bir sonraki dönem faturasıyla yapılabilecek.
 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yapılan açıklamaya göre, elektrik tüketicileri ve tedarikçi şirketler arasında imzalanması ve uyulması zorunlu “Perakende Satış Sözleşmesi” standardı Kurul kararı ile belirlendi ve elektrik tüketicilerine bazı avantajlar sağlandı.
Buna göre, elektrik tüketicileri geçmiş dönem borçları için 5 iş günü ödeme süresine uyar ve elektriğin kesileceğine ilişkin bilgilendirmeyi sağlarsa, kesme bildirimi bir sonraki dönem faturasıyla da yapılabilecek, böylece tüketiciler elektriği kendilerinden kaynaklanan nedenlerle de olsa kesilmeden daha uzun süre kullanabilecek. Bu sözleşme standardı ile dağıtım bölgeleri bazındaki farklı uygulamaların da önüne geçildi, tüketicilere EPDK’nın düzenlediği bir sözleşmeyi güvenle imzalama imkanı getirildi.
Dağıtıcı şirketlere abonelik sözleşmesinin feshedilebilmesi için, son kez 15 günlük süreyi içeren yazılı ihtarda bulunması zorunluluğu getirildi. Tüketicilerin sözleşmelerinin feshedileceği konusunda son kez uyarılması sağlanarak, sözleşmelerin mümkün olduğunca ayakta kalmasının sağlandığı kaydedilen açıklamaya göre, tüketicilerin serbest tüketici olmaktan kaynaklanan tedarikçi seçme hakkını kullanması durumunda ise ilgili mevzuata göre yeni tedarikçiye geçişin gerçekleştiği tarihte, sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi, ilgili anlaşmadaki mali sonuçlar saklı kalmak şartıyla hüküm altına alındı.
Faturalandırmanın 6 ay veya üzeri tüketim dönemini kapsayacak şekilde hazırlanması durumunda, sayacın hangi aralıklarda okunduğuna bakılmaksızın, abonenin talebi üzerine vade farksız taksit uygulaması zorunluluğu ile faturaların posta kutusuna, posta kutusu yoksa bu amaçla teçhiz edilmiş mekana veya abonenin kolayca ulaşabileceği yere bırakılması suretiyle yapılması zorunluluğu getirildi.
Şirketlere “faturaların adrese teslim edilmesi hususunda gerekli dikkat ve özeni göstermeleri gerekliliği”nin de hüküm altına alındığı sözleşme ile tüketicilere SMS ve e-posta yoluyla fatura tebliğinin önü açıldı.

 

Bu haber 3580 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.