Haberler > Akaryakıt Başlıkları
OPET, Dünya Tuvalet Günü'nde hijyenin önemini reklam filmiyle hatırlatıyor Güncelleme :18.11.2015Uzun soluklu sosyal sorumluluk projesiyle sektöründe fark yaratan OPET, Temiz Tuvalet Kampanyası'nda 15 yılı tamamladı. Geçen süre zarfında 6,5 milyon kilometre yol kateden OPET eğitim ekibi, 8 milyonu aşkın kişiye temizlik ve hijyen eğitimi verdi. Kampanya ile tuvalet hijyeni konusunda köklü bir değişim yaratan ve kamuoyunu bilinçlendirmeyi görev edinen OPET, Dünya Tuvalet Günü’nde TV reklamı ile konuyu tekrar gündeme taşıyor.
‘Temiz Tuvalet Kampanyası’ ile 15 yılı geride bırakan ve kampanyanın başarısını yurtdışına da taşıyan OPET, 19 Kasım Dünya Tuvalet Günü’nde konunun önemini reklam filmi ile yineliyor. Tüm televizyonlarda bugüne özel olarak yayınlanacak olan Temiz Tuvalet Kampanyası ile ilgili filmde OPET tuvaletlerinde sağlanan yüksek hijyene dikkat çekiliyor ve ülkemizde tüm tuvaletlerde aynı temizliğin sağlanması gerektiği mesajı veriliyor.
Temiz Tuvalet Kampanyası’nın fikir lideri OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, 15 yılda 8 milyonu aşkın kişiye hijyen eğitimi verdiklerini belirtti ve şunları söyledi: "Dünyada, insanların üçte biri hala sağlıklı ve güvenli temizlik şartlarına sahip değil. Yaklaşık 1 milyar insan, yani popülasyonun %15’i hâlâ açık alanda tuvalet ihtiyacını karşılıyor. Her gün üç jumbo jet dolusu çocuk ishale bağlı hastalıklardan ölüyor. Kişisel ve güvenli tuvalet yoksunluğu kadınları şiddet vakalarına maruz bırakıyor. Gelişmekte olan ülkelerde kanalizasyonun %80’inden fazlası göl, nehir ve sahillere atılıyor, bu da suları zehirliyor. Temizlik ihlalleri, çocukların gelişimini engelliyor. Tuvaletler, bir ülkenin medeniyet göstergesidir. 15 yıl önce başlattığımız kampanyamız, bizim temiz ve sağlıklı toplum yaratma mücadelemizdir. Önümüzdeki yıllarda da ısrarla sürdürmeye devam edeceğiz."
"Temiz Tuvalet Kampanyası”yla 15 yılda neler yapıldı?
• Sayısı 1300’ü aşan tüm OPET akaryakıt istasyonlarındaki personele sürekli eğitimler verilirken, tuvaletler hijyenik ve modern bir ortama kavuşturuldu, engelli tuvaleti şartı getirildi. İstasyonlara bebek bezi değişim üniteleri yapıldı.
• Çocuk ve yetişkinleri eğitmek ve davranış değişikliğine yol açmak için eğitimler düzenlenirken çizgi filmler ve reklam filmleri hazırlanarak televizyonlarda yayınlanması sağlandı.
• 15 yılda 6,5 milyon kilometre yol kat edildi, tüm Türkiye’de köy ve kasabalarda halka; okullarda öğretmen ve öğrencilere seminerler verildi. Toplamda 8 milyonu aşkın kişiye ulaşıldı.
• OPET ve TSE işbirliğiyle belirlenen standartlar; halka açık tuvaletler, işyeri ve restoran tuvaletleri de dahil olmak üzere tüm tuvaletlerde zorunlu kılındı.
• Kamu kurumlarıyla yapılan işbirlikleriyle personel eğitimleri verildi.
• İstanbul’daki tüm okullarda "Temiz Okulum" projesini uyguladı. Amasya ve Şanlıurfa’da Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğiyle tüm öğretmenlere temizlik ve hijyen eğitimi verildi. Malatya’da ‘İçilebilir Su Girilebilir Tuvalet’ projesi’ne destek verildi. Silivri'de ‘Köpüklü Eller Neşeli Yüzler’ projesine katkı sağlanarak tüm öğretmen ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı personele ‘temizlik ve hijyen’ eğitimi verildi. Gaziantep'te ‘Temiz Okul Sağlıklı Gelecek’ başlığıyla tüm öğretmenlere, okul yöneticilerine, yardımcı hizmetler personeline ve öğrencilere ‘temizlik ve hijyen’ eğitimi verildi.
• TCDD'nin tüm personeline eğitim verildi; tren, gar ve istasyonlarda temizlik ve hijyenin yaygınlaşması sağlandı. Sakarya Büyüksehir Belediyesi ile temiz tuvalet, hijyen ve tasarruflu su kullanımı konusundaki sosyal sorumluluk projesi yürütüldü.
• Domuz Gribi salgını döneminde tüm OPET istasyonları ve eğitim verilen okullar, mikropların 90 gün boyunca üreme ve bulaşmasını engelleyen Bioshield uygulaması ile koruma altına alındı.
• Davet üzerine Suudi Arabistan ve Makedonya'daki Türk okullarında hijyen eğitimi verildi.
• OPET Temiz Tuvalet Kampanyası, 2004 yılında IPRA (Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) Golden World Awards yarışmasında “Sosyal Sorumluluk Projeleri” kategorisinde birinci seçildi. Aynı yıl TÜHİD (Türkiye Halkla İlişkiler Derneği) 3. Altın Pusula Ödülleri’nde “Sosyal Sorumluluk Projeleri” kategorisinde ve Nokta Dergisi “Doruktakiler” anketinde “Sosyal Sorumluluk Kampanyaları” kategorisinde birinci oldu. 11.Uluslararası Stevie Ödülleri’nde ise ‘Sağlık, Güvenlik ve Çevre’ Programı kategorisinde bronz ödül alan proje, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun bu yıl ilk kez düzenlediği “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri”nde “Etkililik Ödülü”ne layık bulundu. Gamechangers (Oyunu Değiştirenler) Ödülleri kapsamında ise OPET, ‘İlham Ver’ kategorisinde ‘Temiz Tuvalet Kampanyası’ ile ‘hijyen’ anlayışına yeni bir bakış açısı getirerek diğer markalara da bu konuda ilham verdiği için ödüle layık bulundu.
Dünya Tuvalet Günü nasıl ortaya çıktı?
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2013 yılında dünya genelinde 1,1 milyar kişinin tuvalet ihtiyacını açık alanda giderdiğini belirterek, 19 Kasım'ı resmen Dünya Tuvalet Günü ilan etti. Uluslararası sivil toplum kuruluşları Dünya Tuvalet Günü'nü daha önce kabul etmişti ama BM, bu günü 2013 yılında tanıdı. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen kararda, açık alanda tuvalet ihtiyacını gidermenin engellenmesi, hijyen ve sağlık koşullarını geliştirecek politikalar uygulanmasının amaçlandığı belirtildi ve tüm insanların hijyenik koşullarda yaşaması için farkındalığın artırılması amacıyla böyle bir günün kabul edildiği açıklandı.
Bu haber 3868 kere okunmuştur.
|
|