Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

PÜİS, ölçü aletlerinin periyodik bakımı konusunda bayilerini uyardı

Güncelleme :08.01.2016

PÜİS, bayilerini ölçü aletlerinin muayenesi konusunda uyardı
 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nin 9. maddesi uyarınca akaryakıt ölçek ve sayaçları LPG sayaçlarının periyodik muayenelerinin 2 yılda bir yapılması gerektiğini, tüm bayilerin bu muayenelri yaptırması konusunda bayilerini uyardı. PÜİS’in yayınladığı duyuruda şu bilgilere yer verilmekte:
Bilindiği gibi Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nin 9. Maddesi uyarınca akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarının periyodik muayenelerinin iki yılda bir yapılması gerekmektedir.
Periyodik muayenenin hesaplanmasında damgalanan yıl esas alınıyor
Yine aynı yönetmeliğin 9. maddesi uyarınca, periyodik muayeneleri sonucunda uygun bulunan ölçü ve ölçü aletleri, “Ölçü ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliği”nde belirtildiği şekilde damgalanıyor. Damganın üzerinde damgalandığı yılın son iki rakamı bulunuyor. Yönetmelik kapsamındaki ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damgalandığı yıl esas alınıyor ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılıyor. Kalan bir yıllık süre, damgalandığı yılı takip eden yıldan itibaren hesaplanıyor. Örneğin; Haziran 2014 yılında damgalanmış bir sayacın, tekrar damgalanması gereken tarih en geç 2016 yılının Şubat ayının son günü.
Müracaatların Şubat ayının son gününe kadar yapılması gerekiyor
Aynı yönetmeliğin 6. Maddesi uyarınca damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için ilgililerce, sürenin dolduğu yılı izleyen yılın Şubat ayının son gününe kadar, Bakanlık Ölçüler ve Ayar Teşkilatı veya Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına müracaat edilmesi ve müracaat edildiğini gösteren bir belgenin alınması gerekiyor. Söz konusu belgenin, ölçü aletinin muayenesi yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilmesi aynı mevzuatın yapılması gereken diğer bir hükmü. Posta ile yapılacak müracaatlarda, postadaki gecikmeler dikkate alınmıyor. Dolayısıyla müracaatın süresi içinde ilgili birime ulaştırılmış olması gerekiyor.
Periyodik muayenesi yaptırılmayan her bir ölçü aleti için bin lira ceza kesiliyor
Öte yandan, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun İdari Cezalar başlıklı 15. Maddesinin c fıkrası, “Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye, bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.” hükmünü amirdir.
Akaryakıt istasyonlarında her tabanca bir ölçü aleti olarak nitelendirilmektedir. Bunun sonucunda, periyodik muayene süresini geçirmiş istasyonlarda çok ciddi boyutta cezalarla karşılaşılması söz konusu olmaktadır. Bunun önlenmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde Sendikamızca müteaddit defa başvuru yapılmış olup, en son 6 Ocak 2016 tarihinde bir örneği ilişikte olan başvuru ile bu cezaların makul seviyelere çekilmesi teklifinde bulunulmuştur.

 

Bu haber 2944 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksigorta’dan Brisa’nın Lassa ve Bridgestone markalarında geçerli 250 TL indirim fırsatı... 26.12.2024
Brent petrolün varil fiyatı 73,26 dolar... 26.12.2024
Enerji piyasalarında uygulanacak idari para cezalarında artış... 26.12.2024
Vestel’in ürettiği şarj istasyonlarında Plug&Charge dönemi başladı... 26.12.2024
Aytemiz Vaay 4. Yılını Dört Dörtlük Bir Kampanya ile Kutluyor!... 26.12.2024
Petrol hakkına müteallik karar... 26.12.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.