Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Rusya, petrol devi Rosneft'i satmak için Çin ve Hindistan’la görüşüyor Güncelleme :22.06.2016Rusya Federasyonu, ekonomideki kötü gidişe çözüm olacağı düşüncesiyle Moskova merkezli petrol devi Rosneft'in yüzde 19,5 hissesini satmak için Çin ve Hindistan'la görüşüyor.
Yaklaşık iki yıl sonra Devlet Başkanlığı seçimine gidecek Rusya Federasyonu, ekonomik sıkıntılara çözüm olacağı düşüncesiyle en kıymetli firmasını rekor fiyata satmaya hazırlanıyor.
Rus lider Vladimir Putin, Moskova merkezli petrol devi Rosneft’in yüzde 19,5 hissesini satmak için Çin ve Hindistan’la görüşüyor. İki ülkeyle de ortak olunmasının planlandığı satışın gerçekleşmesi durumunda elde edilecek gelir 11 milyar dolar. Bu, Rusya için bir “özelleştirme rekoru” olacak.
Suriye ve Ukrayna krizleriyle nedeniyle ABD ve Avrupa’yla ilişkileri Soğuk Savaş öncesine dönen Rusya’nın bütçesindeki açıkları kapatmak için Rosneft’in satışına ihtiyacı var.
RUSYA-ÇİN-HİNDİSTAN ORTAKLIĞI
Hem Çin hem de Hindistan, ABD’li Exxon Mobil ‘den daha fazla ham petrol üreten Rosneft’e talip olduklarını daha önce resmi olarak duyurmuştu. Ancak daha önce iki ülke arasında ortaklık olabileceği konuşulmamıştı.
Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, cuma günü Putin başkanlığında St. Petersburg’ta gerçekleşen ekonomi forumunda yaptığı açıklamada “Biz rakip değiliz” ifadesini kullanarak ortak bir projenin güzel olabileceğini söyledi.
Aynı forumda konuşan Rus Enerji Bakanı Alexander Novak da hem Çin’in hem Hindistan’ın ilgisinden memnun olduklarını ifade etti. Novak, ortak satış hakkında yorum yapmadı.
Bu açıklamalardan sonra Rosneft hisseleri cuma günü yüzde 5,3 yükselirken, piyasa değeri 52,8 milyon dolara çıktı. Rosneft, son altı ayda yüzde 43 değerlendi.
“SATIŞ BU YIL GERÇEKLEŞEBİLİR”
Uzmanlara göre Rusya üzerindeki yaptırımlar Rosneft’in satışını geciktirtebilir. Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre gecikme olması durumunda şirketin halka arzı da masadaki seçeneklerden.
Rus Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev, cuma yaptığı açıklamada Putin’in bu konuda acele ettiğini ve anlaşmanın bu yıl gerçekleşebileceğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı, nisanda yaptığı bir basın toplantısında cimri olmayan stratejik ortağın bulunur bulunmaz anlaşmayı yapmak istediklerini belirterek “Paraya ihtiyacımız var” demişti.
RUSYA’NIN YENİ DOSTU ASYA
Eski Sovyet ülkesi, Ukrayna ve Suriye krizleri nedeniyle kendisine uygulanan yaptırımlar sonrası yüzünü bir süredir Asya’ya dönmüş durumda.
Rusya, en büyük piyasası Çin’e petrol ve doğalgaz temini yaparken, Çin de Rosneft gibi yaptırımların vurduğu birçok şirketi destekliyor. Çinli finans kuruluşlarının son 10 yılda Rus enerji şirketlerine sağladığı kredinin değeri 100 milyar dolar.
Hindistan’la ticaret ise bugüne kadar hep sınırlı kalsa da bu durum da tersine dönüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre bu yıl günde 4,2 milyon varil petrol tüketen Hindistan’ın 2040’a kadar bu ihtiyacı 10 milyon varili geçecek. Çin’den bile fazla olan bu miktara bakıldığında Hindistan’ın Rusya’yla giderek yakınlaşması kuvvetle muhtemel.
Rosneft’in Doğu Sibirya bölgesinde yer alan Vankor petrol sahasının yüzde 23,9’luk hissesi, Oil India, Indian Oil ve Bharat Petroresources şirketlerinden oluşan konsorsiyuma satılması için mayıs ayında anlaşmaya varıldı. Vankor’da yüzde 15 hissesi bulunan Hintli ONGC firmasının payının da yüzde 26’ya çıkarılması konusunda ön protokol imzalandı.
Bu haber 3558 kere okunmuştur.
|
|