Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye’nin denizlerindeki petrol rezervleri henüz keşfedilemedi

Güncelleme :06.09.2016

Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Öğütçü: Türkiye’nin denizlerdeki rezervleri, petrol ve doğalgaz tedarik güvenliği için kısa dönemde olmasa da gelecekte hatırı sayılır bir kaynak olabilir.
 

Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin denizlerinde uluslararası firmaların ilgi duyacağı miktarda petrol ve doğalgaz rezervi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin denizlerdeki rezervleri, petrol ve doğalgaz tedarik güvenliği için kısa dönemde olmasa da gelecekte hatırı sayılır bir kaynak olabilir.” ifadesini kullandı.
Öğütçü, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgesinde önemli bir enerji tüketicisi olmasının yanında, dünyanın kanıtlanmış petrol ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 72’sine sahip ülkelere komşu olduğunu söyledi.
Türkiye’nin, Rusya, Hazar Denizi havzası, Ortadoğu, Doğu Akdeniz bölgesindeki üreticilerle, Avrupa gibi yüksek değerli piyasalar arasında enerji sevkiyatı için ana geçiş güzergahlarından biri olduğunu vurgulayan Öğütçü, “Önemli bir konumda bulunmasına rağmen Türkiye’de 1940’tan beri sadece 4 bin 400 kuyuda petrol arama faaliyetinde bulunulmuş. Buna karşın, Texas’ta bu sayı 1 buçuk milyonun üzerinde bulunuyor.” dedi.
Öğütçü, Türkiye’nin topraklarındaki potansiyelin neredeyse tamamının keşfedilmemiş olduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin petrol rezervlerinin 40-45 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Mevcut tüketimi göz önünde bulundurursak, bu rezervlerin yetmeyeceği ortada.” diye konuştu.
Petrol fiyatlarının düşük seyrettiği ve arzın bol olduğu bu dönemde, Türkiye’nin maliyet ve riski yüksek petrol ve doğalgaz çıkarma konusunda ısrarcı olmaması gerektiğini anlatan Öğütçü, “Burada temel kıstas, şu anki şartlarda arama ve çıkarma faaliyetlerine değip değmediğidir. 50 dolar civarında seyreden petrol fiyatları eğer tekrar 100 dolar üzerine çıkarsa, işte o zaman yerli üretime daha fazla kaynak ayırmak mümkün. Türkiye’nin denizlerdeki rezervleri, petrol ve doğalgaz tedarik güvenliği için kısa dönemde olmasa da gelecekte hatırı sayılır bir kaynak olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Öğütçü, bu dönemde bölge ülkelerindeki cazip petrol ve gaz yataklarını veya bölgedeki enerji şirketlerini satın almanın stratejik açıdan önemli olduğuna işaret etti.
Karadeniz’in büyük miktarda petrol ve gaz potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Öğütçü, şöyle konuştu:
“Geçmişteki arama deneyimleri de göz önünde bulundurulduğunda, Karadeniz’e hala ilgi duyan Statoil, Total, OMV, Repsol, Shell ve ExxonMobil gibi şirketlerle çalışılabilir. Düşen petrol fiyatları ve piyasa koşullarında Türkiye’nin önceliği petrol çıkarmaktan ziyade, bunun taşınması, geçişinin sağlanması ve fiyatları düşmekte olan yeni bölge sahalarının satın alınması olmalıdır. Türkiye Petrolleri tek başına Karadeniz’de petrol arama faaliyetleri için şimdiye kadar 4 milyar dolarlık yatırım yaptı. Uluslararası firmalar da çok yatırdı. Belki ileride yeni bir Kuzey Deniz’i doğabilir ama şimdilik pek olumlu sonuç çıkmadı. Yine de şimdiye kadar yapılan keşiflerin cazibesi, petrol fiyatlarının geleceğine ilişkin belirsizliklere rağmen, şirketlerin yatırım yapması için yeterli teşvik sağlıyor.”

 

Bu haber 3523 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksigorta’dan Brisa’nın Lassa ve Bridgestone markalarında geçerli 250 TL indirim fırsatı... 26.12.2024
Brent petrolün varil fiyatı 73,26 dolar... 26.12.2024
Enerji piyasalarında uygulanacak idari para cezalarında artış... 26.12.2024
Vestel’in ürettiği şarj istasyonlarında Plug&Charge dönemi başladı... 26.12.2024
Aytemiz Vaay 4. Yılını Dört Dörtlük Bir Kampanya ile Kutluyor!... 26.12.2024
Petrol hakkına müteallik karar... 26.12.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.