Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Enerji sektörüne güç kadar akılcı çözümler de gerekiyor Güncelleme :27.09.2016Dünya Enerji Konseyi tarafından yayınlanan “Dirençliliğe Giden Yol: Dirençli Enerji Altyapılarının Finansmanı” raporuna göre, enerji sektörü olumsuz hava şartları, enerji-su-gıda bağlantısı ve siber saldırılar gibi risklerin tehdidi altında. Sektörün bu riskler karşısında dirençli olabilmesi için sadece güçlü olması yetmiyor, aynı zamanda akılcı çözümler bulması gerekiyor.
Yeni ortaya çıkmakta olan fiziksel, finansal ve sanal riskler, enerji güvenliği ve arzına yönelik, her geçen gün artan bir tehdit oluşturuyor. Dünya Enerji Kongresi’nin hazırladığı Dirençliliğe Giden Yol: Dirençli Enerji Altyapılarının Finansmanı (The Road to Resilience: Financing Resilient Energy Infrastructure) raporu, iklim değişikliğine ilişkin taahhütlerle beraber değişen piyasa ve iş modellerinin, son derece kritik bir zamanda, enerji sektörünü üzerinde daha önce benzeri görülmemiş oranda yük oluşturduğuna işaret ediyor. Rapora göre enerji sistemleri, ortaya çıkan çeşitli risklerle baş edebilmek ve daha dirençli bir yapıya kavuşabilmek için sadece güçlü değil aynı zamanda akılcı olmalı.
Raporun bulguları, 9-13 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirilecek 23. Dünya Enerji Kongresi’nde de ele alınacak. Kongrenin ikinci gününde, Chubu Electric Power Company Başkanı Satoru Katsuno, ve Swiss Re Corporate Solutions Çevre ve Emtia Piyasaları Genel Müdürü Juerg Trueb’un liderliğinde, enerji dirençliliğinin masaya yatırılacağı oturumlar düzenlenecek. Katılımcılar sektörün karşı karşıya olduğu riskleri inceleyerek yeni şartlara uyum sağlamak adına hangi önlemlerin ve yasal düzenlemelerin gerektiğini tartışacak.
ENERJİ ŞİRKETLERİ SİBER GÜVENLİK İÇİN 1.87 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK
Olumsuz hava şartları, enerji-su-gıda denklemi ve siber saldırılar gibi ciddi tehdit oluşturan riskler üzerinde yoğunlaşan Dirençliliğe Giden Yol: Dirençli Enerji Altyapılarının Finansmanı raporu, Swiss Re Corporate Solutions ve Marsh & McLennan Şirketleri ortaklığı ile hazırlandı.
Raporda şu noktalara dikkat çekiliyor:
●Enerji sektörü, tarım sektöründen sonra suya en muhtaç endüstri. Enerji arzının yüzde 98’i su varlığına bağlı
●Afet boyutundaki hava olayları son 30 yıl içinde dört kat arttı. Bu olumsuz hava olaylarının sıklıkla yaşanması, tedarik zincirinin her noktasında enerji altyapısını etkiliyor ve çoğunlukla talep artışına yol açıyor
●Daha sık ve geniş boyutlu olarak gerçekleşen siber saldırılar Avrupalı ve Kuzey Amerikalı enerji liderlerinin uykusunu kaçırmaya devam ediyor. 2018’de petrol ve gaz sektörlerinin siber güvenlik için yapacağı yıllık harcama 1.87 milyar dolar civarında olacak.
Bu tehditler hem fiziksel yapıları hem de sürdürülebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan sermaye gelirini etkiliyor. Bu yüzden söz konusu risklerin başarıyla yönetilmesi, tüm dünyadaki enerji liderleri için zorunlu hale geldi. Bu da enerji dirençliliğinin her zamankinden daha önemli olduğunu gösteriyor.
Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, raporla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İvme kazanan enerji sistemleri entegrasyonuyla beraber dirençli olmanın anlamı, aksama sonrası sistemleri yeniden tam performansla çalışır hale getirmekten ibaret değil. Birbirine bağlı kısımlarda kesinti oluştuğunda tüm sistemin kilitlenmesi riski ortaya çıkıyor. Risklere biçilen önem ve nasıl değerlendirildikleri bölgelere göre farklılık gösterse de, bu risklerle başa çıkma zorunluluğu küresel bir dönüşüme yol açabilecek inovasyonları körükleyecek nitelikte. Teknoloji inovasyonu, sistem dizayn ve yönetimi, uluslararası ve tedarik zinciri işbirlikleri, izlenmesi gereken politikalar ve son olarak finansman konseptleri yeniden ele alınmalı. Gelecekte sektörü büyütecek ve dönüştürecek yatırımların sağlanması, bizi bekleyen en önemli görevlerden biri.”
Raporu hazırlayan Çalışma Grubu Başkanı ve Royal Dutch Shell eski CEO’su Jeroen van der Veer ise şu açıklamayı yaptı: “Çalışmamız, finans sektörü için hem risklere hem de fırsatlara işaret ediyor. Yeni ortaya çıkan risklerle daha iyi başa çıkmak için halihazırda mevcut ve geliştirilmekte olan birçok finansman mekanizması bulunuyor. Ancak değişen durumun tam olarak kavranamaması, ileriyi göremeyen yatırımcıları tehlikeye atacak.”
Dirençliliğe Giden Yol: Dirençli Enerji Altyapılarının Finansmanı raporunda yer alan önemli bulgular şunlar:
●Daha akılcı enerji sistemlerinin dizaynı: Dirençliliği artırmak ve yeni ortaya çıkan çeşitli risklerle başa çıkabilmek için enerji sistemleri sadece daha güçlü değil, ayrıca daha da akılcı olmalı.
• Enerji sektörü ve ilgili endüstrilerde çeşitliliği teşvik: Kaynak çeşitliliği, esneklik sağlamanın yanı sıra potansiyel tehditleri önlemeye veya azaltmaya yardımcı olur.
●Artırılmış özel finans altyapısı: Direnç, kurumsal yatırımcılar da dahil olmak üzere, enerji sektörüne farklı gruplardan yatırımcılar çekmek için önemli.
●Daha iyi düzenlemeler ve piyasa rehberliği: Siyaset belirleyiciler, açık, şeffaf ve öngörülebilir yasal çerçeveler hazırlayarak dirençliliği korumalı ve finansmanı teşvik etmeli. Bu haber 3017 kere okunmuştur.
|
|