Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Türkiye 2023’te dünyanın en büyük gaz köprüsü haline gelebilir Güncelleme :18.10.2016Son yıllarda imzalanan anlaşmalar, Türkiye’yi 2023’te dünyanın en büyük gaz köprüsü haline getirecek.
Türkiye, doğalgazda artık ‘yönetmen’ oluyor. Son yıllarda imzalanan anlaşmalar, Türkiye’yi 2023’te dünyanın en büyük gaz köprüsü haline getirecek.
Darbe girişimini atlatan ve prestij projelerine odaklanan Türkiye, Rusya ve İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesinin ardından dünya enerji piyasasında ‘oyun değiştirici ve yöneten’ olarak yer alacak adımları atıyor. Petrol ve doğalgaz konusunda kaynak ülke olmayan Türkiye, transit ülke olmanın avantajlarını değerlendirecek.
Türkiye, enerjide transit ülke olmasının sonrasında, hem kendi enerji arz güvenliğini sağlamış olacak hem de transit geçiş ücretinden kazanç sağlayacak. Türkiye’nin 2023 yılında ev sahipliği yapacağı enerji projelerinin en önemlileri ise Türk Akımı ile TANAP olacak. İsrail, Kıbrıs, Irak ve İran doğalgazlarının da eklenmesiyle Türkiye, 200 milyar metreküplük bir doğalgaz köprüsü haline gelecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında imzalanan ‘Türk Akımı’ projesi yıllık tahmini 63 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Türkiye, bu hattan kendi kullanımı için 14 milyar metreküp doğalgaz alabilecek. 49-50 milyar metreküp ise AB ülkelerine aktarılacak. Projenin 2020 yılında işler hale gelmesi bekleniyor.
2018 yılında tamamlanması öngörülen ve yıllık 16 milyar metreküp aktarım ile başlayacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP), 2023 yılında, yıllık 31 milyar metreküp doğalgaz pompalaması bekleniyor. Bu haber 3083 kere okunmuştur.
|
|