Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

SOCAR'ın Türkiye'ye yatırımı 18 milyar doları aşacak

Güncelleme :16.12.2016

Azerbaycan devlet şirketi SOCAR'ın Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'deki yatırımlarının tamamlandığında 18 milyar doları aşacağını belirterek, "Bugüne kadar 3,7 milyar dolar tutarında harcama yaptığımız STAR Rafinerisi'nin genel ilerleme oranı yüzde 80'e ulaştı. TANAP'a dış finansman sağlamak amacıyla bankalarla görüşmeler sürüyor. Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte projeye yaklaşık 4 milyar dolarlık bir katkı sağlanabileceğini öngörüyoruz." dedi.
 

SOCAR'ın yatırımları ve Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin soruları yanıtlayan Abdullayev, SOCAR olarak Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güvendiklerini, tamamlandığında 18 milyar doları aşması beklenen yatırımlarının, bu güvenin en büyük kanıtı olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, ülkenin en önemli sorunlarından biri olan cari açığın ve enerji ithalatının azalmasına önemli destek sağlanacağını aktaran Abdullayev, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin köklü devlet geleneği, güçlü demokrasi anlayışı ve hızla büyüyen ekonomisiyle başta bölge olmak üzere, tüm dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacağına inanıyoruz. Kısa bir süre sonra Türkiye, enerji köprüsü bir ülke olarak, dünyadaki yerini daha da güçlendirmiş olacak. Türkiye yakın gelecekte, enerjide küresel ve bölgesel arz güvenliğinin en önemli teminatı haline gelecek. Bu konularda Azerbaycan ve SOCAR'ın katkıları da bize ayrıca gurur veriyor. Yatırımlarımızda Türkiye'den büyük destek ve ilgi gördük. Bu iş birliğinin gelecekte de 'Bir Millet, İki Devlet' anlayışıyla daha da güçlenerek süreceğine yürekten inanıyorum."

RAFİNERİYE 3,7 MİLYAR VE TANAP'IN FİNANSMANI


Abdullayev, STAR Rafinerisi için kapsamlı ve yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bugüne kadar 3,7 milyar dolar tutarında harcama yaptığımız STAR Rafinerisi'nin genel ilerleme oranı yüzde 80'e ulaştı. Makine ve ekipman montajı için gerekli altyapının kurulmasının ardından, Aralık 2015 itibarıyla ağır ekipman sevkiyatı başladı ve 2016 ortasında tamamlandı. 2016'nın son aylarında ve 2017 boyunca tank yapımlarının, makine ve ekipman montajlarının sürdürüleceğini, 2018 yılında da STAR Rafineri'nin hizmete gireceğini öngörüyoruz. Türkiye'ye yatırımlarımız tamamlandığında toplamı 18 milyar doları aşacak." diye konuştu.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) da çalışmaların devam ettiğini anlatan Abdullayev, şöyle devam etti:

"TANAP'a dış finansman sağlamak amacıyla bankalarla görüşmeler sürüyor. Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte projeye yaklaşık 4 milyar dolarlık bir katkı sağlanabileceğini öngörüyoruz. Projenin finansmanı için Dünya Bankası Grubu'nda yer alan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Çok Taraflı Garanti Yatırım Ajansı, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca halen Azerbaycan devletinin TANAP'taki hissedarı konumunda bulunan Güney Gaz Koridoru Şirketinin elindeki yüzde 58'lik hissenin yüzde 8'ini SOCAR Türkiye'ye devretme düşüncesi var. Bu konuda ortaklarımız nezdinde gerekli girişimleri başlattık. Söz konusu devrin önümüzdeki dönemde resmiyet kazanmasını da bekliyoruz."

"SOCAR, GÜNEY GAZ KORİDORU'NUN HER HALKASINDA"


Abdullayev, SOCAR'ın 45 milyar dolarlık bir gaz değer zinciri olarak nitelendirilen Güney Gaz Koridoru'nun her halkasında yer aldığını ifade etti.

Bu değer zincirinin Şah Deniz Doğal Gaz Sahası İkinci Faz Geliştirme Projesi, Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattı Kapasite Artırımı Projesi, TANAP ve Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nden oluştuğunu anlatan Abdullayev, şunları kaydetti:

"SOCAR, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin enerji arz güvenliği açısından hayati önem taşıyan bu projelerle söz konusu değer zincirinin tamamında söz sahibi olmayı ve Avrupa'nın yeni, güvenilir tedarikçisi rolünü üstlenmeyi amaçlıyor. Başlangıç için yılda 16 milyar metreküp gaz arzı sağlama öngörüsüyle başlatılan projelerin gelecekte artan üretim imkanlarımızla birlikte 31 milyar metreküpe kadar çıkabileceğini öngörüyoruz. Boru hatlarımızın kapasite artışı imkanı buna göre dizayn edildi. Gaz akışının Türkiye için 2018 yılı ortasında, Avrupa Birliği için ise 2020 yılı başında başlamasını planlıyoruz. Yaptığımız yatırımlarla Azerbaycan orta ve uzun vadede Türkiye'nin ikinci büyük, Avrupa'nın ise sayılı gaz tedarikçileri arasına girmiş olacak ve bundan hem üreticiler hem taşıyıcılar hem de nihai tüketiciler karlı çıkacak."

"FIRSATLARI DEĞERLENDİRMEYE ALIYORUZ"

Şirketin elde ettiği kazancın çeşitli yatırım projelerine yöneltilerek gelecekteki karlılığın temelinin oluşturulduğuna dikkati çeken Abdullayev, "Goldman Sachs ile Petlim üzerinde yüzde 30, SOCAR Türkiye Enerji AŞ üzerinde yüzde 13 ortaklığımız var. Bu ortaklıklarla gelen sorumluluklarımızı yerine getirmek şimdilik öncelikli hedefimiz. Piyasa konjonktürünü yakından takip ediyoruz. Yeni fırsatlar olduğunda değerlendirmeye alıyoruz. SOCAR'ın aktifleri uluslararası finans ve yatırım şirketlerinin dikkatini çekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Abdullayev, SOCAR'ın son 9 yılda uyguladığı çeşitlendirilmiş yatırım stratejisiyle toplam varlıklarını ve toplam sermayesini ciddi oranda artırdığını da sözlerine ekledi.

 

Bu haber 3502 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksigorta’dan Brisa’nın Lassa ve Bridgestone markalarında geçerli 250 TL indirim fırsatı... 26.12.2024
Brent petrolün varil fiyatı 73,26 dolar... 26.12.2024
Enerji piyasalarında uygulanacak idari para cezalarında artış... 26.12.2024
Vestel’in ürettiği şarj istasyonlarında Plug&Charge dönemi başladı... 26.12.2024
Aytemiz Vaay 4. Yılını Dört Dörtlük Bir Kampanya ile Kutluyor!... 26.12.2024
Petrol hakkına müteallik karar... 26.12.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.