Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Petroleum İstanbul Fuarı’nın ikinci gün açılış töreni gerçekleştirildi Güncelleme :31.03.2017 Akaryakıt, LPG, Madeni Yağ ve Ekipman sektörlerini buluşturan Petroleum İstanbul Fuarı’nın 2. gün açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Petroleum Istanbul’un 2. günü açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz Enerji Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu ve Enerji Fuarcılık CEO’su Mustafa Akıncı yaptı.
Dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen fuarı Petroleum Istanbul tüm aileyi buluşturmayı tüm hızıyla sürdürüyor. Açılışın 2. Gününde fuarın onur konukları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez bundan 20 küsur yıl önce, petrol sektöründeki ürün kalitesinin çok büyük sorun olduğunu söyleyerek “ Petrol sektörü çalışanları hatta üst yöneticileri bile birbirine hangi bayiden petrol alıyorsun diye sorardı. Bugün ise belki de tüketicilerin en çok güvendiği, en çok vergi veren, büyümenin itici gücü bir sektör olarak sizleri görüyoruz.” diye konuştu.
“Dünya petrol sektöründe talep artışımız ve coğrafyamızın sağladığı avantajlarla önemli bir ülkeyiz” diyen Dönmez “Daha önce boru hatları ve ham petrol geçişleri ile dünya petrol ticaretinde önemli geçişlerden biri olarak anılmaya başlamıştık. Şimdi ise ürün pazarındaki dinamizmi ile Uluslararası oyuncuların da artan oranda yer almak istedikleri bir ülkeyiz. Bu bence sizlerin başarısı.” dedi.
Ürünler arası rekabetin Pazar paylarını değiştireceğini söyleyen Dönmez konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Talep artarken, ürünler arası rekabet de Pazar paylarını değiştirecek. Mesela 2016’da Çin’de ham petrol talebi yüzde 5,5 artarken, dizel talebi yüzde 5,3 düştü. Benzin talebi ise en az yüzde 3,3 artıyor. İlginç şekilde Çin’de LPG de temiz yakıt olarak hızla artıyor, yüzde 24 civarında. IMO (Uluslararası denizcilik örgütünü) 2020’deki denizcilik yakıtlarındaki kükürt sınırlaması sonucu, denizcilikteki ağır ürünlerden dizele kayış olma ihtimali yüksektir. Belki bu yakıt değişiminin bir kısmı LNG’ye de kayabilir. Dolayısıyla petrol sektörünün üstü de altı da önemli dönemeçlerde.”
Sektördeki yüksek tüketici talebinde dağıtım sektöründeki artan hizmet kalitesinin ve standartlarının büyük payının olduğunun altını çizen Dönmez “Kaçak rakamlarının da azalması ile, sektörün imajının çok iyi bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Bayilerin tüketiciye yaklaşımı, dağıtım şirketlerinin çabaları diğer enerji sektöründeki oyuncularımıza da örnek olacak durumdadır. Benzer şekilde siber güvenlik konusundaki ön araştırmalarımızda, petrol sektörünün diğer enerji sektörlerinin çok önünde olduğunu gördük. Bu sebeple hem olgunluk seviyesi hem de tüketici ile ilişkisi hem de ödediği vergi bakımından sektörümüze enerji sektörünün ‘ağabeyi” demek yanlış olmaz sanırım.’ dedi.
“Her ne kadar Bakanlık elektrik ve doğal gaz bakanlığı gibi zannedilse de, bizim en büyük kalemimiz petrol.” diyen Dönmez yapılan çalışmaları şu şekilde özetledi: “Bugün bu piyasa tamamen özel sektör marifeti ile EPDK kontrolünde en az enerji güvenliği tartışması yapılan enerji sektörüdür. Bu hepinizin başarısıdır. Biz de bu sebeple sizlere destek olmaya devam ediyoruz. Mevzuatsal veya teşviksel konularda bazı çalışmalarımız var. Ulusal petrol stoğu konusunda EPDK ve PİGM’in uzlaştığı bir hesaplama yöntemi Bakanlığımız tarafından inceleniyor. LPG sektöründeki koku sorunu ile ilgili olarak kanuni düzenlememizi yaptık ve yıllardır hukuki açmazlara sebep olan bir sorunu da çözmüş olduk. Petrol ve doğalgaz arama-üretim tarafında ise bir teşvik sistemi üzerinde çalışıyoruz. Petrol ve LPG sektöründeki idari yaptırım miktarları konusunda da görüşler ve taslaklar bize ulaştı. Öldürücü değil caydırıcı; ve sonuçları itibari ile sektörü daha iyi bir noktaya taşıyacak düzenlememize son şeklini verince TBMM’ye sunacağız.” diye konuştu.
Petrol piyasasının tüm oyuncularına hitap eden Dönmez “Türkiye için çok önemli bir sektörsünüz. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Yaptığınız işi sakın küçük görmeyin, vergisinden güvenliğine lojistiğinden istihdamına bir devsiniz. Bizim için önemlisiniz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Törende konuşma yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz Türkiye’nin enerji alanında bir çekim merkezi olduğu günümüzde bu tür organizasyonları oldukça önemsediklerini dile getirdi.
Yılmaz Petroleum Istanbul’u şu sözlerle değerlendirdi: “Bir konuda duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. O da hepimizin tanık olduğu bir gerçek. Ülkemizde enerji sektörü ile ilgili düzenlenen bu tür fuar, konferans gibi organizasyonlara yerli ve yabancı şirketlerin ilgisi her geçen yıl artıyor. Bunun sebebini anlamaksa hiç zor değil.Enerji sektörümüzün yatırım potansiyeli, yasal düzenlemelerimizin adil ve vizyoner niteliği, sunulan hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliği, Türkiye’yi enerji alanında bir çekim merkezi haline getiriyor. Biz Kurum olarak bu tip organizasyonları sadece sektörle bilgi alışverişinde bulunduğumuz platformlar olarak görmüyoruz. Teknolojik gelişmelerden ve yeniliklerden haberdar olduğumuz, geleceğe dair ufuk açan etkinlikler olarak kabul ediyoruz. Ve bu etkinliklerden azami derecede faydalanmaya özen gösteriyoruz.”
Hep beraber sektörün dönüşümüne tanıklık ettiğimiz bir dönemde olduğumuzu ifade eden Yılmaz “2000’li yılların başında akaryakıt sektörünün ciddi sorunları vardı. Öncelikle piyasada ciddi bir denetim eksikliği söz konusuydu. ‘Kaçak akaryakıt’ çok büyük bir sorundu ve bu sorun piyasa yapısını da bozuyordu. Hem akaryakıt kalitesi hem de akaryakıt sektöründeki hizmet kalitesi milletimizin hak ettiği seviyenin çok uzağındaydı. Ancak hamdolsun kamu-özel sektör işbirliğinde kısa zamanda gerçekten büyük işler başardık. Yıllar önce sektörümüz için kangren olarak kabul edilen “kaçak akaryakıtın” sıfır düzeyine gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
“Şırnak, Tunceli veya Artvin’de satılan akaryakıt ve LPG’yle İstanbul’da satılan akaryakıt arasında kalite açısından hiçbir fark bulunmadığını gururla söyleyebilirim” diyen Yılmaz gelinen noktayı şu sözlerle özetledi: “Ülkemizde bir istasyonda satılan akaryakıt ve LPG ile Paris, Londra veya Berlin’de bir istasyonda satılan akaryakıt/LPG arasında kalite açısından bir fark bulunmamaktadır. Hatta ülkemizde tüketilen akaryakıt ve LPG’nin Avrupa’nın çoğu ülkesine oranla daha kaliteli olduğunu sizler de biliyorsunuz. Her yıl akaryakıt kalitesinin izlenmesi çalışmasını Avrupa Birliği ile beraber ülkemizde de Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) kapsamında sürdürüyoruz. Ürün ve hizmet kalitesinde yakaladığımız bu başarıyı, sektördeki büyüme de taçlandırmaktadır. 2006 yılında 12,7 milyon ton olan motorin satışı yüzde 75’lik artışla 2016 yılında 22,3 milyon tona ulaşmıştır. Toplam akaryakıt tüketimi ise 18 milyon tondan yüzde 50’lik artışla 2016 yılı itibariyle 26,7 milyon tona yükselmiştir. Akaryakıt Depolama kapasitemiz de aynı dönemde 8 milyon m3’ten yüzde 50 artışla 12 milyon metreküp mertebesine ulaşmıştır. Akaryakıt dağıtıcı lisansı sahibi şirket sayısı 2006 yılında 42 iken bugün itibariyle 96 adet dağıtıcı lisansı sahibi bulunmaktadır. Bu artış kuşkusuz sektördeki rekabete olumlu katkı vermektedir. “
“Kurum olarak sektörde yaşanan gelişmelere ve değişimlere ayak uydurmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz” diyen Yılmaz “Sağlıklı işleyen, adil ve sürdürülebilir bir piyasa için dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor, sektörün önünü açacak adımlar atıyoruz. Kırtasiyeciliğin azaltılması, lisanslama işlemlerinin hızlandırılması ve bu işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah söz konusu çalışmaları yakın zamanda tamamlayıp gereksiz kırtasiyeden arındırılmış, hızlı ve verimli bir mekanizma oluşturacağız.” dedi.
Kurumun adının ‘EPDK akaryakıt sektörüne ceza yağdırdı’ haberleriyle ile sürekli gündeme geldiğini söyleyen Yılmaz “Tabi ki bizler de bu durumdan memnun değiliz. Cezaları almak isteyen bayiler olsa da bizler vermemek için uğraşıyoruz. Fakat sabit suçlarda kanunun karşılığını uygulamak zorundayız.” diye konuştu.
Denetimde zihinsel bir dönüşüm için önemli çalışmaları hayata geçirdiklerinin müjdesini de veren Yılmaz şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı: “ Bu anlamda gerekli kurumsal adımları attık. Denetim süreçlerimizi vizyoner bir bakış açısı ile yeniden ele aldık. Yapısal değişikliklere yönelik çalışmalarımızı da ilgili makamlarımızın takdirine sunduk. İnşallah bu adımların sonuçlarını en kısa sürede sizler de müşahede edeceksiniz. Ben el birliği ile sektörümüzü daha iyi noktalara taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.”
Enerji Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu bu fuarın daima ilklere öncülük ettiğini ifade ederek “Bugünde bir ilki yapıyoruz. Her güne özel bir açılış düzenliyoruz. Bu bir sergi, fuar değil, ailemizin büyük buluşması. Sektörün tüm oyuncuları burada. Piyasanın köprüsü olmak, sorunlarını çözmek için bu fuarın çok önemli katkıları olmuştur.20 yıl önce başladığımız noktadan bugün kabına sığamayan fuara katkı veren herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.
Enerji Fuarcılık CEO’su Mustafa Akıncı açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Bu sene 20. Senemiz. 97 yılında çok kısıtlı imkanlarla yola çıkmıştık bugün geldiğimiz noktada 60.000 metrekare kapalı alanında dünya standartlarında bir alanla sizlerleyiz. Bu başarıyı sizlerle yakaladık, bizi yalnız bırakmayan tüm ailemize teşekkürler.”
ADER adına konuşma yapan Ercan Aydemir fuarın inovasyon oyuncuların olması bakımından da oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu fuar sayesinde inovatif gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Aydemir “İlk defa robotlar aracılığı ile bir aracın doldurulabildiğini bu fuarda görmekten dolayı çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.
TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar fuarın sektörü 20 yıldır bahar coşkusuyla biraya getirdiğini “Bu organizasyonu sektörü düzenleyen haritada bu temel organizasyon olarak görüyoruz.” diye konuştu.
Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş fuarın sektör için dertleşme ve petrol ailesiyle kaynaşma ortamı haline geldiğini söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
PETDER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İzzet Eke akaryakıt sektörünün önemli bir piyasa haline geldiği şu günlerde fuarın verimliliğine dikkat çekti.
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) LPG Meclis Başkanı Gökhan Tezel “LPG işi dünyada ve ülkemizde büyüyor. Rakamlar 320 milyon tona doğru yaklaştı. Bu denli önemli bir sektörün bu fuarda temsil edilmesi bizler açısından da gurur verici” dedi.
TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem “Sektörümüz, ekonominin temel taşlarından bir tanesi. 120 milyarı aşan ciromuzla memleketin her yerine yayılmış büyük bir aileyiz. Böylesine faydalı bir organizasyonda buluşmak bizim için de gurur verici” diye konuştu. Açılış, 20. yıl anısına düzenlenen plaket töreni ile sona erdi. Bu haber 3459 kere okunmuştur.
|
|