Haberler > Akaryakıt Başlıkları
Petrol Ofisi’nin Vitol’e devrine Rekabet Kurulu onay verdi Güncelleme :30.05.2017Petrol Ofisi resmen VIP Turkey Enerji AŞ tarafından devralınmasına Rekabet Kurulu tarafından onay verildi
Rekabet Kurulunca, OMV Petrol Ofisi Holding AŞ’nin paylarının tamamının VIP Turkey Enerji AŞ tarafından devralınması işlemine onay verildi.
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan Rekabet Kurulu kararlarına göre, OMV Aktiengesellschaft tarafından doğrudan kontrol edilen OMV Petrol Ofisi Holding AŞ‘nin paylarının tamamının Vitol Investment Partnership Limited tarafından dolaylı kontrol edilen VIP Turkey Enerji AŞ tarafından devralınması işlemine onay verildi.
Hitachi Automotive Systems Ltd. ile Honda Motor Co. Ltd. arasında ortak girişim şirketi kurulması işlemine izin veren Kurul, CEFC Hainan International Oil Co. Ltd. ile Joint Stock Company National Company KazMunayGas tarafından KMG International NV üzerinde ortak kontrol tesis edilmesi işlemini de onayladı.
Nippon Yusen Kabushiki Kaisha, Mitsui OSK Lines Ltd. Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. şirketlerinin düzenli konteyner hat taşımacılığı hizmetleri ve konteyner terminal hizmetlerini (Japonya’daki terminaller hariç) bünyesinde toplayacağı bir ortak girişim şirketi kurması, Ibrakom FZCO’nun hisselerinin belli oranının CJ Lojistik Corporation tarafından Biskom Internatıonal DMCC ve Selkar Trading FZE’den devralınması, Tavuk Dünyası Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’nin hisselerinin belli oranının GRI Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından devralınması suretiyle teşebbüs üzerinde tek kontrolün sağlanması işlemlerine izin verildi.
Kurul, öte yandan, Stada Arzneimittel AG’nin ortak kontrolünün Bain Capital Investors LLC tarafından yönetilen fonlardan Bain Capital Europe Fund IV LP ve yönetici ana şirketi Cinven Capital Management (VI) General Partner Limited aracılığıyla faaliyet gösteren Cinven Capital Management (VI) Limited Partnership Incorporated tarafından yönetilen fonlar tarafından Nidda Healthcare Holding AG vasıtasıyla devralınmasını kararlaştırdı.
Vitol Grubu Başkanı Taylor: Petrol Ofisi ile güçlü bir yatırım yaptık
Hollanda merkezli enerji ticareti şirketi Vitol Grubu’nun Başkanı Taylor, Petrol Ofisi’ni satın alarak büyüyen bir piyasaya güçlü bir yatırım yaptıklarını belirtti.
Hollanda merkezli enerji ticareti şirketi Vitol Grubu’nun Başkan ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Ian Taylor, Petrol Ofisi’nin Türkiye’nin önde gelen markalarından biri olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye güçlü ekonomik performansa ve büyüyen enerji ürünleri talebine sahip bir ülke. Petrol Ofisi’ni satın alarak büyüyen bir piyasaya güçlü bir yatırım yaptık.” ifadelerini kullandı.
Vitol Grubu’nun resmi internet sitesinde şirketin Petrol Ofisi alımına ilişkin yer alan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Taylor, Avusturyalı OMV şirketinin yüzde 100 hissesine sahip olduğu OMV Petrol Ofisi ekibiyle birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini belirtti.
Petrol Ofisi’nin Türkiye’nin önde gelen markalarından biri olduğuna ve OMV’nin iştiraki konumundayken, sağlık, emniyet, güvenlik ve çevre konularında yüksek standartlara odaklandığına değinen Taylor, “Biz de bu müthiş performansı sürdürmeye çalışacağız. Türkiye güçlü ekonomik performansa ve büyüyen enerji ürünleri talebine sahip bir ülke. Petrol Ofisi ile büyüyen bir piyasaya güçlü bir yatırım yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.
Petrol Ofisi’ni satın alacağı açıklanan Vitol Grubu bünyesinde 10 ayrı şirket bulunurken, şirket en büyük operasyonları Cenevre, Houston, Londra ve Singapur’da olmak üzere 40 ayrı ofiste faaliyet gösteriyor.
Şirketin 2014’te 270 milyar dolar olan hasılatı petrol fiyatlarındaki gerileme ile 2015’te 168 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Rafinaj, ticaret, depolama, elektrik üretimi gibi alanlarda faaliyetleri bulunan şirket, yıllık 303 milyon ton petrol ve gaz nakliyatı ile günlük 6 milyon ton ham petrol ve ürünün ticaretini gerçekleştiriyor.
Petrol Ofisi, Türkiye pazarında en yüksek paya sahip
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2015 Yılı Petrol Piyasası Raporu’na göre, OMV’nin geçen yıl satışa çıkardığı Petrol Ofisi,Türkiye akaryakıt pazarında yüzde 24 ile en yüksek payı elinde bulunduruyor.
Suudi Aramco ve Azerbaycan şirketi Socar’ın da teklif verdiği Petrol Ofisi, Türkiye’nin en büyük ikinci özel sektör şirketi konumunda bulunuyor. Petrol Ofisi, halihazırda bin 700’ün üzerinde akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası 11 akaryakıt ve 3 LPG dolum terminali, 19 havaalanı ikmal ünitesi ve yaklaşık 1,17 milyon metreküpü aşan depolama kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürüyor.
OMV’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Petrol Ofisi’ni 1 milyar 368 milyon avroya Vitol Grup’a satma kararı dün açıklanmıştı. OMV’den satışa ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen OMV CEO’su Rainer Seele, Petrol Ofisi’ni şirketin değer zincirine entegre edilemediği için satışa çıkarıldığını dile getirmişti.
Bu yüzden, aldıkları kararın şirket stratejisi çerçevesinde doğru ve gerekli olduğunu belirten Seele, “Zorlu piyasa koşullarında müzakereleri başarıyla tamamlamaktan memnunum.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Bu haber 2957 kere okunmuştur.
|
|