Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

GE ve GAMA Enerji’den Enerji Santrallerinin Verimliliği için Yeni İş Modeli

Güncelleme :12.12.2017

GAMA Enerji, yeniden müzakere edilen 20 yıllık Servis Anlaşması kapsamında emre-amadelik, güvenilirlik ve yakıt tasarrufunu geliştirmek üzere GE'nin Predix tabanlı dijital çözümlerini uygulayacak.

Anlaşma, GE'nin "Santral Optimizasyonu - Verimlilik" çözümünün her iki şirket için de ortak kâr sunmak üzere  "Sonuç Odaklı Servis” modeline uygulanması açısından Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. 

 GE Enerji Servisleri bugün GAMA Enerji ile mevcut servis anlaşmasına katma değer sağlayan yeni bir iş modelini duyurdu. GE, dijital çözümlerini kullanarak GAMA Enerji’nin İçanadolu Doğal Gaz Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş enerji santralindeki yakıt giderlerinin azaltılmasına ve enerji üretimi varlık güvenilirliği ile izlenebilirliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak. Enerji santralinin yakıt tasarruflarından elde edilen kâr, iki şirket arasında paylaşılacak. Bu adımla birlikte GE, 20 yıl süreli anlaşma kapsamında “Sonuç Odaklı Servis” modelini  Türkiye'de ilk kez uygulamış olacak. 

GAMA Enerji'de Uygulama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Graham Traynor, "Maliyetlerin %80'i, enerji üretirken ortaya çıkan yakıt maliyetlerinden kaynaklanıyor. Bunun nedeni, enerji santrallerinin çok büyük hacimli ve sürekli yakıt tedarikine bağlı olmasıdır. En küçük bir verimlilik artışı ve kullanımın çok düşük ölçüde aşağı çekilmesi bile maliyetlerde kayda değer tasarruf sağlayabilir. GE ile geçmişten bu yana imza attığımız iş birlikleri doğrultusunda, operasyonlarımızı her iki şirkete de finansal açıdan fayda sağlayacak şekilde iyileştirmemizi mümkün kılacak ortak bir plan geliştirdik. Tüm tarafların gerçek anlamda kazanç sağlayacağı bir işbirliğinden söz ediyoruz" dedi.

Proje, GE ve GAMA Enerji'nin her iki şirkete de fayda sağlamak üzere imzalanan mevcut çok yıllık hizmet anlaşmasını yeniden yapılandırmasının bir sonucu olma özelliği taşıyor. GAMA Enerji, yeni anlaşmayla birlikte GE’nin Varlık  Stratejisi Optimizasyonu çözümünü kurarak devreye alacak ve Varlık Performans Yönetimi portföyü yazılım paketi uygulamalarının kapsamını genişletecek. Santral yardımcı ekipmanlarının (BoP) bir kısmını da  içeren proje, varlık performansının güvenilirliğini ve izlenebilirliğini artırarak, santralde bulunan iki GE 9FB gaz türbininde daha iyi, daha net ve daha hızlı öngörülü bakım ve mevcut durum izleme özellikleri sağlayacak. 

GE Avrupa Enerji Servisleri Başkan Yardımcısı Michael Rechsteiner, şöyle konuştu: "Dünya genelindeki enerji üretim şirketleri, düşük yakıt tüketimi, gelişmiş verimlilik ya da diğer etkenlere bakarak sürekli olarak işletme giderlerini düşürmenin yollarını arıyor. Bizim sağladığımız çözümler, GAMA Enerji'nin sadece yakıt giderlerini düşürmekle kalmıyor; aynı zamanda, ‘Sonuç Odaklı Servis’ modeli yaklaşımı kullanılarak belirlenen kilit performans göstergelerine göre verimlilik açısından da iyileştirmeler sağlıyor."

GAMA Enerji, bunun yanı sıra risk paylaşımlı iş modeli kapsamında yakıt tasarrufunda iyileşmeler sağlamak için İç Anadolu Kombine Çevrim Santralinde GE’nin Santral Optimizasyonu - Verimlilik çözümünü  uygulayacak. Bu yazılımla, ortam sıcaklık koşulları ve megavat hedefleri doğrultusunda santraldeki operasyonların sürekli olarak senkronizasyonda tutulması sağlanıyor. Böylelikle, yakıt tüketimini düşürerek yakıt tasarrufunu mümkün kılan düşük ısı oranı elde ediliyor. 

GE, Varlık Performans Yönetimi yazılım çözümü paketiyle gaz türbini parçalarının denetlenmesine ilişkin esnek bir program, esnek bakım aralıkları ve daha iyi emre-amedelik garantisi sunacak. Enerji üretim makinelerinin güvenilirliğine yönelik bu iyileştirmeler, planlanmamış kesinti sürelerini yüzde 5'e, hatalı uyarıları yüzde 75'e, operasyon ve bakım maliyetlerini ise yüzde 25'e varan oranlarla düşürebilir.

GAMA Enerji'nin 853 magavatlık (MW) kurulu güç kapasitesine sahip İç Anadolu Kombine Çevrimli Enerji Santralinde iki adet 286,5 MW'lık GE 9FB.05 gaz türbini ile bir adet 280 MW'lık GE D11 buhar türbini bulunuyor. Tesiste yıllık yaklaşık olarak ortalama 6300 gigavat-saat elektrik üretiliyor.

*Predix, General Electric Company'nin bir ticari markasıdır.

Bu haber 3397 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
IVECO’dan Kışa Özel Bakım Fırsatı: Ücretsiz Check-Up ve Tüm Modellerde İndirim... 02.12.2025
BOTAŞ, Silivri'deki tesisinde kontrollü gaz çıkışı ve yanma işlemi yapıldığını bildirdi... 02.12.2025
Shell Türkiye, Engelsiz Yaşam Vizyonuyla Hayatın Her Alanında Eşitlik ve Kapsayıcılık İçin Çalışıyor... 02.12.2025
Platinum Rent, Çözüm Ortağınız!... 02.12.2025
CDA Lojistik Üst Yönetimine Transfer... 02.12.2025
Goodyear, Avrupa genelinde kış lastiği performansında zirveye yerleşti... 02.12.2025
Yeni Citroën Ë-C3 Aircross’un “Uzun Menzil” Versiyonu Türkiye’de!... 02.12.2025
FIAT Professional’dan Büyük Bir Adım Daha!... 02.12.2025
ZF Aftermarket, Lemförder Markası ile Cam Kaldırma Krikolarını Pazara Sunuyor... 02.12.2025
Mercedes-Benz Vito Mixto modeli yeniden Türkiye’de... 02.12.2025
UND, Albayrak Grubu ve KTZ Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı... 02.12.2025
Rosatom Mısır'daki El Dabaa NGS’ye Ekipman Sevk Etmeye Devam Ediyor... 02.12.2025
Türkiye Pakistan'da petrol ve doğal gaz arayacak... 02.12.2025
Hizmet İhracatının Şampiyonu Yine Mars Logistics... 02.12.2025
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-kasım döneminde yüzde 10,16 büyüdü... 02.12.2025
Elektrik santrallerine 1,4 milyar liralık kapasite mekanizması desteği... 02.12.2025
Allison donanımlı Isuzu Novociti Life midibüsler, Siirt yollarında fark yaratıyor... 02.12.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.